Yritysten odotetaan ottavan yhä enemmän vastuuta toiminnastaan sekä sen vaikutuksista ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Vastuullisuuden ei kuitenkaan tule olla kasvun este, vaan pikemminkin kasvun mahdollistaja. Vihreä siirtymä luo uusia mahdollisuuksia useille toimialoille ja yrityksille. Boston Consulting Groupin (BCG) ja Climate Leadership Coalitionin (CLC) alkuvuonna 2023 julkaisemassa raportissa tunnistetaan viisi Suomen vihreän kasvun keihäänkärkeä: nettopositiivinen asuminen, biopohjaiset tuotteet ja materiaalit, dekarbonisaatioteknologia ja -palvelut, kiertotalouden akut ja vihreät metallit sekä vihreää vetyä hyödyntävät ratkaisut. Näiden keihäänkärkien avulla voidaan vähentää päästöjä ja samalla luoda kasvupotentiaalia Suomen viennille. Näiden ratkaisukokonaisuuksien kokonaisvientipotentiaali vuonna 2035 arvioidaan olevan liki 100 miljardia euroa.

OP:n syksyllä 2022 teettämästä, Red Note Oy:n toteuttamasta valtakunnallisesta pk-yritystutkimuksesta käy ilmi, että vastuullisuus on tärkeä aihe PK-sektorilla. Erityisesti se on sitä teollisuudelle vihreän siirtymän tarjoamien liiketoimintamahdollisuuksien vuoksi. Suurimmalle osalle yrityksistä vastuullisuuden teemat eivät kuitenkaan ole selvästi määriteltyjä. Myös ESG-lyhenne on tuntematon monelle.

OP Keski-Suomi haluaa olla mukana tukemassa vastuullista kasvua ja kehittymistä asiakasyritystemme kanssa. Arvomme – ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen – sisältävät lupauksen siitä, että elämme arkea asiakasyritystemme kanssa ja pyrimme osaltamme tukemaan niiden kehittymistä ja kasvua. Haluamme toimia asiakasyritystemme kumppanina myös vastuullisuustavoitteiden toteuttamisessa. Muun muassa rahoitushankkeiden osana selvitämme aina asiakasyrityksen ja sen arvoketjujen vastuullisuutta. Vastuullisesti toimivalle yritykselle rahoituksen saaminen on edullisempaa ja helpompaa.

Me OP Keski-Suomessa uskomme, että vastuullisuus ja kasvu kulkevat käsi kädessä. Yhdessä voimme luoda kestävää talouskasvua ja vaurautta Suomeen.

Tänään vietetään Keski-Suomen Yrittäjäjuhlaa. Toivotan oikein viihtyisää juhlailtaa!

Lue lisää OP:n kestävistä rahoitusratkaisuista 

OP Keski-Suomen Yrityspankin asiantuntijat palveluksessasi

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle