Asuntokaupan hiljenemisestä kertoo, että OP Kymenlaaksossa myönnettiin asuntolainoja vuoden alusta lokakuun loppuun mennessä 21 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

– Korkojen nousu, inflaation kiihtyminen ja lämmityskustannukset mietityttävät nyt asunnonostajia. Moni haluaa varautua elinkustannusten nousuun esimerkiksi suojaamalla asuntolainansa korkokatolla, pankinjohtaja Pekka Katainen OP Kymenlaaksosta sanoo.

Tällä hetkellä OP Kymenlaakson myöntämistä uusista asuntolainoista noin joka kolmanteen otetaan korkosuojaus, mikä on samaa tasoa valtakunnallisten lukujen kanssa. Myös lainajoustot kiinnostavat asiakkaita kiristyvässä taloustilanteessa, ja moni miettii keinoja varautua tulevaan.

–  Maksusuunnitelmien muutoshakemusten kokonaismäärä OP Kymenlaakson alueella on kasvanut jonkin verran. Lyhennysvapaa on varmasti tunnetuin lainajoustokeino, mutta muitakin on, kuten asuntolainan kuukausierän madaltaminen. Kannustamme aina myös asiakkaitamme tarkastelemaan omaa kulutuskäyttäytymistään ja moni onkin esimerkiksi tänä syksynä onnistunut pienentämään sähkönkulutustaan merkittävästi, Katainen sanoo.

Jos asiakkaan taloustilanne muuttuu merkittävästi, toivotaan pankissa, että hän ottaisi yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. - Näin voimme pohtia yhdessä asiakkaan kanssa erilaisia joustovaihtoehtoja sekä keinoja pärjätä tiukemmassa taloustilanteessa.

Myyntiin kaivataan uudehkoja omakotitaloja

Asuntomarkkinoilla etenkin koronavuosi 2021 oli poikkeuksellisen vilkas. Kymenlaaksossa myytiin viime vuoden tammi-lokakuussa yhteensä 2 072 kohdetta, kun tänä vuonna vastaavana ajankohtana kauppoja tehtiin 1 695 kpl. Luvut pitävät sisällään asuntojen lisäksi myös vapaa-ajanasunnot, toimitilat ja tontit.

– Kuitenkin, kun verrataan tämän vuoden lukuja vuoden 2020 kauppamääriin, ollaan lähes samalla tasolla, kertoo myyntipäällikkö Arto Kurvinen OP Koti Kymenlaaksosta.

Kauppamäärät Kymenlaaksossa tammi-lokakuussa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun mukaan:

  • Vuosi 2020 yhteensä 1 699 kpl
  • Vuosi 2021 yhteensä 2 072 kpl
  • Vuosi 2022 yhteensä 1 695 kpl

– Marraskuun osalta ihan kaikki loppukuusta tehdyt kaupat eivät ole välttämättä vielä kirjautuneet KVKL:n hintaseurantapalveluun, mutta näyttää siltä, että Kymenlaakson kauppamäärissä ei ole ollut suurta muutosta lokakuuhun verrattuna. Myyntiajat ovat pidentyneet jonkin verran alkusyksyyn verrattuna.

Omakotitalojen osalta myyntimäärät ovat pudonneet etenkin Kouvolassa ja Kotkassa verrattuna kahteen edelliseen vuoteen.

– Tähän vaikuttaa osaltaan se, että myytävistä kohteista on ollut pulaa. Kysyntää on etenkin hyväkuntoisista, uudehkoista omakotitaloista.

Myöskään sähkölämmitys ei välttämättä pelota ostajia, jos sen lisänä on esimerkiksi puulämmitys, aurinkopaneelit tai ilmalämpöpumppu.

Asuntokaupan hiljeneminen ei ole vaikuttanut Kymenlaaksossa merkittävästi hintoihin.

­– Esimerkiksi Kouvolassa vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat laskivat vain 0,87 % vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat jopa nousivat 8,59 %.

Hae asuntolainaa

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin‍