Toivoisin että minusta tulisi joskus isona eläinlääkäri ja haluaisin tutustua tähän ammattiin oikeassa työpaikassa. - Saga

Kouvolalaiset Saga Ampuja ja Peppi Ahlroth toivoivat kumpikin pääsevänsä eläinten pariin ja tutustumaan eläinlääkärin tai eläintenhoitajan työhön, joten yhden unelman toteuttamisen sijaan OP Kymenlaaksossa päätettiin ilahduttaa samalla kertaa kahta 10-vuotiasta järjestämällä tytöille yhteinen unelmapäivä. Heti päivän aluksi selvisi, että Peppi ja Saga käyvät samaa koulua rinnakkaisluokilla, joten tutustuminen sujui mutkattomasti jo matkalla ensimmäiseen kohteeseen, AitoVetin eläinlääkäriasemalle.

Haaveammattiin tutustumassa

AitoVet on vanhalla Aitomäen koululla, Kouvolassa, toimiva yksityinen eläinlääkäriasema, jossa on sekä pien- että suureläinklinikat. Pieneläinklinikalla hoidetaan pääasiassa kissoja ja koiria, molempia lähes yhtä paljon, ja suureläinklinikalla etupäässä hevosia, mutta potilaina on käynyt myös esimerkiksi lampaita ja vasikoita. Yritys on kasvanut pikkuhiljaa ja työllistää nykyisin jo noin 20 henkilöä: eläinlääkäreitä, eläintenhoitajia ja eläinfysioterapeutteja. Parhaillaan remontoidaan uusia tiloja, joihin tulee mm. vesijuoksuallas koirille.

Siiri-kissa odotti rauhoitettuna kanyylin laittoa ja operaatioon pääsyä.

Unelmapäivä eläinlääkäriasemalla osoittautui varsin kiireiseksi ja kissapainotteiseksi. Eläintenhoitaja Silja Lampinen otti Pepin ja Sagan vastaan, näytti heille tiloja ja samalla päästiin seuraamaan joitain meneillään olevia operaatioita. – Tyypillisesti eläimet tulevat meille rokotusten, ihovaivojen ja hammasoperaatioiden sekä erilaisten leikkausten vuoksi, mutta meillä työskentelee myös sydänspesialisti, joka vastaa ihmislääketieteen puolella kardiologia.

Eläintenhoitaja Silja Lampinen näytti Pepille ja Sagalle röntgen-laitteita ja -kuvia.

Tutustumiskäynnillä Peppi ja Saga kuulivat myös alan koulutuksesta. – Työskentelen täällä oppisopimuksella ja suoritan samalla eläintenhoidon ammattitutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa Asikkalassa. Kyseessä on siis toisen asteen koulutus eikä Suomessa ole kovin montaa paikkaa, missä eläintenhoitajaksi voi opiskella, kertoo Sanni Nivala.

Peppi ja Saga seurasivat tarkasti kissan hampaiden puhdistusta.

Eläinlääkärin tutkinto on puolestaan ylempi korkeakoulututkinto, jonka voi Suomessa suorittaa vain Helsingin yliopistossa. – Opiskelemaan on vaikea päästä ja moni lähteekin suorittamaan tutkintoa ulkomaille, esimerkiksi Viroon. Jos mielii alalle, kannattaa koulussa panostaa matematiikkaan, kemiaan ja fysiikkaan, vinkkaa eläinlääkäri Tiia Rönnberg.

Kotieläinpihan eläimiä paijaamassa

Unelmani on tutustua eläintenhoitajan työhön ja eläimiin. - Peppi

AitoVetistä matka jatkui kohti Iittiä, Sääskjärven vanhalle koululle, johon Olga Temonen perusti viime talvena Pizzeria Rehtorin. Jono kiemurteli eteiseen saakka, mutta eteni nopeasti eikä aikaakaan, kun Pepillä ja Sagalla oli höyryävät pitsat edessään.

Hapanjuureen tehdyt pitsat paistetaan italialaisessa, puulämmitteisessä uunissa.

Ruokailun jälkeen oli aika jatkaa päivää eläinten parissa samassa pihapiirissä sijaitsevalla kotieläinpihalla, Olgan Farmilla, joka on rakentunut Temosten kotitalon naapuriin, Marttilan tilalle. Farmilla on mm. aasi, lehmä, alpakoita, lampaita, vuohia, pupuja, hevosia, poneja, poroja ja kanoja. – Kaikki eläimet ovat Temosten omia, joten ne asuvat tilalla ympäri vuoden, kertoo tilalla eläintenhoitajana työskentelevä Emmi Villberg.

Torsti Temonen osallistuu farmin töihin mm. kuvaamalla ja ruokkimalla eläimiä.

Peppi ja Saga olivat innoissaan, kun osaa eläimistä pääsi tapaamaan aitauksen sisäpuolelle. Rapsutuksia saivat etenkin puput ja kilit sekä töpöhäntäinen Pette-poni. Kummallakaan tytöistä ei ole kotona paijattavia lemmikkejä, joten nyt otettiin ilo irti etenkin tyytyväisenä paikallaan pötköttävistä luppakorvakaneista.

Unelmapäivä eläinten parissa oli erittäin onnistunut. Nähtäväksi jää, suuntaavatko Peppi ja Saga tulevaisuudessa työhön eläinten pariin. – Jos minusta tulee eläinlääkäri, niin haluan työskennellä pienempien eläinten, kuten koirien parissa, summaa Peppi molempien ajatukset.

Päivän päätteeksi osui sopivasti porojen ruokinta-aika, jolloin porot tulivat ihasteltaviksi aidan viereen.

Voit seurata kymmenen pienen unelman toteutumista OP Kymenlaakson Facebook-sivulla sekä Instagram-tilillä. Koska juhlavuosikin on #parastajaettuna

Tule mukaan OP Kymenlaakson juhlavuoteen‍‍

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin