Eräällä jo edesmenneellä, maailmankuululla koripallovalmentajalla ei ollut muita vaatimuksia pelaajilleen kuin, että heidän täytyy pyrkiä joka hetki parhaimpaansa lopputuloksesta riippumatta, sillä se on lopulta ainoa asia, mihin joukkue ja pelaajat yksilöinä pystyvät vaikuttamaan. En vielä joitain vuosia sitten ajatellut asian syvempää merkitystä, mutta mikäli minun pitäisi nyt oman kokemukseni pohjalta kiteyttää urheilun ja työelämän yhtäläisyydet yhteen virkkeeseen, niin mielestäni tuo valmentajan vaatimus kattaa kaiken oleellisen. Se tarjoaa myös näkemykseni mukaan vastauksen siihen, kuinka tavoitteellinen työura ja kilpaurheilu-ura saadaan sovitetuksi yhteen ilman, että kumpikaan osa-alue kärsii toisen takia.

Voi sanoa, että pankkimaailma on kiinnostanut minua aina, sillä olen ollut jo nuoresta pitäen innostunut mm. säästämisestä ja muista talousasioista. Päätin hakea keväällä töihin OP Kymenlaaksoon, jotta pääsisin näkemään, millaista työ todellisuudessa on, ja onnekseni sain työpaikan! Aloitin työt huhtikuussa ja olen viihtynyt todella hyvin. Olen saanut melko lyhyessä ajassa monipuolisen kattauksen pankkimaailmasta, mistä on hyvä ammentaa työurallani myös tulevaisuudessa. Alusta pitäen olen ollut jopa hieman yllättynyt pankkimaailman rennosta työotteesta, jossa työtä tehdään hymyillen ilman turhaa puristamista, mutta kuitenkin yhdessä ja tosissaan kohti yhteisiä päämääriä, aina asiakkaat etusijalle laittaen. Työskentelin huhti-toukokuussa päivittäistiimissä asiakasneuvojana hoitaen asiakkaiden päivittäisiä raha-asioita, minkä jälkeen hyppäsin mukaan pankin markkinointi- ja viestintätiimiin.

Päivätyön ohessa olen pelannut pesäpalloa pääsarjatasolla Miesten Superpesiksessä jo pian 10 kauden ajan. Kulunut pelikautemme Kouvolan Pallonlyöjien kanssa päättyi tavoitteisiimme nähden liian varhain elokuun puolella, mutta kesä oli työn ja urheilun osalta muuten erittäin antoisa ja välillä tietysti kiireinenkin. Tein kesän ajan töitä 80 % työajalla, mikä oli sekä työn että urheilun kannalta paras ratkaisu mahdollistaen täysipainoisen treenaamisen ja pelaamisen sekä työssä jaksamisen. Olen todella tyytyväinen OP Kymenlaakson avoimeen ilmapiiriin ja joustavuuteen, minkä ansiosta olen kyennyt lyömään kaiken likoon niin pelikentillä kuin töissäkin.

Pesäpallo on lajina puoliammattilaislaji eli lajista löytyy joitain täysammattilaisiakin, mutta suurin osa pelaajista tekee päivätöitä tai opiskelee uran ohella. Olen etuoikeutettu, kun olen saanut elää myös täysipäiväisen pesäpalloilijan arkea, mutta uskon, että parhaani olen saanut pelikentällä esiin työn ja urheilun yhdistelmällä. Näen asian niin, että parhaimmillaan sekä työ että urheilu tukevat toisiaan ja auttavat tavoittelemaan omia rajojaan jokaisena päivänä töissä ja pelikentillä. Pidän siitä, että pääsen työssäni toteuttamaan ja ennen kaikkea haastamaan itseäni erilaisessa ympäristössä, kun taas pelikentällä voin täysin unohtaa mielessä pyörivät työasiat.

Kilpaurheilu opettaa asioita usein tavallista arkea rajummalla kädellä ja voimakkaampina tunnekokemuksina. Harvassa muussa ammatissa koko vuoden työ voi mennä hukkaan muutaman yksittäisen epäonnistumisen seurauksena tai työpäivän jälkeen voi lukea seuraavan aamun lehdestä, kuinka toimittaja ruotii työntekijän suoriutumista päivän työvelvoitteista. Kilpaurheilun luonteen vuoksi moni urheilija saakin urheilu-uransa aikana valtavan hyvät sosiaaliset taidot ja paineensietokyvyn työelämää varten.

Minulle suurin tavoite pesäpalloilijana on aina ollut suomenmestaruuden voittaminen. Urheilu-uran, ja ehkä myös lähenevän 30 ikävuoden, myötä olen ymmärtänyt, että mitalit ja mestaruudet eivät kuitenkaan urheilussakaan ole kaikki kaikessa, vaikka niistä kentillä kilpaillaankin. Urheilu-ura on pikemminkin tutkimusmatka omaan sisimpään ja ihmisenä kasvamiseen, missä välillä eksytään polulta aivan totaalisesti ja välillä asiat sujuvat kuin tanssi, kuten työelämässäkin. Tärkein ja lopulta ainut asia, mihin itse voi vaikuttaa, on pyrkiä aina antamaan itsestään kaikkensa yhteisölle, luottaa tiimikavereihin ja etsiä keinot kehittyä yhdessä yhä paremmiksi.

OP Ryhmästä löytyy valtavasti erilaisia työtehtäviä, joten uusia haasteita on mahdollista löytää helpostikin. OP ja työ pankissa ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen, joten jatkan ilolla töitä ryhmässä kotikonnuillani Oulussa. Samalla urheilu-urani jatkuu työn rinnalla, hymyssä suin ja aina parhaaseen pyrkien kohti yhteisiä tavoitteita.

Ossi Meriläinen on ollut kesätöissä OP Kymenlaaksossa ja työskennellyt asiakasneuvojana päivittäistiimissä sekä markkinointi- ja viestintätiimissä, jossa hän osallistui mm. 10 pienen unelman toteutukseen Tykkimäen Huvipuistossa osana OP Kymenlaakson 10-vuotisjuhlavuotta.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin‍