Toimittaja Jalle Niemelä pohtii asuntolainoja ja sitä, onko vallitseva maailmantilanne vaikuttanut OP Kymenlaaksoon tulleisiin asuntolainahakemuksiin.

- Korona-aikana asuntolainakysyntä vilkastui huomattavasti, kun ihmiset vaihtoivat isompiin asuntoihin ja etsivät myös tilaa etätöiden tekemiseen. Nyt kuitenkin tilanne on muuttunut: Ukrainan sota ja korkojen nousu ovat saaneet asiakkaat harkitsemaan tarkemmin asunnonvaihtoa, Leena Laapas vastaa.

Mikä sitten on tämänhetkinen korkotilanne? -12 kuukauden euribor-korko on tällä hetkellä karvan vaille 4 prosenttia. Aikaisemmin elettiin peräti kuusi vuotta poikkeustilassa, kun korot olivat jopa negatiiviset, Leena jatkaa.

Miten asunnon osto rahoitetaan?

Jalle miettii omaa tilannettaan halutessaan siirtyä omakotitalosta vaivattomampaan kerrostaloelämään. Mistä uuden asunnon rahoittamisessa kannattaa lähteä liikkeelle?

- Ensin kannattaa realisoida vanha asunto eli myydä se pois. Myyntiajat ovat pidentyneet, mikä kannattaa huomioida myös huomioida. On tärkeää varoa, että ei joudu kahden asunnon loukkuun, Leena opastaa.

- Jos asunnon ostamiseen tarvitsee rahoitusta, on tärkein kriteeri asuntorahoitukselle se, että asiakkaan maksukyky riittää lainan maksamiseen. Lisäksi tulee löytyä 15 prosentin omarahoitusosuus ja riittävät vakuudet lainalle, Leena opastaa.

- Nyrkkisääntönä voi sanoa, että omakotitaloissa sekä asunto-osakkeissa asunnon vakuusarvo on 70 % kauppahinnasta. Yhtiölainan osuus vaikuttaa kuitenkin asuntovakuuden arvoon, hän jatkaa.

Etenkin, jos asunnon ostaminen ja asuntolaina ovat itselle uusia asioita, saattavat ne kuulostaa mutkikkailta. Kun pankkiin lähettää lainahakemuksen, otetaan pankista yhteyttä ja neuvotaan, miten asiassa kannattaa edetä.

- Kun lähetät lainahakemuksen op.fi-palvelun tai OP-mobiilin kautta, vastaa kaikkiin hakemuksella oleviin kysymyksiin huolellisesti, Leena neuvoo.

Säästäminen ja yllätyksiin varautuminen

Jalle pohtii myös, onko järkevää säästää lainanmaksun ohessa. - Säästäminen on aina järkevää. Jos korot nousevat tai tulee yllättäviä menoja, toimivat säästöt puskurina. Säästäminen on helppo aloittaa OP-mobiilin sijoituskumppanin avulla, Leena kertoo.

Jalle miettii, miten toimia, jos elämässä tapahtuu yllättäviä asioita ja huomaakin yllättäen olevansa maksuvaikeuksissa.

- Lainalle voi saada lyhennysvapaita kuukausia ja lisäksi lainalle voi ottaa takaisinmaksuturvan, josta on apua esimerkiksi työttömyyden, työkyvyttömyyden ja kuoleman yllättäessä.

- Suosittelemme aina pahimman varalle myös erillistä henkivakuutusta, lisää Niina Dahl.

Millainen on fiksu kotivakuutus?

Pohjola Vakuutus tekee osuuspankkien kanssa tiivistä yhteistyötä. Kun asiakas käy lainaneuvotteluja pankin kanssa, pyritään samalla käymään läpi myös vakuutustarpeet.

- Vakuutusta otettaessa täytyy asunnosta kertoa oikeat ja riittävät tiedot. Omakotitalosta tarvitaan esimerkiksi kokonaispinta-ala, tieto siitä, milloin käyttövesiputket on uusittu sekä asunnon lämmitysmuoto, Niina Dahl kertoo.

- Omavastuuta muokkaamalla saadaan joustavuutta hintaan, mutta vakuutusmaksu ei ole oikea säästämisen paikka, jotta ei käy niin, että tingitään vakuutusturvasta, hän jatkaa.

On tärkeää että vakuutukset on kunnossa. Jos pahin sattuu, ottaa vakuutusyhtiö kopin tulevaisuudesta. 

- Pienemmissä vahingoissa, esimerkiksi pesukoneen hajotessa, saa apua nopeasti OP-mobiilista. Vakuutukset-välilehdeltä löytyy korvaushakemus ja sovellus neuvoo sen täyttämisessä, Niina kertoo.

- Isommissa vahingoissa, kuten koko omaisuuden menettämisessä tulipalossa, on prosessi hitaampi. Ensimmäinen tukipaketti saadaan kuitenkin nopeasti asiakkaan avuksi, Niina kertoo.

Kuuntele alla olevasta linkistä koko jakso, jossa keskustellaan mm. siitä, miten rahoitusvastike vaikuttaa asunto-osakkeen vakuusarvoon ja miten tässä tilanteessa kannattaa toimia.

Muuta evästeasetuksiasi

Kotia etsimässä -ohjelmasarja Radio Kaakossa 31.5. alkaen keskiviikkoisin klo 14.15 ja uusinnat lauantaisin klo 10.00. Taajuudet: Kotka 97,7 ja Kouvola 99,0 ja nettiradio: https://radiokaakko.fi/

Tutustu asuntolainan hakemiseen ja hae asuntolainaa:

Asuntolaina - Hae asuntolainaa eli lainatarjous verkossa | OP | OP

Valitse sinulle sopivin Pohjola Kotivakuutus:

Kotivakuutus | Hinta kotivakuutukselle | Laske helposti | OP