Kotia etsimässä -ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa perehdytään toimittaja Jalle Niemelän asuntohaaveisiin sekä kuullaan asuntomarkkinoista ja niiden trendeistä Kymenlaaksossa ja pohditaan tarvitaanko asuntokauppoihin välittäjää. Jakson asiantuntijoina ovat myyntijohtaja Elina Sutela ja kiinteistönvälittäjä Risto Suokas OP Koti Kymenlaaksosta.

- Onko vuokralla asuminen parempi vaihtoehto kuin uuden asunnon ostaminen, pohtii toimittaja Jalle Niemelä, joka suunnittelee luopuvansa vanhasta rintamamiestalostaan. Elina Sutelan ja Risto Suokkaan mielestä Jallen nykyisessä elämäntilanteessa vuokralla asuminen on hyvä vaihtoehto ainoastaan lyhytaikaisesti.

- Kymenlaaksossa on hyvä vuokra-asuntotarjonta, mutta omistusasuntojen hintataso huomioiden en suosittele sinulle vuokra-asumista, Risto toteaa. Hän suosittelee vuokra-asumista esimerkiksi silloin, jos on tarve saada pääomaa käyttöön omasta asunnosta.

-Hyvät kohteet menevät nopeasti ja kysyntää on etenkin uudemmista omakotitaloista, Elina jatkaa. Hänen mukaansa vuokra-asuminen onkin hyvä vaihtoehto silloin, kun etsii unelmiensa kohdetta ja haluaa varmistaa, että saa ensin vanhan asunnon myytyä. Riskiä kahden asunnon loukkuun jäämisestä kannattaa välttää.

Myyjän, ostajan ja välittäjän rooli

Jalle pohtii, onko kiinteistönvälittäjä välttämätön asuntokaupoilla.

”Välittäjä on järjen ääni, joka arvioi tilanteita puolueettomasti.”

- 93 % asuntokaupoista Suomessa tehdään välittäjän kautta, joten välittäjälle koetaan olevan tarvetta, toteaa Risto. Hän jatkaa, että välittäjän rooli on moninainen. Välittäjä on järjen ääni, joka pystyy arvioimaan kauppatilannetta puolueettomasti. Usein myyjällä ja ostajalla on myös tunteita mukana myyntitilanteessa, ja välittäjän tehtävänä on mm. varmistaa, että hinnoittelussa ei ole tunnelisää.

Kiinteistönvälitysala on yksi säädellyimpiä aloja Suomessa ja kuluttajaa suojataan lailla. Välittäjä toimii lain mukaan ja vie asiat maaliin niin, että molempien osapuolien oikeudet sekä velvollisuudet täyttyvät. Välittäjällä on myös asiantuntemusta, tietoa ja näkemystä ja hän katsoo kaupantekoa eri kulmasta kuin ostaja ja myyjä.

Seuraavaksi Jalle pohtii, kuuluvatko erilaiset tarkastukset aina asunnon myyntiin.

-Kuntotarkastus on käytössä 95 %:ssa omakotitalojen kaupoissa. Jos talon ostamiseen tarvitaan rahoitusta, edellyttää pankki kuntotarkastusta rahoituksen myöntämiseksi, mutta suosittelen kuntotarkastusta joka tapauksessa, Risto kertoo.

Riittääkö rahat myös mökkiin?

Jaksossa pohditaan myös loma-asunnon hankkimista asunto-osakkeen lisäksi ja todetaan, että rintamamiestalosta saatavilla varoilla ei pysty hankkimaan sekä asunto-osaketta että loma-asuntoa. Asuntorahoituksesta puhutaan tarkemmin jaksossa 3.

- Kymenlaakson alue on suhteessa muuhun Suomeen edullista ja täällä on upeita maisemia. Jos haaveilee esimerkiksi loma-asunnosta, ei siihen tarvita kuitenkaan satojatuhansia euroja, toteaa Risto.

- Kymenlaaksossa on tällä hetkellä myynnissä noin 70 loma-asuntoa ja 1 400 vakituiseen asumiseen tarkoitettua kohdetta, joten valinnan varaa löytyy, kertoo Elina.

Kuuntele koko jakso oheisesta linkistä. 

Muuta evästeasetuksiasi

Kotia etsimässä -ohjelmasarja Radio Kaakossa 31.5. alkaen keskiviikkoisin klo 14.15 ja uusinnat lauantaisin klo 10.00. Taajuudet: Kotka 97,7 ja Kouvola 99,0 ja nettiradio: https://radiokaakko.fi/

OP Koti Kymenlaakson yhteystiedot 

Lue lisää asuntolainasta

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin