Kotia etsimässä -ohjelmasarjan toisessa jaksossa perehdytään OP Koti Kymenlaakson kiinteistönvälittäjien Risto Suokkaan ja Johanna Ahtiaisen johdolla myytävän kohteen stailaukseen sekä kuvien merkitykseen asunnon myynnissä. Risto ja Johanna valottavat myös, kuinka pitkä asunnon myyntiaika Kymenlaaksossa keskimäärin on.

-Kuinka laittaa omakotitalo myyntikuntoon? pohtii asunnonvaihtoaikeissa oleva toimittaja Jalle Niemelä.

-Jos jotain on rikki, se kannattaa korjata, mutta sen suurempaa ei kannata tehdä. Puhtaus on kuitenkin todella tärkeää ja roskat täytyy ehdottomasti saada pois, Johanna kertoo.

Myyntikohteen stailaus

Jalle pohtii, kannattaako myytävää kohdetta alkaa tapetoimaan tai maalaamaan.

-Myyntikohdetta ei kannata tapetoida tai maalata, mutta jos tapetti on rikki, on rikkinäiset kohdat hyvä korjata. Myyjiä ohjataan usein karsimaan ylimääräistä tavaraa pois, mutta asuttu koti on kuitenkin asuttu koti. Ei asuntoa tarvitse kokonaan riisua tavaroista. 

Myyjiä ohjataan usein karsimaan ylimääräistä tavaraa pois, mutta asuttu koti on kuitenkin asuttu koti. Ei asuntoa tarvitse kokonaan riisua tavaroista.

Seuraavaksi Jalle pohtii, millainen sisustus ja stailaus myy.

- Vaikka tavarapaljoutta kannattaa karsia ja ylimääräiset tavarat laittaa pois, esille voi silti laittaa kauniita tekstiilejä ja sisustustyynyjä, jotta on nättiä, Johanna vastaa.

- Kymenlaaksossa ei tehdä niin paljoa myyntiasuntojen stailausta kuin pääkaupunkiseudulla, mutta kyllä stailauksella saa asuntoon ilmettä ja tyyliä, Risto jatkaa.

Jallea kiinnostaa myös, millaisia kohteita Ristolle ja Johannalle on tullut vastaan kiinteistönvälittäjän uralla.

-Joskus on nähty täysin räjähtäneitä huoneistoja, missä on eletty vauhdikkaasti. Niissä ei yleensä lähdetä muutosta tekemään ennen myyntiä ja se näkyy sitten hinnassa, Risto toteaa.

Johanna kertoo kokemuksen, missä myytävä asunto oli sotkuinen. Hän kehotti raivaamaan tavaroita ennen myyntiä ja talo olikin raivauksen jälkeen aivan erinäköinen.

- Pääsääntöisesti kaikki on kuitenkin yleensä kunnossa myytävissä kohteissa, Risto jatkaa.

- Ihmiset myös kuuntelevat yleensä avoimin mielin ohjeita, kun neuvomme esimerkiksi siistimään paikkoja kohteen kuvaamista ja esittelyjä varten, Johanna kertoo.

Mikä sitten on valokuvien merkitys asunnon myynnissä?

-Laadukkaat valokuvat ovat erittäin keskeinen asia ja käytämmekin OP Koti Kymenlaaksossa pääsääntöisesti ammattivalokuvaajaa. Kilpailua on paljon ja kuvilla pystyy erottumaan. Ammattikuvaaja pystyy ottamaan realistisia kuvia ja osaa toisaalta myös korostaa asunnon parhaimpia puolia, Risto kertoo.

Tärkeää huomioitavaa ostettavassa kohteessa

Jalle pohtii mihin ostettavassa kohteessa kannattaa kiinnittää huomiota.

-Taloyhtiön tiedot, vastiketiedot ja tulevat remontit on tärkeä tarkistaa. Myös tunne, että tämä on se minun tuleva koti, on tärkeä, Johanna kertoo.

-Se miten asukkaat ovat taloyhtiössä remontteihin suhtautuneet ja onko talon elinkaareen liittyviä remontteja tehty, kertoo paljon. Myös taloyhtiön budjetti on hyvä tarkistaa, Risto jatkaa.

Monia mietityttävät vanhojen talojen putkiremontit, niin myös Jallea.

-Jonkun verran putkiremontteja on jo tehty tällä alueella, mikä helpottaa myyntiä. Jos putkiremontti näkyy 5-vuosisuunnitelmassa, se näkyy myös hinnassa. Nyt on suunnilleen 60-luvun lopun taloissa putkiremontit meneillään, Johanna jatkaa.

-Suosittelen myös taloyhtiön kokouksissa käymistä. Aina voi olla myös yhteydessä hallituksen puheenjohtajaan, sillä häneltä saa arvokasta tietoa, Risto jatkaa.

Jalle pohtii myös, millaiset asuntojen myyntiajat ovat Kymenlaaksossa.

-Asuntojen myyntiaika on keskimäärin 90 päivää, mutta se vaihtelee kuitenkin paljon riippuen kohteesta, Johanna kertoo.

-Myyntiin on nyt tullut kohteita enemmän kuin pari vuotta sitten. Pitkällä aikavälillä myytävien kohteiden määrässä ei ole tapahtunut suurta muutosta, Risto kertoo.

Muuta evästeasetuksiasi

Kotia etsimässä -ohjelmasarja Radio Kaakossa 31.5. alkaen keskiviikkoisin klo 14.15 ja uusinnat lauantaisin klo 10.00. Taajuudet: Kotka 97,7 ja Kouvola 99,0 ja nettiradio: https://radiokaakko.fi/ 

OP Koti Kymenlaakson yhteystiedot

Takaisin OP Median juttuihin