Teuvo ja paperitaivas on komedia, jonka Marianne Tikkanen on kirjoittanut Leevi and the Leavings -yhtyeen musiikin pohjalta Korvenkylän kesäteatterille, missä se sai kantaesityksensä vuonna 2009. – Vaikka kyseessä on komedia, on tarinassa mukana paljon ajankohtaisia teemoja, kuten sukupuoliroolit, luonnonsuojelu, julkisuushakuisuus ja tietysti tehtaan lakkauttaminen, toteaa Kouvolan Yhteislyseossa näytelmän ohjaava äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sari Hyytiäinen. Teemoista on keskusteltu oppilaiden kanssa musikaalin harjoittelun lomassa ja myös monen ennestään tutun Leevi and the Leavingsin kappaleen sanoma on avautunut projektin myötä.

– Sanat ovat tärkeimmät, vahvistaa toista pääroolia esittävä Jukka Pesonen ja toteaa kappaleiden olevan jopa vähän tylsiä musiikin harrastajan näkövinkkelistä. Hänelle musikaalin kappaleet olivat jo ennestään tuttuja sekä kotona kuultuina että oman bändin kanssa soitettuina. – Olen soittanut aiemmin kitaraa, mutta lukioaikana laulanut enemmän. Hain Yhteislyseoon osittain siksi, että täällä on mahdollisuus päästä mukaan musikaaliin ja olenkin odottanut projektia kovasti. Pääroolin saaminen oli unelmieni täyttymys, miettii Jukka, tämän kevään abiturientti.

Toista pääroolia esittävä Vilhelmiina Nyman on puolestaan ensimmäisen vuoden opiskelija, mutta jo kokenut harrastenäyttelijä. – Olen ollut mukana Korvenkylän kesäteatterissa neljänä kesänä, mutta olin silti yllättynyt, että sain pääroolin musikaalista, kertoo Vilhelmiina, joka suuntaa syksyllä opiskelijavaihtoon. – Jos seuraava musikaali tehdään taas kolmen vuoden kuluttua, voisin ehkä päästä siihenkin mukaan. Sekä musiikki että näytteleminen kiinnostavat, mutta en tiedä, kuinka realistista on ajatella ammattia niiden parissa. Onneksi on vielä aikaa miettiä.

Musikaalin suunnittelu aloitettiin jo noin vuosi sitten näytelmän valinnalla. – Haimme musiikkinäytelmää tai musikaalia ja yhtenä kriteerinä oli myös se, että rooleja pitää olla paljon, kertoo Sari. Musikaalissa on mukana yhteensä noin 150 oppilasta eri tehtävissä. – Tässä tehdään laajaa yhteistyötä eri taideaineiden sekä ikäluokkien kesken ja musikaali luo kouluun vahvaa yhteishenkeä, vaikka vaatii toki paljon joustoa kaikilta. Muu opetus pyörii näytösviikkoa lukuun ottamatta normaalisti ja harjoituksia on myös kouluajan ulkopuolella.

Roolitusta varten järjestettiin halukkaille casting-tilaisuus ja kuultiin laulunäytteet. – Varmasti joillekin on tullut pettymyksiäkin, mutta mitään suurempaa draamaa roolien jako ei aiheuttanut, toteaa ohjaaja ja kertoo harjoitusten sujuneen hyvin. – Helmikuun alussa pääsimme vetämään ensimmäisiä läpimenoja, joskin harjoittelimme vielä vanhassa juhlasalissa. Ensi-illan lähestyessä siirretään lavasteet ja soittimet liikuntahallin puolelle.

Jukalle ja Vilhelmiinalle musikaalin tekeminen on ollut ainutlaatuinen kokemus. – Ylimääräinen teatteriprokkis kiinnostaa aina, sillä tämä on niin erilaista tekemistä tavallisen arjen keskellä, toteaa Vilhelmiina. – Tämä on ihan eri asia kuin koulun konsertit, joissa olen ollut aiemmin mukana, jatkaa Jukka, jonka kevääseen kuuluvat musikaalin ja kirjoitusten lisäksi pääsykokeet Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuslinjalle. Kuka tietää, vaikka hän olisi jonain päivänä mukana Yhteislyseon musikaalissa opettajana.

Teuvo ja paperitaivas -musikaali saa ensi-iltansa 19.2. Kouvolan yhteislyseon liikuntahallissa. Kaikille avoimia esityksiä on yhteensä viisi ja lippuja voi ostaa Kouvolan kaupungintalon yhteispalvelupisteestä klo 12 saakka esityspäivinä ja ovelta tuntia ennen esityksiä. Katso esitysajat täältä.

Käsikirjoitus: Marianne Tikkanen

Musiikki: Leevi and the Leavings/Gösta Sundqvist

Pääosissa: Jukka Pesonen (Teuvo Kettunen) ja Vilhelmiina Nyman (Laura-Jenna Jurvanen)

Näytelmän ohjaus: Sari Hyytiäinen

Musiikkiesitysten ohjaus: Anna Kuurne

Tanssiryhmien ohjaus: Leena Löfström

Lavastus ja puvustus -ryhmien ohjaus: Kaarina Pusila ja Nana Matikkala

Markkinointiryhmän ohjaus: Mari Laakso-Suutari

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin