Jussi Kovero, 23, on pienestä pitäen säästänyt rahaa tilille, jonka äiti pojalleen jo ani varhain avasi. Sinne menivät ainakin syntymäpäivälahjaksi saadut rahat. – Olen kai kasvanut säästeliääksi. Opin vanhemmilta, että on hyvä laittaa rahaa sivuun ja miettiä kaksi kertaa, tarvitsenko todella tätä ostosta. Tilisäästäminen jatkuu, ja rinnalle on tullut myös muita vaihtoehtoja, kuten ASP-tili. – Harrastan maltillista pitkän aikavälin rahastosäästämistä. Tuttavapiirinikin on kiinnostunut erilaisista sijoitusinstrumenteista. Joillekuille ovat vanhemmat tai isovanhemmat keränneet lahjaksi osakesalkkua.

Eväitä elämään opinnoista ja töistä

Kovero pyrki opiskelemaan oikeustiedettä, mutta kun ovi ei toisellakaan kertaa auennut, alkoi hän miettiä, mikä muu korkeakoulututkinto mahdollistaisi laaja-alaisen työelämän. – Minua kiinnostaa niin moni asia! Kauppatieteen opinnot Lappeenrannan yliopistossa antavat runsaasti elämän eväitä kolmannen vuoden opiskelijalle, joka kandivaiheessaan suuntautuu talousjohtamiseen. – Pankissakin teemana on jatkuva säästö puskurina tulevaisuuteen. Siitä olen koettanut puhua mahdollisimman monelle, Kovero kertoo.

Hän oli tämän kesän töissä OP Kymenlaaksossa synnyinkaupungissaan Kouvolassa. Pankkityö oli jo aiemmalta kesältä tuttua asiakaspalvelussa viihtyvälle nuorellemiehelle, joka iloitsee saadessaan auttaa ihmisiä niin kassalla kuin neuvonnassakin. – Töissä oli kiva, rento ja asiallinen ilmapiiri, hän kiittää. Kovero lupautuikin loppuvuodeksi tuuraamaan tarvittaessa Kouvolan konttorilla, vaikka syyskuussa opinnot taas kutsuivat Lappeenrantaan. – Kun 18-vuotiaana muutin omilleni, aloin miettiä tulevaisuutta eri tavoin. Pääosin pyrin selviämään ilman lainaa, mutta opintolainaa otin. Se on halpakorkoista, ja siitä saa 40 prosenttia hyvitystäkin, kun valmistuu ajallaan. Tämä on Suomessa hienoa! Minulla ja useimmilla tutuillani asiat ovat hyvin. Uskon pärjääväni, vaikka tulevaisuus voikin olla epävarmempi.

Asunto säästökohteena

Helsinkiläinen Lisa Tihlman, 21, tottui lapsuusperheessään keskustelemaan talousasioista. Viime aikoina hän on saanut vinkkejä myös pankin sijoitusneuvojalta, jonka kanssa asioi siirryttyään alkuvuodesta OP Kymenlaakson asiakkaaksi. Äidin suku on Kouvolasta.

– Olen säästänyt jo pitkään. Minulla on säästö-, ASP- ja sijoitustilit. Säästän matkoihin ja pahan päivän varalle, mutta tärkein säästökohde nyt on asunto. Sijoituksia seuraan verkkopankissa, mutta maailmantalous jää vähemmälle huomiolle. Monen ikätoverinsa tavoin Tihlmanillakin on opintolainaa, edullisen koron takia. Lainan maksuun hän arvelee ryhtyvänsä valmistuttuaan ja aloitettuaan työt. Aikataulua hän ei ole siitä laatinut. Helsingin yliopiston oikeustieteellisen kolmannen vuoden opiskelija kertoo tulevansa hyvin toimeen opintolainan, -tukien ja työn ansiosta. – Käyn töissä pienessä lakitoimistossa. Kesällä pidin kahden viikon loman. Reilun vuoden hän on asunut opiskelija-asunnossa Kampissa yhdessä poikaystävänsä kanssa.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin