– Melkoinen sattumus, että olin kuuntelemassa Jyri Paretskoin juhlapuhetta Merikeskus Vellamossa Kotkassa, kun hän voitti Laivakello-palkinnon, miettii ohjaaja Pia Lunkka.

Kirjailija Jyri Paretskoi on kirjoittanut suositun Shell´s Angles -nuortenkirjasarjan, jota Laivakello-palkinnon raati kuvaili moderniksi Pertsa ja Kilu -tarinaksi. – Tuntui, että Kotkaan ja Karhulaan sijoittuvan Pertsan ja Kilun tarina jatkui Jyrin kirjoissa. Kun hän vielä puheessaan kertoi ryhtyneensä kirjoittamaan kirjoja, koska oli huolissaan erityisesti poikien lukemisinnosta ja lukutaidosta, tuntui tämä juuri siltä tarinalta, mihin halusin tarttua, kertaa ohjaaja Lunkka esityksen syntyä.

Alusta asti oli selvää, että esityksestä tulisi musikaali, mikä tarkoitti kantaesityksen lisäksi kantasävellystä. – Kirjailija antoi vapaat kädet, mutta on kulkenut kuitenkin rinnalla koko projektin ajan ja tulee ensi-iltaan katsomaan musikaalin, kertoo Lunkka, joka on ohjauksen lisäksi vastannut teoksen näyttämösovituksesta sekä dramaturgiasta.

Shell´s Angles on kudelma, joka on koonnut yhteen lukuisia eri tahoja. Pääosassa ovat nuoret, jotka ovat olleet mukana suunnittelussa ja toteutuksessa alusta alkaen. – Tavoitteena on ollut luoda Kotkasta kivempi paikka nuorille ja tarjota erilaisia oppimisen paikkoja, sanoo Lunkka. Projekti on jaettu useisiin eri osa-alueisiin kuten lavastus, puvustus, markkinointi, valokuvaus ja näyttelijäntyö. Kaikilla tekemisen laidoilla on ollut ammattilainen nuorten tukena ja opinnollistamisen kautta projekti on tarjonnut myös opintosuoritteita esimerkiksi Ekamin hiusalan opiskelijoille.

Projektin päärahoitus on tullut Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahastolta, joka nosti Shell´s Anglesin kärkihankkeekseen vuonna 2017. – Lisäksi mm. Work Pilots -mobiilisovellus on ollut mukana ja sitä kautta olemme saaneet esimerkiksi koulutettua järjestyksenvalvojia, joita tarvitaan näytöksissä, kiittelee Lunkka. Tavoitteena onkin, että projektin myötä nuorille karttuu oppia ja taitoja, jotka auttavat tulevaisuudessa työllistymisessä.

Musikaalissa lavalla ei nähdä yhtään ammattinäyttelijää, vaan lähes kahdenkymmenen hengen joukko harrastelijoita. – Näyttelijöiden kokemus on hyvin erilaista ja ikähaitari laaja; osa on jo konkareita ja osa astuu nyt ensimmäistä kertaa lavalle, kertoo ohjaaja. Harjoitukset alkoivat jo joulukuussa, joten näyttelijöiltä on vaadittu tiukkaa sitoutumista projektiin.

Ohjaaja Pia Lunkka toivoo, että katsomoon tultaisiin monessa polvessa. – Perheen pienimmät jättäisin kuitenkin kotiin jo ihan siksi, että lavalla mopot pärisevät ja rokki soi. Emme ole kuitenkaan asettaneet alaikärajaa, vaan jättäneet harkinnan perheille, hän sanoo. Juonessa kulkevat rinnakkain isän ja pojan rakkaustarinat, joten keskusteltavaa riittää kotiinkin. Vaikka sitten siitä, saako yli 40-vuotias vielä rakastua.

Shell´s Angles -rockmusikaalia esitetään Kotkan Kantasatamassa V2-hallissa syyskuussa. Olemme varanneet OP Kymenlaakson omistaja-asiakkaille etuhintaisia lippuja sunnuntain 16.9. klo 15 näytökseen. Lipun hinta omistaja-asiakkaalle on 10 euroa (norm. 16 euroa). Lippuja voi ostaa matkapuhelimeen maksutta ladattavan Pivo-sovelluksen linkin kautta. Etuhintaisia lippuja on rajoitettu määrä.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin