Kouvolassa valmistaudutaan jo vuoden 2019 asuntomessuihin, jotka rakentuvat kulttuurihistoriallisesti merkittävälle Korian Pioneeripuiston alueelle. ”Asuntomessualueelle rakentava saa kerralla valmiin ja laadukkaan asuinalueen. Lisäksi käytettävissä on aluevalvoja, joka ohjaa ja neuvoo koko projektin ajan”, kiteyttää projektipäällikkö Sanna Kauppi Kouvolan kaupungilta asuntomessurakentamisen etuja.

Kouvolan asuntomessualue poikkeaa monista messualueista siinä, että alueen historia ulottuu aina 1910-luvulle, jolloin alueelle on rakennettu ensimmäiset kasarmirakennukset. ”Kyseessä on äärimmäisen hieno, ajallisesti kerrostunut alue, johon tuodaan nyt pientaloja. Historia on vahvasti läsnä, ja sitä on kunnioitettu muun muassa katujen nimeämisessä”, jatkaa Kauppi. Kymijoen varteen sijoittuva Pioneeripuisto rajoittuu luonnonsuojelualueeseen ja nykyiset ulkoilumaastot säilyvät jatkossakin kaikkien käytettävissä.

Pioneeripuistoon tulee noin 35 pientaloa, jotka mahdollistavat erilaisia asumisen muotoja. ”Omakotitalojen lisäksi alueelle voi rakentaa vaikkapa kahden sukupolven paritaloja, ja siellä on myös esimerkiksi senioriasumiseen soveltuva kerrostalotontti”, kertoo projektipäällikkö. Messualueelta on hyvät liikenneyhteydet Kouvolan keskustaan, Lahteen ja pääkaupunkiseudulle, sekä kaikki palvelut, kuten kaupat, päiväkoti, koulu ja uimahalli, ovat kivenheiton päässä Korian taajamassa.

Ismo Räty perheineen rakensi talon vuoden 2002 asuntomessualueelle Kotkan Hirssaareen, johon perheen houkutteli merenrantatontti. Rätyjen Villa Aurinkoranta oli messujen suurin kohde ja rakennusprojektikin sen mukaisesti todella mittava. ”Viimeisillä viikoilla ennen messujen avautumista rakennuksella oli 40 henkeä töissä, jotta kaikki saatiin valmiiksi”, muistelee Räty noin vuoden mittaista urakkaa.

Messualueelle rakentavan on pysyttävä aikataulussa ja siinä auttaa hyvin koottu tiimi. ”On tiedettävä hyvissä ajoin, kuka tekee, mitä ja milloin. Projekti ei kestä montaa heikkoa lenkkiä. Yhteistyökumppaneiden valintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota”, neuvoo Räty. Yhteistyökumppanit mahdollistavat usein talon laatutason noston näkyvyyttä vastaan. ”Työmaa oli pidettävä koko ajan siistinä, koska lehtijuttuja tehtiin läpi rakennusajan”, kertoo Räty ja jatkaa: ”Kaikki oli saatava avajaisiin mennessä valmiiksi, pihaa ja viimeisiä listoja myöten. Messualueella pääsee varmasti muuttamaan ihan valmiiseen taloon.”

Sanna Kauppi uskoo, että rakentajat messualueelle löytyvät Kouvolan seudulta ja toivoo heitä löytyvän kaikista ikäluokista. ”Messutalolle ei ole erityisiä vaatimuksia, vaan tärkeintä on, että se täyttää omat tarpeet. Ihan tavalliset omakotitalot saavat sijansa messualueella, mutta siellä on myös upeita paikkoja erikoisemmille kohteille”, kertoo Kauppi. Tonttien ennakkomarkkinointi alkaa loppuvuodesta ja hakuaika kevättalvella. Jos rakentaminen messualueelle kiinnostaa, kannattaa sitä alkaa suunnitella nyt. ”Haluamme mielellämme olla toteuttamassa haaveita. Mahdollisesta rakennuslainasta ja tarjoamistamme omistaja-asiakkaan eduista kannattaa tulla juttelemaan hyvissä ajoin”, vinkkaa pankinjohtaja Pekka Katainen OP Kymenlaaksosta.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin