Taikuri-juontaja Aatu Itkonen osallistuu haastattelun tekoon autostaan Kauppakeskus Veturin parkkipaikalta ja mentalisti Jari Hynynen Vekaranjärven varuskunnasta, jossa hän suorittaa asepalvelustaan. Tänä keväänä heidät voi nähdä Talent Suomi -ohjelmassa, jossa kaksikko pääsi suoraan semifinaaliin Jorma Uotisen painaessa kultaista nappia toimittuaan ensin avustajana taikatempussa.

Tie taikuuden pariin

Sekä Aatu että Jari kiinnostuvat tahoillaan taikuudesta jo ala-asteikäisinä. - Erityisesti taikuuden kulissit kiinnostivat ja halusin oppia, miten erilaisia temppuja tehdään, sanoo Aatu. Oppimateriaalina toimivat erilaiset videot sekä kirjallisuus ja Aatu sanookin viettäneensä parin vuoden ajan käytännössä kaiken vapaa-aikansa taikuutta opiskellen ennen kuin lähti etsimään ensimmäisiä esiintymismahdollisuuksia.

Jari kiinnostui perinteisen taikuuden lisäksi myös mentalismista, joka keskittyy ihmisen mieleen. - Kun perinteinen taikuus on usein visuaalista ja siinä vaikkapa esineitä katoaa ja tulee takaisin, pyritään mentalismissa esimerkiksi ohjaamaan ihmistä tietynlaisiin valintoihin, jolloin taikuus tapahtuu ikään kuin hänen omassa päässään.

Toisiinsa kaksikko tutustui Kouvolan Yhteiskoulun musiikkiluokilla yläasteen alkaessa. - Niihin aikoihin aloimme molemmat saada ensimmäisiä pieniä keikkoja, joista ei tietysti vielä saanut palkkaa, mutta sitäkin arvokkaampaa kokemusta.

Keikkojen saaminen vaati paljon myyntiä ja markkinointia, minkä molemmat ovat halunneet alusta asti hoitaa hyvin itsenäisesti. - Alkuvaiheessa äiti tarjosi apua julisteiden tekemisessä ja vähän taisin sitä ottaa vastaankin, mutta sitkeästi halusin hoitaa kaiken itse, muistelee Aatu.

Yhteistyön voima

Ennen kuin Aatu ja Jari yhdistivät voimansa esiintymislavalla, alkoivat he tehdä yhdessä mm. erilaisia videokuvausprojekteja paikallisille yrityksille. - Aloimme saada työstämme myös tuloja, mutta ennen kaikkea kerrytimme verkostoja, joista on ollut valtavasti hyötyä uran edetessä. Saamamme palkkiot käytimme pääsääntöisesti oman toimintamme kehittämiseen eli hankimme vähitellen esimerkiksi parempia mikrofoneja, kameroita ja muita oheislaitteita, jotta pystyimme tekemään taas parempaa materiaalia.

Yläasteen jälkeen kaksikon tiet erkanivat, kun Aatu pääsi Tampereelle opiskelemaan media-alaa ja Jari jatkoi Kouvolassa lukioon. Työt tapahtuma-alalla kuitenkin jatkuivat opintojen ohessa. - Jossain vaiheessa tajusimme, että meidän olisi järkevää kehittää myös esiintymisiä yhdessä, koska osaamisemme ja kiinnostuksen kohteemme täydentävät loistavasti toisiaan.

Taikurin ja mentalistin ensimmäisen suuren salikiertueen oli tarkoitus käynnistyä viime vuoden lopulla, mutta korona siirsi suunnitelmia. - Toivottavasti pääsemme toteuttamaan Kymenlaaksosta käynnistyvän Mystinen taikailta -kiertueen ensi kesänä. Harjoittelu ja muut valmistelut etenevät jo kovaa vauhtia ja koko perheen showssa tullaan näkemään taikuuden ja mentalismin lisäksi myös akrobatiaa, illuusioita ja komiikkaa.

Sitä ennen ratkeaa kuitenkin Talent Suomi -kilpailu. - Koska pääsimme suoraan semifinaaliin kultaisella napilla, emme saaneet lainkaan tuomareiden palautetta, joten on todella kiinnostavaa kuulla heidän palautteensa semifinaaliesityksen jälkeen. Kyseessä on myös suora lähetys ja jatkosta päättävät katsojat, joten olemme erittäin jännittävän paikan edessä.

Aatu Itkonen ja Jari Hynynen Talent Suomi -lavalla
Aatu Itkonen ja Jari Hynynen pääsivät suoraan Talent Suomen semifinaaliin kultaisen napin turvin.

Myös mahdolliseen finaaliin pääsyyn on jo alettu varautumaan. - Mikäli kilpailu jatkuu semifinaaleista eteenpäin, on meidän pystyttävä kehittämään vielä jotain paljon suurempaa ja saatava sekä kotiyleisö että tuomaristo hämmästymään.

Talousopit haltuun jo nuorena

Parikymppisillä nuorukaisilla on takanaan jo usean vuoden ura tapahtuma- ja media-alalla. - Täytyy muistaa, että olemme aloittaneet hyvin pienestä, muutamien kymppien esiintymispalkkioista. On ollut kuitenkin todella opettavaista päästä jo nuorena laskutuksen ja rahan pariin. Perusasiat ovat olleet hallussa siinä vaiheessa, kun on pitänyt oikeasti alkaa miettiä esimerkiksi keikkojen hinnoittelua. Samalla on saanut erinomaista oppia siitä, että raha ei todellakaan tule itsestään, vaan vaatii valtavasti työtä sekä oman ammattitaidon että markkinoinnin parissa.

Tällä hetkellä sekä Aatu että Jari toimivat kevytyrittäjinä. - Kevytyrittäjyys on ollut meille toistaiseksi toimiva ratkaisu, mutta kenties perustamme jossain vaiheessa yhteisen yrityksen. Meistä kumpikaan ei ole yrittäjäperheestä kotoisin ja välillä on tullut itsekin mietittyä, mistä tekemisen ja yrittämisen into kumpuaa. Kotona on aina kyllä kannustettu, mutta ei toisaalta ole tuputettu neuvoja, vaan on saanut itse opetella ja tehdä ratkaisuja, summaa Aatu.

Kannustamme nuoria ehdottomasti yrittämiseen sekä asioiden tekemiseen. Nuori ikä ei ole este millekään, olemme tästä hyviä esimerkkejä. - Aatu Itkonen ja Jari Hynynen

Sekä Aatu että Jari sanovat olevansa järkeviä rahankäyttäjiä, mikä on näyttäytynyt positiivisesti koronavuoden viedessä keikat alta. - Onneksi on ollut säästöjä, millä on voinut paikata taloutta ja toisaalta myös varautua tulevan kiertueen kustannuksiin. Jari on meistä suunnitelmallisempi ja aloittanut esimerkiksi sijoittamisen aiemmin. Itsekin kiinnostuin sijoittamisesta, kun teimme yhteistyössä OP Kymenlaakson kanssa videon, jossa puhuimme nuorten raha-asioista ja oman talouden hallinnasta.

Aatu ja Jari kiinnostuivat taikuudesta jo nuorina ja ovat rakentaneet uraa tapahtuma-alalla määrätietoisesti.

Jaria odottaa armeijan jälkeen opiskelupaikka Tampereella poliisikoulussa ja haaveissa ovat yliopisto-opinnotkin. - Vaikka panostamme esiintymisiin tällä hetkellä täysillä ja tulevaisuus Talentin sekä kiertueen osalta avoin, on opinnotkin tarkoitus hoitaa kunnolla.

Vaikka asuinpaikat vaihtuvat, sanoo kaksikko pitävänsä kotipaikkakunnan lippua korkealla. - Olemme ponnistaneet eteenpäin Kouvolasta, jossa olemme saaneet mahtavan startin uralle sekä luoneet myös tärkeitä verkostoja. Siltä pohjalta on hyvä lähteä valloittamaan yhä suurempia lavoja.

Mystinen Taikailta -kiertue 2022

Mystinen Taikailta on koko perheen show, jossa taikuri Aatu Itkonen ja mentalisti Jari Hynynen hämmästyttävät mitä ihmeellisimmillä tempuillaan! Reilun tunnin mittaisessa esityksessä valloilleen pääsevät uskomattomat taikatemput, mentalismi, akrobatia, illuusiot sekä hulvattoman hauska komiikka.

OP Kymenlaakson omistaja-asiakkaat saavat liput Kouvolan ja Kotkan esityksiin 20 % edullisemmin (norm. 14,50-19,50 e). Etu on käytettävissä OP-mobiilissa.

  • Mystinen Taikailta Kouvola, Kuusankoskitalo, la 16.4. klo 18
  • Mystinen Taikailta Kotka, Kulttuuritalo Kyminsuu, la 7.5. klo 18

OP Kymenlaakso on kiertueen yhteistyökumppani.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin