Unelmani on päästä ajamaan rallia tai kartingia. Luulen, että voisin tykätä siitä, sillä olen itsekin aika vauhdikas. - Luka Ahola

Pienestä pitäen vauhdin hurmasta nauttinut, Inkeroisista kotoisin oleva 10-vuotias Luka Ahola toteutti unelmansa Kouvolassa moottoriurheilun merkeissä. Lämmin kesäilta alkoi kartingauton kokeilemisella Tykkimäki Circuitilla. Lukalla oli jo entuudestaan kokemusta parin vuoden takaa kartingauton ratista, mutta nyt hän pääsi kokeilemaan kartingia ensimmäistä kertaa Tykkimäen 1202 metriä pitkälle ulkoradalle.

Kouvolan Formula K-kerho ry:n puheenjohtaja Tomi Jäppisen avustuksella ilta aloitettiin valitsemalla Lukalle sopivat ajovarusteet ja tutustumalla kartingautoon. - Ei jännitä yhtään, Luka totesi päättäväisenä eikä aikaakaan, kun hän istuutui jo ratin taakse ajohaalariin ja kypärään pukeutuneena.

– Varsinkaan vielä nuorempana Lukan vauhdikkuudelle ei ollut pysäyttäjää, jännä nähdä alkaako iän myötä myös vauhdikkuus tasaantumaan, Mira-äiti kertoi Lukan kiihdyttäessä samalla autoa jo varikkosuoralta kohti ensimmäistä mutkaa.

Ennen rattiin hyppäämistä tutustuttiin rataan ja Jäppinen kertasi Lukalle tärkeimmät ajovinkit.
Luka pääsi testaamaan 60-kuutioista kartingautoa, johon haettiin ensin tuntumaa varikolla.

Aika hypätä radalle

Ajolinjat löytyivät nopeasti ja vauhti kasvoi tasaisesti kierros kierrokselta. Muutaman kierroksen jälkeen Luka kurvasi ensimmäistä kertaa varikolle – Kivaa on. Ohjaaminen tuntuu käsissä raskaalta, hän kertoi ensitunnelmistaan. Juomatauon ja Jäppisen antamien ajovinkkien jälkeen Luka veti kypärää jälleen päähänsä valmiina suuntaamaan radalle.

Tykkimäen kartingradalla pidetään Kouvolan FK-kerhon järjestämiä kokeiluiltoja maanantaisin, jolloin kenellä tahansa on mahdollista tutustua kartingiin pientä korvausta vastaan. – Harrastajia meillä on ihan 3-4 -vuotiaista lapsista aina eläkeikäisiin saakka eli ihan kaikki ovat tervetulleita tänne, Jäppinen sanoo.

Tykkimäki Circuit tarjoaa loistavat puitteet kartingiin niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kilpailijoille.

Kaksipyöräinenkään ei jännittänyt

Seuraavaksi suunnattiin kartingradalta viereiselle motocross-radalle, jossa Luka pääsi kokeilemaan motocross-pyörää. Kymen moottorikerhon Jarkko Vahla otti porukan vastaan ja auttoi Lukaa sopivien ajovarusteiden löytämisessä. - Puitteet motocrossin harrastamiseen ovat täällä tätänykyä erinomaiset ja ne sopivat kaikentasoisille kuljettajille, Vahla kertoi Lukan vetäessä ajopukua jälleen ylleen.

Hyvin nopeasti Luka löysi itsensä tällä kertaa kaksipyöräisen selästä ja Vahla alkoi opastaa Lukaa mm. kytkimen, vaihteiden, jarrun ja kaasun käyttöön. – ”Pappa-Tunturissa” on 1,5 hevosvoimaa ja tässä Lukan ajamassa pyörässä niitä on 15, Vahla naurahti Lukan lähtiessä päristelemään pyörällä.

Luka omaksui nopeasti motocross-pyörän ominaisuudet ja Jarkko Vahlan antamat vinkit.
Liikkeelle lähteminen ei Lukan päätä huimannut ja ajo sujui loistavasti.

Ajaminen sujui erinomaisesti ilman kaatumisia tai moottorin sammumisia, mitä tyypillisesti sattuu lajissa ensikertalaisille. Vahla viittelöi ajon aikana ohjeita, jotka Luka omaksui vaivatta. Lukan ajaessa Vahla kertoi, että myös motocross-harrastukseen ovat kaikenikäiset tervetulleita – Harrastajia on meidänkin lajissamme aina 4-vuotiaista yli 60-vuotiaisiin saakka.

Oman ajon jälkeen Luka sai ihastella muiden harrastajien päristelyä Tykkimäen motocross-radalla, kenties pienen moottoriurheilukipinän jäädessä kytemään pojan sisälle.

Voit seurata kymmenen pienen unelman toteutumista OP Kymenlaakson Facebook-sivulla sekä Instagram-tilillä. Koska juhlavuosikin on #parastajaettuna

Tule mukaan OP Kymenlaakson juhlavuoteen

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin