Hiljattain valmistunut Emma Peltonen on ASP-säästäjä ja katselee itselleen asuntoa. -Monella kaverilla oli ASP jo ennen kuin itse sen hankin. Se tuli ajankohtaiseksi, kun olin jo töissä ulkomailla. Vaikka en vielä siinä vaiheessa tiennyt, tulenko ostamaan asuntoa Suomesta, niin tuntui kuitenkin hyvältä ajatukselta laittaa palkasta sivuun ja ASP tuntui luontevalta. Selvitin myös, että jos on säästäjä ja haluaakin ottaa säästöt muuhun käyttöön, niin sekin olisi ollut mahdollista. En nähnyt huonoa puolta. Aloitin kuitenkin selkeästi myöhemmin kuin moni muu kaveri on aloittanut, Emma kertoo.

ASP-tilin perusidea on, että kun säästää ASP-tilille 10 prosenttia asunnon hinnasta, pankki lainaa loput. Mikä parasta, säästetylle summalle saa reilun koron. Talletuskorko on verotonta. Tilin voi avata jo 15-vuotiaana. ASP-lainan korko on edullinen. Lisäksi valtion korkotuki suojelee ASP-lainanottajaa isolta koronnousulta ensimmäiset kymmenen vuotta. ASP-lainalle saa myös valtiontakauksen maksutta. ASP-lainojen suosio on ollut hyvä koko 2010-luvun. Viiden viime vuoden aikana suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja uusien lainojen vuotuiset kappalemäärät ovat tänä ajanjaksona yli kaksinkertaistuneet.

- En ole vielä hankkinut asuntoa, mutta tällä hetkellä kuitenkin seuraan asuntomarkkinoita ja pohdin jos sopiva löytyisi. Minulla ei kuitenkaan ole kiire. Vielä ei ole varmaa, mihin asetun, niin siksi vielä odotan ja katselen rauhassa, Emma toteaa.

ASP-laina on hyvä paketti joka kannattaa ottaa keskusteluun nuoren kanssa hyvissä ajoin. Valmis pesämuna omalla tilillä palkitsee kyllä tulevaisuudessa. Olivat unelmat sitten suuria tai pieniä, niihin on hyvä varautua ajoissa. - Lähinnä tällä hetkellä pohdin, miksi en aloittanut jo aiemmin ASP-säästämistä. Yksi opiskelukaverini hankki ASP:n avulla oman asunnon jo opiskeluaikana, Emma kertoo ja jatkaa: ASP on luonteva ja kiva tapa aloittaa säästäminen ensimmäisistä palkoista, kun minimi on kuitenkin 50 euroa jonka saa helposti vielä laitettua sivuun. Lisäksi kun ensimmäisiä palkkoja saa, ei ole vielä ”tottunut kuluttamaan paljoa”, vaan on opiskelijabudjetti mielessä.

Kuten pankkiasioinnin yleisestikin, myös ASP asiat hoituvat nykyisin monella tavalla.

- Koko ASP asia hoitui helposti netissä ja kertaakaan en ole joutunut käymään pankkikonttorissa – aloitinhan säästämisen asuessani ulkomailla. Kaikki on hoitunut helposti ja nopeasti pelkästään verkkoneuvottelun ja -viestien kanssa, Emma kertoo.

OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Ville Aalto-Setälä sanoo ASP järjestelmässä olevan monia hyviä puolia. - Tietenkin kyse on tuetusta asuntosäästämisestä eli siinä on aitoa taloudellista etua. Ehkä kuitenkin suurempi merkitys on vielä koko järjestelmällä ja sen opettamalla kurinalaisuudella. Säästäminen ei ole välttämättä helppoa. ASP-järjestelmä tarjoaa siihen tavallaan systeemin, jonka mukana voi alkaa miettiä tulojaan sekä menojaan ja näin tähdätä kohti ensiasuntoa, Ville kertoo.

- Olenhan minäkin tietysti aikoinani ollut ASP-säästäjä. Olen aloittanut 80-90 -luvun taitteessa säästämisen ja sitten 90-luvulla ostanut ensiasunnon tällä tavalla, Ville vielä lopuksi toteaa.

Lisätietoa ASP-säästämisestä ja ensiasunnon ostamisesta.