Janne ja Piia omistavat yhdessä yhteisen kotinsa, kerrostalo-osakkeen. Piia kuolee äkillisesti. Mitä kodille nyt tapahtuu?
- Olivatko he naimisissa? Entä onko yhteisiä alaikäisiä lapsia? Oliko heillä keskinäinen omistusoikeustestamentti?, kysyy heti OP Länsi-Suomen lakipalveluiden asiakkuusjohtaja Heidi Widbom.

Vastakysymysten määrä osoittaa, ettei kuolemantapausten varalle ole yksiselitteistä ja kaikille soveltuvaa ratkaisukaavaa. Erilaiset elämää muuttavat tilanteet on järkevää ottaa puheeksi ajoissa omien läheisten kanssa. Oikeudellinen ennakkosuunnittelu ammattilaisen kanssa tuo turvaa omaan ja läheisten elämään. Elämäntilanteet ovat jokaisella uniikit, myös lain edessä.

- Se, miten asiat menivät naapurilla, ei tarkoita, että sinun asiasi menisivät samoin. Henkilökohtainen lainopillinen neuvonta on netin keskustelupalstoja tai kaverin kokemuksia parempi apu, muistuttaa Widbom.

Turvaa oma ja läheisen etu ennakkoon

Kun läheinen sairastuu vakavasti tai kuolee, edessä on pakollisia hoidettavia asioita. Varautuminen ennalta sujuvoittaa monen arkisen asian edistämistä, joten tee ainakin tämä.

- Edunvalvontavaltuutus on järkevää tehdä silloin, kun on itse terve ja voi määritellä, miten ja kenen haluaa omaa etua valvovan, kun itse ei siihen enää kykene. Se kannattaa tehdä lakiasiantuntijan kanssa, Widbom neuvoo.

Kun esimerkiksi muistisairas joutuu muuttamaan palvelutaloon, voi puolisolla olla edessä yhteisen asunto-osakkeen myynti. Kattavasti laaditun edunvalvontavaltuutuksen avulla myynti voi edetä jouhevasti.

Vinkki talteen tästä: Edunvalvontavaltakirjaan kannattaa lisätä maininta kiinteän omaisuuden myymisestä. Tätä ei aina huomata tehdä, eikä maininta netistä löytyvistä pohjista aina löydy.

Valtuuttajan kiinteistön, kuten omakotitalon saa myydä edunvalvontavaltakirjan nojalla ilman Digi- ja väestötietoviraston lupaa vain, jos siinä on mainittu valtakirjan kattavan myös kiinteän omaisuuden myyntiin liittyvät toimet.

Päivitä tiedot isännöintiin

Asuntoa vaihdetaan elämän muutoskohdissa. Tällöin tarvitaan asiakirjoja, joissa auttavat kiinteistönvälityksen ja isännöinnin ammattilaiset.

- Muutoshetkellä ihmistä auttaa, kun kaiken avun saa yhden oven takaa. Me kiinteistönvälityksen ammattilaiset, isännöinti ja lakipalvelut autamme yhdessä, kertoo OP Koti Länsi-Suomen toimitusjohtaja Jani Raukko.

- Jos huomaamme missään asiakirjassa puutteita, me kyllä huolehdimme, että asia tulee kuntoon, Widbom lisää.

Kun asunto-osakkeen omistaja kuolee, tarvitsee kuolinpesä isännöitsijätodistuksen perukirjaa ja osakkeen myyntiä varten. Se pyydetään taloyhtiön isännöitsijältä, joka huolehtii taloyhtiön taloudesta ja kiinteistön arvon säilymisestä.

- Isännöitsijä taas tarvitsee perukirjan kokonaisuudessaan kaikkine liitteineen osakeluettelomerkintää varten, kertoo OP Koti Länsi-Suomen isännöintipäällikkö Tiina Veijola. Kuolinpesän osakkaiden yhteystietojen saanti on isännöitsijälle tärkeää. Taloyhtiön arkinen taloudenhoito jatkuu ja osakkeesta vastaavat on saatava kiinni esimerkiksi vastikemaksuja varten.

Jos osake päätetään myydä, kopin ottavat OP Kodin kiinteistönvälitykset ammattilaiset.

Kun menehtyneen läheisen asunto-osake on ammattitaitoisella kiinteistönvälittäjällä viimein myynnissä, huoli on pois läheisiltä, Raukko summaa.

Huolehdi nämä kuntoon

  1. Edunvalvontavaltuutus
    Antaa luvan hoitaa toisen asioita, jos oma tai läheisen toimintakyky heikentyy.
  2. Avioehto
    Avioehdolla puolisot voivat varmistaa, että omaisuus jaetaan sovitulla tavalla avioeron sattuessa.
  3. Testamentti
    Perintösuunnittelun väline, jolla voi varmistaa oman perinnön jakautumisen halutulla tavalla ja verotuksellisesti järkevästi.

Varaa aika tulevaisuutesi suunnitteluun

OP Länsi-Suomen sekä OP Kodin ammattilaiset ovat yhden puhelinsoiton päässä.

Lakipalveluiden  asiantuntijat laativat asiakkaan toimeksiannosta juridisia asiakirjoja ja tarjoavat niihin liittyvää neuvontaa riidattomissa, erityisesti perhe- ja perintöoikeuteen sekä varallisuuteen liittyvissä toimeksiannoissa. Asiantuntijamme auttavat myös silloin, kun tarvitset neuvontaa perintö- ja lahjaverotukseen liittyvissä asioissa. 

OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat numerot löydät op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan.

OP Kodin kiinteistönvälityksen ja isännöinnin toimipisteet neljällä paikkakunnalla: Eura, Kankaanpää, Pori ja Rauma.