Joulukuussa 2016 raumalainen Iiro Koski, 27, sai idean. Mies oli tekemässä liiketalouden opinnäytetyötään, mutta kirjoittaminen takkuili. Inspiraation puutteessa hän keksi, että vanha raumalainen sanonta Rauma, Rooma, Pariisi taipuisi loistavasti sloganiksi erilaisiin tuotteisiin.

Koski alkoi hahmotella logoa paperille. Rauma lyhentyi murteelliseen muotoon Raum, ja Euroopan suurkaupungit kääntyivät englannin kielelle. Kuhunkin kaupunkiin Koski liitti oman symbolin, joka viesti kaupungin historiasta. Kun täydellinen logo oli valmis, Koskella oli into lanseerata se johonkin tuotteeseen. Kangaskassista oli helppo aloittaa. Tarvittiin kuitenkin vielä yksi sattuman kauppa, että Kosken idea päätyi oikeaksi tuotteeksi.

– Halusin painattaa tuotteet alusta asti itse – minulla vain ei ollut hajuakaan miten se tehdään. Törmäsin sattumalta kaupassa yläasteen kuvaamataidon opettajaani Ruohosen Janneen, jolle kerroin ideani ja näytin alustavan logon. Janne oli heti mukana, ja teimme yhdessä ensimmäisen painoseulan. Se oli niin autotallimeininkiä kuin olla ja voi, Koski muistelee yrityksensä alkuaikoja.

Oma putiikki kesäksi

Elettiin kevättä 2017 ja ihmiset alkoivat kiinnostua persoonallisista kangaskasseista. – Sosiaalisen median ja puskaradion kautta monet löysivät tuotteeni. Kangaskassin rinnalle tuli pikkuhiljaa muitakin tuotteita: t-paitoja ja muita vaatteita, sekä paperituotteita. Viime kesänä Koski kokeili kivijalkakauppiaan töitä, kun hän pystytti Vanhaan Raumaan Raum Rome Paris Summer Storen. Se on auki tulevanakin kesänä.

Koski tekee kesällä yhteistyötä myös raumalaisravintolan kanssa, kun Raum Rome Paris -menua tarjoillaan viikon tai parin ajan.

Yrittäjyys verissä

Oma yritys IK Design työllistää Kosken täyspäiväisesti. Nuoren yrittäjän päivään kuuluu tilausten toimittamista ja sähköposteja.

Yrittäjyys on Koskelle luontevaa, sillä hän on seurannut sitä läheltä lapsuudessa. Hänen äidin puolen isovanhempansa sekä edesmennyt isänsä olivat yrittäjiä. Myös äiti toimii nykyisin yrittäjänä.

– Osa sanoo, että yrittäjyys on verenperintöä, mutta ajattelen itse, että yrittäjäksi voi alkaa kuka tahansa. Kunhan vain sopiva aika, hyvä idea ja kipinä sattuvat osumaan yhteen. Eikä sitä hyvää ideaa tarvitse olla edes itsellä, joku muu voi pyytää mukaan kiinnostavaan yhteistyöhön!

Ekologisuus tärkeää

Koskelle tärkeää yritystoiminnassa on paikallisuus, vastuullisuus ja ympäristöarvot.

Hän ilmoittaa selvästi ja avoimesti verkkokaupassaan, missä tuotteet on valmistettu. Keittiöpyyhe on avainlipputuote eli täysin suomalainen. Vaatteet sen sijaan valmistetaan Aasiassa, vaikka logot painetaankin Raumalla ja lähialueella.

– Myymilläni vaatteilla on jopa 90 prosenttia pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla normaalisti. Valmistajat ovat säästäneet esimerkiksi veden käytössä. Myymäni kangaskassi taas on tehty sataprosenttisesti kierrätysmateriaalista.

Koski toivoo, että raumalaiset suosisivat paikallisia yrittäjiä, sillä ilman heidän työpanostaan esimerkiksi Vanhan Rauman idylli ei säilyisi hengissä.

– Jos joku väittää, ettei Vanhassa Raumassa ole mitään, niin ei ole käynyt siellä ja tutkaillut tarjontaa kunnolla. Siellä on vaikka mitä, Koski lupaa.

Tyytyväinen asiakas

Yritystoimintaansa Koski pyörittää Osuuspankin tyytyväisenä asiakkaana. Yrittäjän pankkitoiminnot on järkevää keskittää: kun bonuksia kertyy, niillä voi maksaa vaikka vakuutusmaksuja.

– Pankin valinta oli helppo, olen ollut OP:n asiakas lapsesta asti. Yrittäjänä avaan OP-mobiili-sovelluksen joka päivä, se on todella helppokäyttöinen.

Niin ikään talletusautomaatti on vilkasliikkeisen yrittäjän käytössä usein.

– Osa asiakkaista maksaa edelleen käteisellä ja rahat on helppo käydä tallettamassa TalletusOtto-automaatin kautta suoraan tilille.

Verkkokauppaan ja yrityksen tarinaan voi tutustua tästä: Raum Rome Paris

Etuja siellä ja täällä, kun olet Länsi-Suomen Osuuspankin omistaja

Käsinpainetut Raum Rome Paris -kangaskassit -15% omistaja-asiakkaille 8.6.-7.7. (ovh. 20,00-22,00€). Alennus vain Raum Rome Paris Summer Storesta Raumalta.

Katso lisää https://www.op.fi/web/op-lansi-suomi/edut. Löydät kaikki omistajan edut myös OP-mobiilista!

Raum Rome Paris -brändin kangaskassit on tehty 100 % kierrätysmateriaalista.

Käsinpainetut kassit löytää Raum Rome Paris Summer Storesta Raumalta.