Pitkis-Sport-leiri kerää Kokemäen Pitkäjärvelle joka kesä liudan lapsia ja nuoria kokeilemaan erilaisia lajeja ja viihtymään luonnossa. Leiri on järjestetty jo vuodesta 1963, ja se kerää vuosittain noin 1500 osallistujaa. Leirin järjestää Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU), jonka leiritoiminnan kehittäjä Jurkka Virtala on ollut mukana leireillä jo yli 20 vuotta. Suomen suurimman monipuolisuusleirin lisäksi Pitkis on koko vuodelle jakautuva liikuntatapahtumien ketju.

– Pitkis on eri liikuntalajien tarjotin. Sen tarkoituksena on tutustuttaa lapsia ja nuoria eri lajeihin ja saada heidät hakeutumaan niiden pariin leirin jälkeenkin, Virtala selittää. Liikunnan ilosanoman levittäminen on pitkisläisille tärkeää, sillä ihmisten liikuttaminen vaikeutuu jatkuvasti. Passivoituminen näkyy Virtalan mukaan tänä päivänä selkeästi.

– Somen suosion ja lisääntyvän pelaamisen myötä liikkuminen ja ulkoileminen vähentyvät. Se on koko yhteiskunnalle iso haaste. Vähemmän ja ei ollenkaan liikkuvien määrä kasvaa koko ajan.

Hauskaa ja leikinomaista

Miten lapset ja nuoret sitten saadaan liikkumaan? Kun kädessä on kännykkä tai edessä pelikonsoli, nuoren houkutteleminen liikunnan pariin voi olla haasteellista.

– Liikunnan tulee olla hauskaa ja leikinomaista. Pitkiksellä liikunta ei ole tavoitteellista. Pyrimme siihen, että kaikilla on hauskaa. Tarjoamme myös kännykkävapaan viikon ja siitä on tykätty. Luontoliikkuminen on meille tärkeää, sillä tutkimuksetkin puhuvat sen puolesta. Kun mieli on matalalla, luonnossa liikkuminen auttaa paremmin kuin lääkkeet, Virtala sanoo.

Telttailu on extremeä

Leirillä tehdään muutakin kuin kokeillaan eri urheilulajeja. Keskiössä on myös retkeily ja siihen liittyvien tärkeiden taitojen opettelu.

– Leiri kestää viikon ja monet leiriläiset ovat ensimmäistä kertaa pois kotoa niin pitkään. Leirillä yövytään teltoissa ja se on osalle extreme-juttu tänä päivänä. Leirillä opetetaan liikunnan lisäksi kansalais- ja retkeilytaitoja, jotka eivät ole nykyisin itsestään selvyyksiä. Jotkut esimerkiksi tiskaavat leirillä ensimmäistä kertaa.

Nuoria innostetaan liikunnan pariin esittelemällä monipuolisesti erilaisia lajeja, yleensä myös uusia ja trendikkäitä lajeja. – 20 vuotta sitten leirillä oli noin 30 lajia, nyt jo melkein 50. Rullaluistelu oli suosikkilaji 2000-luvun taitteessa, viime vuosina esimerkiksi parkourista on tullut suosittu laji. Muita uusia lajeja Pitkiksellä ovat muiden muassa sports chanbara ja keilailu. Olemme ajan hermoilla, Virtala lupaa.

Vanhemmilla vastuu

Vaikka Pitkis toimii monilla nuorilla kipinänä liikunnallisen elämäntavan aloittamiseen tai ylläpitämiseen, Virtala penää kuitenkin erityisesti vanhempien vastuuta. – Viikon kestävä leiri ei voi muuttaa asenteita liikuntaa kohtaan, se herättelee pohtimaan niitä. Perheillä on suuri vastuu, miten esimerkiksi rajoittaa ruutuaikaa ja kannustaa liikkumaan.

Virtala muistuttaa, että lapsen pitäisi liikkua kaksi tuntia päivässä. – Tämä aika ei välttämättä täyty seuraharjoituksissa. Lajista riippuen treeneissä voi kulua paljon aikaa odotteluun. On harhakuvaa, että tunnin kestävissä harjoituksissa liikuttaisiin 60 minuuttia.

Virtala kehottaakin vanhempia satsaamaan lapsen hyötyliikuntaan ja pohtimaan esimerkiksi, voisiko lapsi kulkea kouluun ja harrastuksiin kävellen tai polkupyörällä. Pitkis-leirillä kannustetaan seuraharjoitusten lisäksi matalan kynnyksen liikuntaan. Esimerkiksi frisbeegolfia voi harrastaa ympärivuotisesti ilmaiseksi. Liikunnalliset harjoitukset eivät muutenkaan vaadi hienoja urheilukenttiä: leirillä on esimerkiksi opetettu, miten rakentaa metsään aitajuoksurata.

– Leirillä opetetaan luovimaan ja ymmärtämään, että omassa kotipihassakin voi liikkua. Virtala itse nauttii työstään vuodesta toiseen. – Porukassamme on Pitkis-henkeä, joka on pitänyt mukana yli kaksi vuosikymmentä. Teemme ennen leiriä ja leirillä ympäripyöreitä päiviä, mutta liikunnan riemun näkeminen lapsissa on kaiken sen työn arvoista.

Pitkis-Sport -liikuntaleiri pidetään 1.-5.7.2019 Kokemäen Pitkäjärvellä. Länsi-Suomen Osuuspankin omistajajäsenet saavat Pitkis-Sport liikuntaleiristä ja Mini-Pitkis liikunta-päivistä viiden euron alennuksen perusmaksusta. Ilmoita OP kortin jäsenen nimi ilmoittautumisvaiheessa. Tämän ja muut omistajan edut löytyvät op.fi/lansi-suomi -sivulta. Ota ne käyttöösi!

Tästä voit lukea lisätietoa Pitkiksestä.