– Kortti on tosi hyvä juttu! Ei tarvitse kantaa käteistä mukana ja pystyy kaupassa käyttämään omatoimikassoja. Ja lähimaksu on myös kätevä, yleensä mun ostokset on sen verran pieniä, että voi maksaa lähimaksulla ilman pin-koodia, toteaa 13-vuotias Pinja.

Pinja on jo konkari oman kortin käyttämisessä. Vanhemmat hankkivat Pinjalle kortin, heti kun se oli mahdollista eli 10-vuotissyntymäpäivänä.

– Ja sekin on hyvä, että jos tarve tulee, vanhemmat voivat siirtää tilille lisää rahaa käyttöön, Pinja vielä jatkaa.

Alaikäisten lasten pankkiasioista vastaavat vanhemmat. He myös hallinnoivat lasten tilejä siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Tilitietojen hallinnoinnissa sekä lasta, että vanhempia auttaa OP Junior -sovellus, jonka avulla nuori voi helposti tarkistaa tilinsä saldon ja seurata ja ymmärtää omaa kulutustaan. OP-Visa Electron -kortin voi saada jo 10-vuotiaana. Kortti on maksuton alle 26-vuotiaille. Lähimaksuominaisuudella voi maksaa nopeasti pieniä, enintään 50 euron ostoksia ilman tunnusluvun näppäilyä.

Patrik 11 v tilasi kortin yhdessä äidin kanssa ja puhelimeen ladattiin samalla OP Junior.

– Käytän OP Junioria aina ennen ostoksille menoa. Näen sieltä, onko tilillä rahaa, Patrik kertoo.

Äidin kanssa on sovittu pelisäännöistä, mutta vähän liiankin hyvin tuntuu OP Juniorin käyttö sujuvan, kun nopeasti tulee soitto, että tarvitsisi laittaa muutama euro lisää tilille, toteaa Jenni-äiti.

– Kivaa on, kun ei tarvitse olla käteistä. Raha ei voi mennä hukkaan, Patrik tuumaa.

Viikkorahat kilahtavat kätevästi suoraan tilille

Maksukorttien käyttöön liittyy olennaisesti myös rahan ansaitseminen. Jos tilillä ei ole rahaa, ei voi korttiakaan käyttää. Rahaa molemmat nuoret ovat saaneet viikkorahana ja lahjaksi. Viikkorahojen siirtäminen nuorelle on vaivatonta, kun vanhempi voi siirtää rahan esimerkiksi omasta OP-mobiilista suoraan nuoren tilille. Nuori pääsee seuraamaan viikkorahojaan tai kotiaskareista saatuja tienestejään OP Juniorista.

Viikkorahojen ja lahjaksi saatujen rahojen säästämiseen on olemassa oma strategiansa.

– Jos mielessäni on jokin kalliimpi ostos, niin siihen säästän lahjaksi saamani rahat ja toisinaan myös viikkorahan, Patrik toteaa.

– Saan myös tehdä pienempiä ostoksia kortilla lähikaupassa ja olen myös nostanut kortilla rahaa kaupan kassalta linja-autolippua varten. Mutta suurempiin ostoksiin täytyy neuvotella äidin kanssa, Patrik vielä jatkaa.

Kotona on sovittu, että pitää aina harkita tarkkaan, onko jokin ostos oikeasti tarpeellinen, Pinja kertoo. Rahaa säästän sillä, että en tuhlaa turhia. Tililtäni menee kuukausittain 50 euroa rahastosäästöön. Se raha kertyy tulevaisuutta varten, esimerkiksi ajokorttiin, toteaa Pinja määrätietoisesti.

OP Junior auttaa ymmärtämään rahankulutusta

Molemmat nuoret näkevät, että on hyötyä tulevaisuudessa, kun on jo nyt käytössä oma maksukortti ja OP Junior.

– Osaan jo sitten katsoa riittävätkö rahani ostoksiin ja kortin käyttö on tuttua, Patrik toteaa. Myös Pinja on samaa mieltä ja toteaa, että kirjautuminen kännykällä OP Junioriin on helppoa. Ja sieltä on nopea katsoa, paljonko rahaa on tilillä.

Turvallisuusasioista ei ole OP Juniorissa tingitty vaan myös OP Junior on suojattu pääsykoodilla.

– Olen kuitenkin itse vastuussa kortista ja puhelimesta ja mun täytyy säilyttää niitä huolellisesti, Pinja lopuksi toteaa.

Lue lisää OP Juniorista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2018.