Koronaviruspandemia on sekoittanut monen työelämää, niin myös ammattiurheilijoiden. Painonnostaja Anni Vuohijoen, 31, piti kisata kesällä Tokion olympialaisissa, mutta toisin kävi. Kisat siirrettiin kesään 2021, ja samalla Vuohijoen suunnitelmat menivät osin uusiksi. Myös painonnoston EM-kisat siirtyivät marraskuulle.

– Urheilijan arkeni ei muuttunut paljoa. Samaa settiä jatketaan harjoituksellisesti, Vuohijoki kertoo. Vuohijoki myöntää, että tieto kisojen siirtymisestä sapetti alkuun, sillä kunto oli hiottu äärimmäisen kovaksi olympialaisia varten.

– Olisi ollut kiva päästä kisaamaan. Pettymys ei ollut kuitenkaan niin kova, sillä painnonnosto ei ole ainoa urani ja elämässäni on paljon muutakin sisältöä.

Tulevaisuus lääkärinä

Aika ei käy Vuohijoen elämässä pitkäksi. Painonnostaja opiskelee jo toista korkeakoulututkintoaan ja pyörittää omaa kuntosaliaan. Rakennustekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut nainen kouluttautuu parhaillaan lääkäriksi. Olympialaisten siirtyminen vaikuttikin voimallisimmin juuri Vuohijoen urasuunnitelmiin.

– Toiveeni oli aloittaa lääkärin työt tulevana syksynä. Töiden siirtyminen oli pieni pettymys. Olen kisannut kansainvälisesti 12 vuotta, joten odotin taukoa. Välivuosi suli koronaan, sillä harjoittelu ja karsinnat Pariisin olympialaisia varten alkavat pian Tokion jälkeen.

Vuohijoki ei ole vielä lyönyt lukkoon erikoistumisalaansa, mutta vihjaa että ura kirurgina voisi olla mahdollinen. Ihminen kaikkineen kiehtoo Vuohijokea. Alanvaihto teki kenties hyvää myös perhedynamiikalle. Vuohijoen puoliso Sami Köngäs on nimittäin paitsi painonnostaja myös rakennusalalla.

– Siinä alkoi olla jo liikaa yhteistä, Vuohijoki nauraa.

Treenit omalla salilla

Vuohijoki perusti puolisonsa ja kaverinsa kanssa oman kuntosalin Helsingin Kulosaareen. Se keskittyy painonnostoon ja fysiikkavalmennukseen ja nousi koronan myötä arvoon.

– Idea tuntui aluksi huonolta, mutta nyt olen onnellinen omasta salista. Olisimme pulassa ilman sitä.

Oman yrityksen pyörittämiseen Vuohijoki on saanut apuja pankilta. Hän kertoo olevansa tyytyväinen päätöksestään siirtää sekä omat että yrityksen raha-asiat OP:lle.

– Monet asiat ovat siirtyneet verkkoon ja automaatteihin, mutta OP:lla asiakaskeskeisyys on säilynyt. Minulla on oma pankkivirkailija, joka on ollut suuri apu kiireisessä arjessani. Vuohijoen mukaan omassa pankissa ymmärretään ammattiurheilijan tuloja ja menoja, jotka eivät ole aivan yksiselitteisiä.

– Arvostan sitä, ettei minua nähdä ainoastaan lukuina.

Annin löydät sosiaalisesta mediasta @annivuohijoki ja voit lukea kuulumisia blogista