Forssalainen Aapeli Heikkilä on tullut äitinsä Henna Vikman-Heikkilän kanssa OP Lounaismaan konttorille keskustelemaan säästämisestä. Vastassa on sijoitusasiantuntija Henna Erkko, joka on ollut avaamassa Aapelille tiliä ja kertomassa tämän vanhemmille lapselle säästämisen vaihtoehtoista.

Aapeli istuu tyytyväisenä Erkon sylissä ja nauttii täysin rinnoin saamastaan Hippo-säästöpossusta. Puolivuotias poika keskittyy tosin toistaiseksi testaamaan, miltä säästöpossu maistuu.

Aapeli ja säästölipas
Aapeli-vauva pääsi OP Lounaismaan sijoitusasiantuntija Henna Erkon syliin käydessään pankissa äitinsä kanssa. Kotiin tuomisina oli uusi säästölipas

Aapeli ei itse vielä tiedä, mutta hänellä on jo ihan omia säästöjä rahastoissa. Vanhemmat laittavat sinne joka kuukausi pienen summan ja sen lisäksi säästöön on laitettu muun muassa ristiäislahjaksi saadut rahat.

– Mieheni on hyvinkin kiinnostunut sijoittamisesta ja meille oli heti selvää, että säästäminen tehdään rahastoihin, eikä tilille, kertoo Vikman-Heikkilä.

Henna Erkko vahvistaa, että rahastoihin säästäminen on suosittu tapa säästää lapselle.

– Lapselle säästämisessä sijoitushorisontti on yleensä pitkä. Onkin hyvä muistaa, että sijoittamisessa aika on yleensä sijoittajan puolella. Pitkällä aikavälillä myös sijoittamisen ratkaisuiden tuotto-odotus on pääsääntöisesti houkuttelevampi kuin esimerkiksi tilisäästämisessä.

– Rahastojen hyvä puoli on myös se, että yleensä jokaiselle löytyy sopiva ratkaisu meidän laajasta valikoimastamme. Varovaisen sijoittajan kannattaakin valita rahastoja, joissa on mukana myös korkoratkaisuja, kun taas rohkea sijoittaja valitsee rahastoja, joissa osakesijoitusten painotus on suurempi. 

Rahastot ovat siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto, että niiden kautta on helppoa hajauttaa sijoituksia maantieteellisesti ja toimialakohtaisesti sekä päästä mukaan eri omaisuusluokkiin. Rahastot sopivat sijoitusratkaisuksi ihan sellaisenaan tai tarjoavat hyvän hajauttamisen muodon esimerkiksi suorien osakesijoitusten rinnalle.

Ajokortti ja omaan kotiin muutto

Henna Vikman-Heikkilä ei tarkkaan osaa vielä kertoa, mihin kaikkeen säästöjä tullaan käyttämään.

– Meille itsellekin on tärkeää säästää pahan päivän varalle. On siis hyvä olla aina vähän säästöjä ja puskuria mahdollisten ennalta arvaamattomien tapahtumien varalta. Samalla ajatuksella me säästämme myös Aapelille.

Aapeli äitinsä sylissä

Henna Vikman-Heikkilä on hyvinvointi- ja liikunta-alan yrittäjä. Hän vetääkin Aapelin kanssa viikoittain äiti-vauva-jumppaa. Äitiyslomallakin on ollut mahdollista tehdä hieman personal trainerin ja liikunnanohjaajan töitä.

– Ja kun poika kasvaa, niin kyllä sitä rahan tarvetta tulee. Ensin mopo ja mopokortti, myöhemmin ajokortti ja kotoa pois muuttaminen. Niihin saa kyllä kulumaan rahaa.

Niin kauan kuin Aapeli on alaikäinen, hänen vanhempansa hallinnoivat säästöjä. Kun Aapeli täyttää 18 vuotta, hän saa itse päättää säästöistään.

Jos isovanhemmat tai kummit haluavat kartuttaa säästöjä, he voivat laittaa rahan Aapelin tilille ja vanhemmat laittavat ne edelleen rahastoihin.

Maailman menoa turha pelätä

Henna Vikman-Heikkilän mukaan maailman muutokset ja mahdollinen epävakaus ei vaikuttanut Aapelin säästöjen aloittamiseen.

Kun säästetään lapselle, niin kyllä silloin täytyy olla uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen.

– Ainoa, mistä olimme epävarmoja, on mistä ja miten aloittaa. Ja siihen saimme OP Lounaismaasta hyvät neuvot. Kävimme läpi erilaisia vaihtoehtoja, joista valkkasimme meidän mielestä parhaan.

– Pystymme seuraamaan Aapelin säästöjä omilla verkkopankkitunnuksillamme. Itse en ole kovinkaan aktiivinen seuraaja, mutta miestäni kiinnostaa kaikki sijoittamiseen liittyvä.

Aapeli äitinsä kanssa puistossa

Aapeli on Henna Vikman-Heikkilän ja hänen puolisonsa ensimmäinen lapsi. Vielä äitiyslomalla oleva Henna tekee Aapelin kanssa päivittäin pitkiä kävelylenkkejä. Myös Hennan ystäviä on samaan aikaan äitiyslomalla ja heidän kanssaan on mukava käydä lounaalla tai kahvilla.

Kun lapselle säästää pienen summan kuukausittain, se ei juurikaan tunnu omassa taloudessa. Mutta vuosien päästä sen merkitys on suuri.

Ihan eri asia säästää vuosien kuluessa, kuin maksaa kerralla jostain isosta hankinnasta. Näin pikkuhiljaa säästämällä sitä ei oikeastaan edes huomaa.