Aurinko paistaa ja vettä sataa. Elokuinen sää Forssan kaupunginkirjaston pihalla on yhtä vaihteleva, kuin keväällä yläasteen päättäneiden Mira Muurosen ja Jia Hietalan ajatukset loman loppumisesta. Toisen asteen opintojen aloittaminen selkeästi jännittää tyttöjä, mutta samalla ilmassa on käsin kosketeltavaa innostusta ja odotusta tulevasta.

– Uusi koulu tarkoittaa uusia kavereita ja opettajia. Tietysti se jännittää, mutta hyvällä tavalla. Kesäloman päättyminen ei harmita yhtään, sillä odotan jo innolla ensimmäistä koulupäivää, Mira kertoo.

Lukion aloittavalla Miralla ensimmäinen koulupäivä on luvassa tulevana maanantaina. Ammattikouluun suunnannut Jia on jo puolestaan ehtinyt aloittaa opintonsa.

– Valitsin media-alan, sillä olen kiinnostunut valokuvauksesta. Ammattikoulu houkutti myös sen takia, että siellä opiskelu on käytännönläheisempää, Jia sanoo.

Onko Jian tulevaisuuden haaveena ryhtyä valokuvaajaksi? Tai ehkä graafiseksi suunnittelijaksi?

– En osaa sanoa niin pitkälle. Mutta valokuvaus ja muut taidot, joita koulussa tulen oppimaan, ovat nykypäivänä varmasti hyödyllisiä monella alalla. Eikä jatko-opiskelun mahdollisuutta kannata ikinä sulkea pois mielestä.

Jia Hietala (vas.) ja Mira Muuronen eivät harmittele kesäloman loppumista, vaan odottavat koulun alkua jo innolla.

Luvassa uusia ystäviä

Jian selaillessa kirjaston valokuvausoppaita huomaa, että hän on selkeästi löytänyt oman kiinnostuksen kohteensa. Mutta mitä tulevaisuuden haaveita Miralla on?

– En oikeastaan vielä tiedä, mikä minusta tulee isona. Se oli yksi syy siihen, miksi päädyin hakemaan lukioon. Ajattelin, että saan kolme vuotta lisää harkinta-aikaa. Lukio on myös yleissivistävä, joten siellä vietetty aika ei varmasti mene hukkaan, Mira sanoo.

Uuden koulun myötä sekä Mira että Jia odottavat innolla tutustuvansa myös muiden paikkakuntien nuoriin.

– Lähes kaikki ystäväni menivät lukioon, joten uusia tuttavuuksia on varmasti luvassa. Onneksi luokkamme vaikuttaa mukavalta, Jia sanoo.

– Uusien ystävien saamisen lisäksi odotan innolla erilaisia tapahtumia, kuten ekaluokkalaisille pidettäviä nahkiaisia ja Wanhojen tansseja. Kohta pitäisi alkaa varmaan miettiä parin hankkimista, Mira pohtii.

Valokuvauksesta kiinnostunut Jia aloitti media-alan opinnot tällä viikolla.

Vapaus valita

Tanssiparin löytämisen lisäksi Miraa mietityttää, miten löytää tasapaino vapaa-ajan ja opiskelun suhteen.

– Opiskelusta tulee itsenäisempää ja vaativampaa. Toisaalta myös vapaampaa ja saamme itse valita mihin suuntaudumme. Minua kiinnostavat kielet, joten aion panostaa englantiin ja saksaan. Pidän myös kuvaamataidosta ja aloitankin nyt lukion uudella kuvataidelinjalla, Mira kertoo.

– Uskon, että opettajat myös kohtelevat meitä kypsemmin. Meidänkin luokallamme opiskelee kaksi aikuista, joten meno on varmasti hieman erilaista kuin yläasteella, Jia sanoo.

Haastattelun aikana käy selväksi, että Kuhalan yläasteella opiskelleet Mira ja Jia ovat selkeästi hyviä ystäviä keskenään. Miten eri kouluihin jatkaminen vaikuttaa tyttöjen ystävyyteen?

– Ei mitenkään. Nykyaikana on niin helppo pitää yhteyttä puhelimella ja erilaisilla sovelluksilla. Näemme varmasti vapaa-ajalla aivan yhtä paljon kuin ennenkin. Ja puhuttavaa riittää, kun kerromme toisillemme kaikesta, mitä koulupäivän aikana tapahtui, Mira ja Jia sanovat.

Jatkossa eri kouluissa opiskelevat Mira ja Jia aikovat pitää yhteyttä toisiinsa puhelimilla sekä nähdä toisiaan ahkerasti vapaa-ajalla.