Nuoriseura Auran puheenjohtajalla Mari Rauhaniemellä ei ole keskellä kesää aikaa hengähtää. Koko vuoden valmistellun Hakkapeliittatapahtuman loppusuora häämöttää. Ennen kuin torvet kajahtavat, sotilaat marssivat, Kuningas kumartaa ja seppeleet lasketaan 30-vuotiseen sotaan lähteneiden muistoksi, on monen monta yksityiskohtaa vielä viilattavana.

Tosin Rauhaniemi on vastannut Hakkapeliittatapahtumasta rutiinilla jo kohta 20 vuotta. Ja tapahtuma järjestetään tänä kesänä 41. kerran.

– Hakkapeliitta on ehdottomasti vanhin vastaavista teemallisista Suomessa järjestettävistä tapahtumista. Turun ja Hämeenlinnan keskiaikatapahtumatkin ovat käyneet meillä ottamassa oppia, Rauhaniemi kertoo.

Hakkapeliitta on mahtava paikallinen talkootyön taidonnäyte, kuten monet muutkin kesätapahtumat. Tapahtumilla on tärkeä rooli Suomen kesän ja matkailun elävöittämisessä. Sekö saa myös Mari Rauhaniemen puurtamaan läpi kesän?

– Me teemme tätä lasten ja nuorten puolesta. Tällä saatavalla tuotolla voimme järjestää lapsille talvella kerhoja ja liikuntaa.

– Toinen puoli on tietenkin matkailun vetovoima. Olen matkatoimistoyrittäjä ja näen tällaiset tapahtumat erittäin tärkeänä matkailun ja tunnettuuden kannalta.

Väenotto on Hakkapeliittatapahtuman yksi näyttävimmistä ja suosituimmista ohjelmanumeroista.

Urheat suomalaiset hakkapeliittasoturit

Hakkapeliittatapahtuma on saanut nimensä hakkapeliitoista, Ruotsin sotaväessä 1600-luvulla palvelleista suomalaisista ratsumiehistä. Nimi hakkapeliitta juontaa sotahuudosta ”Hakkaa päälle”. Tammelan pitäjästä hakkapeliittoja lähti 24, joista 14 palasi takaisin kotiin.

Hakkapeliittatapahtuman tunnelma tulee autenttisista yksityiskohdista, joita vaalitaan tinkimättä. Markkinatorilla saa myydä vain käsin tehtyjä tuotteita, muovia ei saa olla missään muodossa. Torimyyjien pitää myös pukeutua ajan tyyliin.

– Meille on vuosien saatossa vakiintuneet pitkälti samat myyjät. Toki uusiakin tulee joka vuosi. Kaiken kaikkiaan meillä on torilla noin 160 myyjää. Tarjolla on leivonnaisia, käsitöitä, taidetta ja melkeinpä mitään vaan. Mutta ei muovia, metrilakua ja krääsää.

Perinteikkään tapahtuman ohjelmarunkokin on pysynyt vuosi vuoden jälkeen samana.

– Olemme todenneet, että runko toimii juuri näin. Se palvelee myös viikonlopun muita tapahtumia, kun emme kilpaile ajoituksella niiden kanssa.

Lapset ovat tämän vuoden teemana,

Teemana lapset

Hakkapeliittatapahtuman tämän vuoden teemana on lapset. Juhlapuheen tule pitämään hiljattain uudessa tehtävässä aloittanut lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

– Lapset on huomioitu tapahtumassa monella tavalla. Lapsille on myös oma toiminnallinen alueensa, jossa he voivat hakkapeliittateeman puitteissa tehdä ja kokeilla erilaisia juttuja, Mari Rauhaniemi kertoo.

Hakkapeliitta on kuitenkin ennen kaikkea koko perheen tapahtuma, joka tarjoaa mahtavia elämyksiä niin nuorille kuin vanhoillekin.

Tapahtumassa tapaat kuninkaan ja kerjäläisiä, sotilaita ja kauppiaita. OP Lounaismaan omistaja-asiakkaana sinulla on etuoikeus päästä torille ilman toritullia.

Hakkapeliittatapahtuma 3.-4.8.2019 Tammelassa. Tutustu tapahtumaan!

Omistaja-asiakkaana pääset kesän tapahtumiin edullisemmin. Edut saatavissa OP-mobiilin kautta tai esittämällä OP:n pankkikortin, jossa merkintä "omistaja-asiakas".
Näin löydät edut OP-mobiilista: Valitse Muut - Omistajaedut - Edut ja tapahtumat -OP Lounaismaa
Hakkapeliittatorille 3.-4.8. ilman toritullia (norm. 5 e)
Forssan Holjat -festarilippu 1.-3.8. hintaan 25 e / pv - ostettavissa OP-mobiilin kautta 31.7. asti tai Forssan konttorilta ti 30.7. (portilta 35 e)
Someron Esakalliolle Oi, jospa kerran -musiikkinäytelmään lippu ennakkomyynnissä hintaan 15 e OP-mobiilin kautta tai Somerolla Muotiputiikki Helmessä (ovelta 28 e)
Forssan Tyykibluesiin 6.7. lippu tapahtuman lipunmyynnissä etuhintaan 37 e (norm. 45 e)
Salo Soi -festareille 26.-27.7. lippu 15 e / pv. Liput myynnissä Salon konttorilla to 11.7. (norm. heinäkuussa 39,90 e)