Forssan Salaman toimistolla on käynnissä iloinen hyörinä. Puuhasteltavaa riittää, sillä käsillä on viimeiset valmistelut ennen 15.–16. joulukuuta järjestettäviä perinteisiä joulumarkkinoita.

– Tehtävää on hieman tavallista enemmän, sillä joulumarkkinat pidetään nyt uudessa paikassa. Kartanonkeskuksen sijaan jouluiset myyntipöydät pystytetään tänä vuonna Paimenenkadulle vanhan Jyskin tiloihin, Miia Laaksonen Forssan Salamasta kertoo.

Vaikka uusi tila on hieman pienempi kuin edellinen, Laaksonen lupaa, että tiloihin saadaan loihdittua jopa aiempaa tunnelmallisemmat joulumarkkinat.

– Rakennus on valoisa, pohjaratkaisultaan toimiva ja kävelymatkan päässä monille forssalaisille. Vastaavaa tilaa ei ole helppo löytää keskustasta, mutta onneksi yhteistyö kiinteistön omistavan Lounaismaan Osuuspankin kanssa on sujunut hyvin, Laaksonen kiittelee.

Itselle tai lahjaksi

Haastattelun keskellä huomio kiinnittyy Laaksosen jaloissa oleviin värikkäisiin kirjoneulesukkiin. Mieleen herää kysymys, onko ne ostettu Salaman joulumarkkinoilta?

– Nämä ovat anoppini tekemät. Mutta tiedän, että joulumarkkinoilla on tarjolla mitä ihanampia villasukkia ja muita käsitöitä joko itselle tai pukinkonttiin, Laaksonen kertoo.

Käsitöiden ja koriste-esineiden lisäksi Salaman joulumarkkinoilta löytyy esimerkiksi leipomuksia, juustoja ja muita herkkuja.

– Kaikki myyntipaikat on varattu jo hyvissä ajoin ja paikalle on tulossa yli 60 myyjää, joten valikoimaa on varmasti jokaiseen makuun.

Tapahtuma täynnä tunnelmaa

Jo useampana vuonna tapahtumaa järjestänyt Laaksonen on huomannut, että ihmiset eivät tule markkinoille pelkkien ostosten perässä, vaan tapahtumasta haetaan myös joulutunnelmaa.

– Markkinoilla vierailee vuosittain 3000–4000 ihmistä, joten se on hyvä paikka nähdä myös tuttuja. Totuttuun tapaan paikalla on myös kahvila, johon voi poiketa nauttimaan kupin kuumaa ja vaihtamaan kuulumisia, Laaksonen sanoo.

Uuden sijainnin lisäksi joulumarkkinoilla on tänä vuonna myös uudistettu ajankohta.

– Järjestämme markkinat nyt viikkoa myöhemmin kuin perinteisesti. Ajatuksena on, että ihmiset voivat ostaa esimerkiksi pipareita, sinappia ja juustoja joulupöytään.

– Ostan itsekin joka vuosi eräältä vakiomyyjältämme rasiallisen keksejä ja mielessäni ajattelen, että herkuttelemme niillä perheen kanssa jouluaattona. Todellisuudessa keksit katoavat yleensä jo ennen kuin markkinat päättyvät, Laaksonen naurahtaa.