Turussa kauppatieteitä opiskeleva Nora Nummentalo on saapunut viikonlopuksi kotikaupunkiinsa Saloon. Suunnitelmissa on viettää aikaa perheen kanssa ja nähdä kavereita.

– On kiva, että kotona käymistä tai kavereiden näkemistä kaupungilla ei tarvitse rajoittaa sen takia, että varat olisivat liian tiukalla, Nora sanoo.

Kolmatta vuotta opiskeleva Nora päätyi monen ystävänsä tavoin nostamaan opintolainaa heti ensimmäisenä lukuvuotenaan.

– Asumis- ja opintotuki eivät tahdo riittää edes vuokranmaksuun, joten opintolaina oli hyvä ratkaisu. Kun sain Kelalta myönteisen päätöksen tuen myöntämisestä, hain lainaa Lounaismaan Osuuspankista. Olen ollut heidän asiakkaansa koko ikäni, joten mikään muu vaihtoehto ei edes käynyt mielessä.

Nora myöntää, että tuen hakeminen ei juuri omilleen muuttaneelta nuorelta käynyt ihan ilman vanhempien apua.

– Lainan hakeminen ei ole vaikeaa, mutta halusin varmistua, että kaikki menee oikein. Nyt oman talouden hallinta on jo aivan eri tavalla hallussa ja lainan uusiminen käy helposti.

Leipomokahvila Kuiron herkut tuovat pientä luksusta opiskelija Nora Nummentalon arkeen.

Panostus tulevaisuuteen

Opintolainan lisäksi Nora on rahoittanut opintojaan myös kesätöitä tekemällä.

– Aloitin viime kesänä työt eräässä IT-alan yrityksessä. Jatkan siellä nyt osa-aikaisena ja saan kerrytettyä arvokasta työkokemusta jo opiskeluiden aikana, Nora iloitsee.

Työpaikasta huolimatta opintolaina on edelleen merkittävä tekijä Noran talouden budjetoinnissa.

– Työnteko vaikuttaa saamani asumistuen määrään. Työkokemus on kuitenkin tärkeää tulevaisuuden kannalta, joten mielelläni panostan siihen. Ilman opintolainaa joutuisin työskentelemään kokopäiväisesti, mikä hidastaisi valmistumistani huomattavasti.

Noran tavoitteena on saada kandiopinnot valmiiksi keväällä, minkä jälkeen edessä on vielä kaksi tai kolme vuotta maisteriksi opiskelua.

– Haaveenani on lähteä vaihto-opiskelemaan. Tulevaisuudessa tulen luultavasti työskentelemään digitalisaation ja siihen liittyvän designen parissa, joten haluaisin saada lisäoppia näistä ulkomailta.

Nora käy Salossa säännöllisesti tapaamassa perhettä ja ystäviä.

Lisää lukuintoa

Valmistumisen jälkeen Noralla on edessään myös opintolainan takaisinmaksu, mutta tämä ei nuorta naista huoleta.

– Tarkoituksena on suorittaa opinnot määräajassa loppuun, jolloin Kela maksaa osan lainasta opintolainahyvityksenä. Takaisinmaksun voi myös aloittaa vasta kahden vuoden kuluttua valmistumisesta, joten minulla on hyvin aikaa päästä työelämään, Nora kertoo.

Opintolainan ansiosta Noran ei tarvitse laskea aivan jokaista käyttämäänsä senttiä, mutta nuori nainen kertoo silti olevansa melko tarkka rahankäytöstään.

– Haluan tietää, mihin nostamani opintolaina kuluu. Tämä onnistuu helposti Pivo-mobiilisovelluksen kautta. Sovellus on monipuolinen käyttää ja ulkoasultaan todella onnistunut. Ehkä olen itse jonain päivänä mukana kehittelemässä jotain vastaavaa, Nora pohtii.