Huumaava tuoksu leijailee keittiöstä, kun Poreen yrittäjä Krista Mänttäri valmistelee perjantain herkkukassin ruokia. Tällä kertaa kassista löytyy neljän ruokalajin verran makuja Italiasta.

– Vitello Tonnatoon tuleva vasikanliha meni juuri uuniin ja seuraavaksi alan leipomaan Ricotta-juustokakkua, Mänttäri kertoo ja ojentaa toimittajan maistettavaksi itse valmistamaansa orvokkisiirappia.

Herkkukassin sisällöt vaihtelevat viikoittain ja sen sisältä on paljastunut jo esimerkiksi vappubrunssi, äitienpäivälounas sekä grilliruokaa alkaneen kevään kunniaksi.

– Herkkukassin idea on tuoda pientä luksusta arjen keskelle. Teen esivalmistelut niin pitkälle kuin mahdollista, jotta ihmiset voivat keskittyä nauttimaan. Tämän viikon menussa herkkukassin ostajalle jää vain pastan keittäminen ja kastikkeen lämmitys.

Sen lisäksi, että Mänttäri valmistaa ruoat mahdollisimman pitkälle itse, hän suosii kokkailuissaan myös lähiruokaa.

– Kaikkia lisukkeita ja mausteita ei ole mahdollista saada Suomesta, mutta käyttämäni pääraaka-aineet ovat aina paikallisilta tuottajilta. Mitä lähempää, sen parempi, Mänttäri kertoo.

Käsin tehty, kotiin kuljetettu

Keittiössä leijailevat taivaalliset tuoksut vain vahvistuvat, joten on pakko kysyä, miten Poreen herkkukasseja voi tilata?

– Viikon menu ja tarkemmat ohjeet löytyvät Poreen kotisivuilta. Kun tietää, monelleko henkilölle herkkukassin haluaa tilata, varauksen voi lähettää minulle sähköpostissa. Herkkukassi valmistuu pääsääntöisesti perjantaisin, joten tilaus tulee jättää viimeistään torstaina, Mänttäri opastaa.

Mänttärin apuna herkkukassin toimittamisessa on ollut OP Kassa, jonka kautta laskutus hoituu helposti ja tilaukset pysyvät hallinnassa.

– OP Kassaan saa yhdistettyä myös verkkokaupan, mikä kiinnostaa itseäni kovasti. Herkkukasseilla on vain ollut niin kova kysyntä, että en ole ehtinyt perehtyä siihen vielä. Mutta se on suunnitelmissani.

Valmiit herkkukassit toimitetaan kotiinkuljetuksena Forssan, Tammelan ja Jokioisten keskusta-alueille.

– Kotiinkuljetus sisältyy hintaan noin 10 kilometrin säteelle, mutta herkkukassin voi noutaa myös Poreen tiloista Forssa Kehräämöalueelta. Ensi viikolla luvassa on makuja Meksikosta. Kasseja on vain rajoitettu määrä, joten oma tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, Mänttäri sanoo.

Haaveena oma herkkukauppa

Vaikka Mänttäri lanseerasi herkkukassin poikkeusaikana, sen taustalla on hänen pitkäaikainen haaveensa.

– Olen jo pitkään haaveillut oman herkkukaupan perustamisesta Forssaan ja tämä on ensimmäinen askel sitä kohti. Kaupastani tulee löytymään esimerkiksi valikoima erilaisia juustoja, joilla viikonlopun herkkuhetket on mahdollista viedä aivan uudelle tasolle, Mänttäri kertoo.

– Ajatuksenani on, että myös herkkukassi jää ilahduttamaan ihmisten viikonloppuja poikkeusajan jälkeen. Pyrin suunnittelemaan kassin sisällön niin, että se ei kilpaile paikallisten ravintoloiden kanssa, vaan monipuolistaa seudun ruokatarjontaa.

Normaalioloissa Pore tarjoaa erilaisia catering-palveluita ja viinitastingeja, minkä lisäksi Mänttäri on valjastanut oman osaamisensa myös muiden ravintola-alan yrittäjien käyttöön. Viimeisimpänä työnään hän oli mukana käynnistämässä Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan uutta Sikke´s-ravintolaa.

– Olen ollut mukana avaamassa useita ravintoloita Helsinkiin ja työskennellyt siellä vuosien ajan. Jokaisen ravintolan avaaminen on omanlainen projektinsa, mutta huomioimalla tietyt asiat toiminta on mahdollista saada helpommin käyntiin, Mänttäri sanoo.