Aino Leppä on pelkkää hymyä. Hän kertoo saaneensa alkukesästä odotettuja ilouutisia. Työntäyteisen välivuoden jälkeen Turun yliopiston ovet avautuisivat poliittisen historian ja valtio-opin koulutusohjelmaan.

– Olen todella innostunut ja motivoitunut taas opiskelemaan. Välivuosi selkeytti ajatuksiani kouluvalinnan suhteen ja olen todella tyytyväinen, että pääsin sisään, 21-vuotias Aino kertoo.

Ainon yliopisto-opintojen suunniteltu kesto on noin viisi vuotta. Koulutus mahdollistaa uran esimerkiksi poliitikkona, erityisasiantuntijana, ministerin erityisavustajana tai diplomaattina.

– Minulla ei ole varsinaisesti unelmatyötä tällä hetkellä, mutta toivon kansainvälistä uraa.

Aino haaveilee työstä, joka tuottaa hänelle iloa ja joka tuntuisi enemmän elämäntavalta, kuin työltä. Opiskelujen edetessä tehtävillä pää- ja sivuainevalinnoilla opiskeluja voi kohdistaa omiin mielenkiinnon kohteisiin.

– Toivon, että saan tulevassa työssäni jollain tavalla auttaa muita. Se olisi minulle erityisen palkitsevaa.

Säästämällä käsiksi omaan asuntoon

Opiskelupaikan saamisen myötä ajankohtaiseksi tuli myös muutto opiskelukaupunkiin Turkuun. Alusta asti oli selvää, että tuleva koti olisi Ainon ensimmäinen omistusasunto.

– Laskin, kuinka paljon vuokraa maksaisin viiden vuoden opiskelun aikana. Summa oli niin suuri, että se vahvisti edelleen ajatuksiani omistusasunnon hankkimisesta, Leppä sanoo.

Hän tutustui asuntotarjontaan ja tarttui oppaisiin, joissa käsiteltiin ensiasunnon ostamista. Aiheeseen perehtyminen vaati alussa paljon aikaa, mutta onneksi lähipiirissä oli kokemusta. Aino sai neuvoa ja tukea sekä vanhemmiltaan että isovanhemmiltaan.

– Aluksi tein lainalaskelmia netissä laskurilla. Olen säästänyt pitkään ja välivuonna tein enemmän töitä, jonka johdosta sain laitettua sivuun enemmän. Ostaminen ei ollut hetken mielijohde vaan jo pitkään elänyt haave.

Ainolle säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen rahastoihin on ollut osa elämää jo lapsuudesta asti. Hän kannustaa muitakin nuoria tavoittelemaan ja tekemään valintoja rohkeasti esimerkiksi oman ensiasunnon ostoa varten. Jos säästämisen aloittaminen tuntuu vaikealta, kannattaa tietty summa automatisoida palkkapäivänä siirtymään suoraan käyttötililtä säästötilille.

Summan suuruus on hyvä määritellä itselle sopivaksi niin, että sitä ei loppukuusta joudu siirtämään takaisin käyttötilille. Jos jatkuvasti joutuu siirtämään rahaa takaisin, säästäminen ei tunnu järkevältä. Säästöön siirrettyä summaa ei osaa hetken kuluttua enää edes kaivata ja säästäminen tapahtuu kuin huomaamatta.

– Rahan säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa. Eikä summankaan tarvitse olla suuren suuri, 50 euroa kuukaudessa riittää, Aino sanoo.

Vaivattomasti oman katon alle

Ajatus oman kodin ostamisesta on hautunut Lepän mielessä jo useamman vuoden. Lopulta koulupaikka varmistui nopealla aikataululla ja asunnon etsiminen piti aloittaa rytinällä. Asuntonäytöissä Aino kävi yhdessä isoäitinsä kanssa.

Oman kodin etsintä otti jonkin verran aikaa, sillä vaikka sijainti ja hinta olisivat olleet sopivia, taloyhtiöön saattoi olla tulossa mittavia remontteja. Lopulta se oikea osui kohdalle.

– Astuessani ensimmäistä kertaa tulevaan kotiini, tiesin heti, että tämä se on. Sen vain tiesi.

Oma asunto, saunallinen kaksio löytyi Turun Skanssista, kivenheiton päästä ruokakaupoista ja muista palveluista. Koulullekin pääsee bussilla viidessätoista minuutissa. Ja mikä parasta, uusi koti on täysin muuttovalmis. Eikä tulevia saneerauksiakaan ole tiedossa.

Uudessa asunnossa on muutama neliö vähemmän, kuin Ainon nykyisessä kodissa. Positiivinen nuori nainen löytää siitäkin hyvät puolet. Ei tarvitse hankkia uusia huonekaluja ja syksyllä on hyvä hetki myydä omat ylimääräiset tavarat pois muille opiskelijoille.

Ensiasunnon ostaminen on melko harvinaista näin nuorella iällä, mutta Aino kehaisee saaneensa hyvää ja asiallista palvelua niin pankista kuin kiinteistönvälitysfirmoistakin.

– Nuoresta iästäni johtuen eräs kiinteistönvälittäjä varmisti monta kertaa, että onhan minulla rahoitusasiat kunnossa. Mutta ymmärrän sen, ostos on kuitenkin niin iso ja tiedostan olevani poikkeuksellisen nuori ostaja.

Muuttolaatikot ja huonekalut on kannettu uuteen kotiin ja innokkaaksi sisustajaksi paljastunut Aino on päässyt laittamaan tavaroita paikoilleen uudessa kodissa. Mielessä siintää jo hieman kaukaisempi unelma, mikä on nyt ensimmäisten asuntokauppojen jälkeen sekin jo askeleen lähempänä.

– Suurin haaveeni on tulevaisuudessa hankkia oma loma-asunto etelän auringon alta, mahdollisesti Kreikasta.