Kun maatalousyrittäjä Sari Murto asettui reilu kymmenen vuotta sitten ehdolle Osuuspankin edustajistoon, ei hän arvannut, millainen näköalapaikka ja ponnistuslauta siitä hänelle muodostuisi.

– Usein kuvitellaan, että kerran vuodessa kokoontuvalla pankin edustajistolla ei ole käytännössä mitään vaikutusmahdollisuuksia, mutta se ei pidä paikkaansa. Edustajisto on esimerkiksi päättänyt Salon, Someron ja Forssan seudun Osuuspankkien yhdistymisestä OP Lounaismaaksi, mikä oli todella merkittävä päätös, Murto kertoo.

Sari Murto

Murto ehti vaikuttaa edustajistossa vain noin vuoden verran, kun hänet valittiin pankin hallintoneuvostoon. Vuodesta 2020 lähtien hän on vaikuttanut OP Lounaismaan hallituksessa.

– Olen opiskellut kauppatieteitä, pyörittänyt omaa liikkeenjohdon ja markkinoinnin konsultointiin liittyvää yritystä 15 vuoden ajan sekä osallistunut pk-yritysten hallitustyöskentelyyn. Tuo on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen, että etenin nopeasti.  

Murto kuitenkin painottaa, että ehdokkaaksi asettuminen ei edellytä vankkaa liiketoimintaosaamista tai vuosien kokemusta.

– Päinvastoin, toiveenamme on, että edustajistoon saataisiin mahdollisimman monipuolinen joukko eri-ikäisiä ja eri taustoilla varustettuja ihmisiä.

Vain siten voimme varmistaa, että pankki pystyy jatkossakin palvelemaan erilaisten ihmisten ja yritysten tarpeita mahdollisimman kattavasti. Ja mukana olemalla oppii kyllä.  

Tarvetta tuoreille ajatuksille

Kahden nuoren aikuisen äitinä Murto toivoo, että ehdokkaaksi lähtisi erityisesti myös nuoria omistaja-asiakkaita.

– Me vanhemmat ikäpolvet olemme jo hyvin edustettuna pankin kaikissa hallintoelimissä, mutta nuoria saisi olla lisää. Nuorten kanssa keskustellessa saa usein yllättyä siitä, miten fiksuja he ovat, nuorten yleisurheilijoiden valmentajanakin toimiva Murto sanoo.

Murron kokemuksen mukaan nuoret aikuiset ovat aiempia sukupolvia valveutuneempia esimerkiksi vastuullisuuden, sijoittamisen ja uusien teknologioiden suhteen.

– Tyttäreni osti juuri ensiasuntonsa Turusta ja hän hoiti käytännössä kaiken yhteydenpidon pankin kanssa etänä. Itse taas kuulun siihen sukupolveen, että en esimerkiksi halua vielä maksaa kauppaostoksia puhelimella. Pankkia ja sen asiakkaita edustaessa meidän on kuitenkin pystyttävä ottamaan huomioon erilaisia asiakastarpeita.   

Sari Murto

Parasta on verkostoituminen

Murron mukaan OP Lounaismaan edustajistoon liittymisen parasta antia on ehdottomasti ollut verkostoituminen ja erilaisiin ihmisiin tutustuminen.

– Pyöritämme mieheni kanssa lihakarjatilaa, joten elämämme keskittyy pitkälti kotimme ympärille. Pankin hallinto onkin ollut loistava tilaisuus tutustua eri alojen osaajiin Salon, Someron ja Forssan seudulla, Murto kertoo.

Pankin hallintoelimien kautta Murto on saanut myös hyvän katsauksen siitä, mihin maatalous on menossa ja miten seudun muut maatilayrittäjät pärjäävät.

– Oman liiketoiminnan tunnuslukujakin hahmottaa paremmin, kun ymmärtää koko seudun kokonaistilanteen. Silloin yritystoimintaa on helpompi kehittää.

Murron tilalla onkin tulossa suuria muutoksia, sillä lähivuosina edessä on sukupolvenvaihdos.

–  Sukupolvenvaihdos ei ole mikään pieni prosessi, mutta onneksi tukenamme on oman pankin laaja asiantuntijajoukko sekä edustajistoajoista asti keräämäni verkosto. On helpottavaa tietää, että kaikesta ei tarvitse selvitä yksin, vaan apua ja neuvoja on saatavilla.  

Tilaa nuorille

Sukupolvenvaihdoksen myötä Murto ja hänen miehensä asettuvat aikoinaan asumaan massiivihirsitaloon, jota rakennetaan parhaillaan 500 metrin päähän heidän nykyisestä kodistaan.

– Miehelläni olisi vielä kova halu kehittää maatilaa ja investoidakin, mutta olemme puhuneet, että meidän on luovutettava osa päätösvallasta jo seuraavalla polvelle ja annettava heidän rakentaa omaa tulevaisuuttaan, Murto sanoo.

Samalla periaatteella toimii myös OP Lounaismaan hallitus, jossa on 65 vuoden yläikärajan turvin haluttu varmistaa tasainen vaihtuvuus.

Maailma kehittyy kovaa vauhtia ja myös pankin hallintoelimiin on hyvä saada uusia vaikuttajia. Pankilla on todella iso rooli seutumme elinvoiman säilyttämisessä, joten ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisia ihmisiä asioistamme päättää.  

Murron mukaan OP Lounaismaan edustajisto on myös hyvä tilaisuus päästä näkemään, mitä hallintoelimissä työskentely on käytännössä.

– Jos haaveissa siintää paikka hallituksessa, niin edustajisto on loistava ensiaskel kohti tätä tavoitetta. Edustajistossa oppii paljon myös taloudesta ja hallituksessa oppiminen vain kiihtyy, Murto lupaa.

Ilmoittaudu ehdokkaaksi

Oletko sinä innostunut asettumaan ehdokkaaksi tuleviin edustajiston vaaleihin? Haemme edustajistoon aktiivisia omistaja-asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista ja tuovat mukanaan oman asiantuntemuksensa. Edustajiston jäseniltä ei vaadita erityistä pankkiasioiden osaamista. Asenne ratkaisee.

Ilmoittaudu ehdokkaaksi 16.8. – 10.9.2021 
Äänestä 4. – 17.11.2021 
Vaalien tulokset julkaistaan 30.11.2021

Voit jo nyt ilmoittaa halukkuutesi asettua ehdokkaaksi. Olemme sinuun yhteydessä ennen ehdolle asettumisen alkamista.

Ilmoittaudu mukaan