Tik tok. Kello käy ja maksuhäiriömerkintä uhkaa. Someron Osuuspankilla on juuri käynnistynyt kutkuttava pakohuonepeli, jossa lukion tokaluokkalaisilla on 30 minuuttia aikaa löytää rahat vuosisadan 18-vuotisjuhlien maksamiseen.

– Nyt vauhtia! Etsikää huoneesta kaikenlaisia johtolankoja ja kerätään ne tähän pöydälle, Aliisa Moisander kehottaa kavereitaan.

Ei kulu kauaakaan, kun nuoret naiset ovat löytäneet pakohuoneeksi muutetusta neuvotteluhuoneesta neljä paperikääröä, laskun, lukitun lasipurkin ja säästölippaan.

– Rahat ovat varmaan säästölippaassa ja sen avain tuolla purkissa. Meidän pitää saada se ensin auki. Avataan kaikki kääröt ja mietitään yhdessä, Pauliina Virtanen ehdottaa.

– Koita lukua 2552. Eikö auennut? No lasketaan uudelleen. Koita nyt lukua 9999. Äh, miksi se ei aukea, Eveliina Nummila sanoo jännittyneenä.

Menoissa sen salaisuus

Tik tok. Kello jatkaa tikittämistä ja tunnelma huoneessa kiristyy. Kääröihin kätketty arvoitus ei ota ratketakseen, kunnes tytöt huomaavat yhden käärön puuttuvan. Pienen etsinnän jälkeen viimeinenkin vihje on kasassa ja arvoituksen ratkominen voi alkaa toden teolla.

– Eli meidän on laskettava kaikki kuukauden menot yhteen korkoineen, jotta saamme tuon purkin auki, Aliisa kertaa.

– Nyt keskitytään ja tehdään tämä rauhassa. Ei mietitä kellon kulumista, ehdimme kyllä, Pauliina tsemppaa kavereitaan.

Riemun määrällä ei ole rajaa, kun kolmikko viimein saa lukon auki.

– Hahaa, nyt se aukesi! Ota avain, niin saamme rahat säästölippaasta, Eveliina huudahtaa.

Kuluista karsimalla

Tik tok. Aika käy vähiin, mutta säästölippaassa ei olekaan rahoja. Enää muutama minuutti jäljellä.

– Eikä, mitä me nyt tehdään? Mutta hei, täällä on vielä yksi vihje. Meidän pitää ilmeisesti miettiä, mistä menoista voimme karsia ja säästää tarvittavan summan laskun maksamiseksi, Aliisa sanoo.

– Paljonko se maksettava lasku oli? 171 euroa vai? No entä jos säästäisimme kahvilakäynneissä, suoratoistopalveluissa ja vaatteissa? Siitähän tulee sopiva summa. Kirjoita vastaus ylös nopeasti ennen kuin aika päättyy, Pauliina kehottaa.

Aliisa sujauttaa vastauksen kirjekuoreen viime hetkellä ja näyttää siltä, että kolmikko säästyi kuin säästyikin maksuhäiriömerkinnältä.

– Kylläpä veti tiukille. Ratkaistava tehtävä ei ollut liian vaikea, mutta tuo kellon tikitys luo kyllä ihan oman jännityksensä, Eveliina toteaa hymyillen.

Hauskaa ja hyödyllistä

Mutta mitä haittaa maksuhäiriömerkinnästä voi olla? Pohdimme tätä yhdessä Aliisan, Pauliinan, Eveliinan sekä Lounaismaan Osuuspankin markkinointiassistentti Emmi Palomäen kanssa.

– Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa merkittävästi tulevaisuuden suunnitelmiin. Se voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saamista, Pauliina tietää.

– Aivan oikein, tuo on tosi hyvä esimerkki. Maksuhäiriömerkintä saattaa siis vaikeuttaa opiskelemaan lähtöä merkittävästi. Onneksi useimmilla nykynuorilla raha-asiat tuntuvat olevan hallussa, Emmi sanoo.

Pankin järjestämä pakohuonepeli oli osa Someron Amazing Business Race -kilpailua, johon osallistuivat myös monet muut paikalliset yritykset. Mitä mieltä nuoret naiset olivat päivästä ja etenkin pankin pakohuoneesta?

– Tämä koko kisa oli tosi kiva idea. Pakohuone oli suunniteltu nuorille ja se oli selkeästi myös opettava. Tämä toi todella kivaa vaihtelua normaaliin koulupäivään, Aliisa ja Eveliina sanovat yhdessä tuumin.