Miten pitkälle Jawalla pääsee? Salolainen Roni Alho ryhtyi pohtimaan tätä kysymystä viime vuonna ostettuaan kaksi vanhaa pappamopoa 250 eurolla.

– Toinen niistä oli rekisterissä ja päätin testata, miten pitkälle pääsen. Tarkoituksena oli ajaa Salosta Nuorgamiin, mutta mopo hajosi Simossa, Roni kertoo naureskellen.

Elämänsä aikana kovia kokenut Roni ei kuitenkaan luovuttanut kesken, vaan jatkoi loppumatkan lainaksi saamallaan crossimopolla.

– Päätin jo ennen reissua, että kyseessä ei ole vain huviajelu. Olen joutunut koulukiusatuksi, joten halusin kampanjoida tämän asian puolesta. Ja jos jotain olen oppinut niin sen, että vastoinkäymisten ei saa antaa haitata liikaa.

Nuorten tukena

Tempauksellaan paljon huomiota herättänyt Roni ryhtyi pohtimaan, voisiko toistaa matkansa seuraavana kesänä ja kerätä samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

– Saan yhdistää tässä kaksi itselleni tärkeää asiaa. Kaksipyöräisellä ajelun sekä nuorten auttamisen. Tarkoitukseni on laittaa matkan jälkeen pystyyn keräys, johon kertyneet varat ohjataan nuorten mielenterveystyöhön, Roni sanoo.

Nuorgamin sijaan Ronin tarkoituksena on ajaa tällä kertaa aina Nordkappiin asti.

– Viime kesänä kilometrejä tuli 1373 ja nyt niitä tulee yli 1500. Poikkean myös Ruotsin puolella ja vierailen Pellossa tapaamassa erästä koulukiusattua nuorta. Olen kiertänyt puhumassa koulukiusaamisesta ja tiedän, että yksittäisilläkin kohtaamisilla voi olla iso merkitys.

Yhdessä hyvä tulee

Päätepisteen lisäksi myös miehen menopeli on vaihtunut vuoden takaisesta.

– Koska Jawa tosiaan hajosi viime kesänä, niin hankin tilalle kotimaisen vuodelta 1975 olevan Tunturin. Tämä tummanvihreä paholainen kulkee 49 kilometrin tuntivauhtia, mikä on edistysaskel Jawan 30 kilometrin huippunopeuteen, Roni hymyilee.

Välttääkseen suurimmat tekniset ongelmat, Roni on huollattanut moponsa juuri ennen reissua.

– Auranmaan mopedi- ja ajoneuvoharrastajat ry auttoi mopon entisöinnissä ja huollossa. Paikalliset yritykset ja yhdistykset ovat muutenkin lähteneet innokkaasti mukaan tukemaan matkaani, Roni kiittelee.

– Mopo tulee olemaan täynnä sponsorien logoja. Mistä tulikin mieleeni, voisimme aloittaa tästä Lounaismaan Osuuspankin tarrasta ja laittaa sen paraatipaikalle tankin kylkeen.

Periksi ei anneta

Ronin puheita kuunnellessa käy pian selväksi, että hänen viimeiset viikkonsa ovat hurahtaneet matkan valmisteluissa. Miten mies on siis ehtinyt keräämään OP Lounaismaan kaltaisia sponsoreita?

– Lounaismaan Osuuspankin kanssa kävi itseasiassa niin, että pankinjohtaja Jukka Tuominen oli yhteydessä minuun. Olen tosi otettu siitä, että näin iso ja näkyvä toimija haluaa olla tukemassa matkaani ja auttamassa koulukiusattuja, Roni sanoo.

– Laitoin Ronille välittömästi viestiä, kun kuulin tästä hankkeesta. Hänellä on takanaan tärkeä asia, joka vaatii esille nostoa. Oli itsestäänselvyys, että haluamme olla tässä mukana, Jukka toteaa.

Pankki tukee Ronin matkaa tarjoamalla hankkeelle näkyvyyttä omissa kanavissaan sekä osallistumalla miehen järjestämään hyväntekeväisyyskeräykseen.

– Ronilla on omakohtaista kokemusta aiheesta ja hän on oiva esimerkki rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta. Kun joku käy niin sanotusti kanveesissa, onnistuu nousemaan sieltä ylös ja haluaa vielä auttaa muita, niin siinä on jotain ainutlaatuista, Jukka sanoo.