Moni tietää kokemuksesta, että pysyvää elämäntapamuutosta ei ole helppo saavuttaa. Salon Gym & Fitness Centerin yrittäjänä toimivan Kirsi Mäkelän mukaan siinä onnistuvat useimmiten ne, jotka malttavat lähteä liikkeelle pienin askelin.

– Kuntoilun aloittamisessa maltti on valttia. Kuntosalille rynnätään usein aivan liian kovalla tahdilla ja tavoitteilla. Jos samaan aikaan siirrytään noudattamaan ruokavaliota ja tehdään isoja muutoksia omaan elämään, niin motivaatio on helppo kadottaa, Mäkelä sanoo.

Maltillisen alun lisäksi Mäkelä kannustaa asettamaan realistisia tavoitteita, jotka on mahdollista saavuttaa kohtuullisen nopeasti.

– Tavoite voi liittyä painonpudotukseen, lihaskunnon parantamiseen tai yleiskunnon kohottamiseen. Motivaatio kohoaa kummasti kun huomaa, että ei esimerkiksi hengästy enää niin helposti tutulla kävely- tai juoksulenkillä.

Kirsi Mäkelä ja 82-vuotias Sinikka Mettala ovat tunteneet toisensa jo yli kuuden vuoden ajan. Salin vakioasiakkaisiin lukeutuva Sinikka treenaa säännöllisesti kerran viikossa.

Kohtuus kaikessa

Uusien tavoitteiden asettamisen lomassa Mäkelä neuvoo olemaan armollinen itseä kohtaan.

– Kuten elämässä, myös kuntoilussa tulee välillä takapakkia. Näihin kannattaa asennoitua jo elämäntaparemonttia aloittaessa. Pienten epäonnistumisten ei kannata antaa vaikuttaa liikaa, Mäkelä sanoo. Tärkeintä on jatkaa matkaa eteenpäin.

Ruokavaliossa voi tapahtua joskus pientä lipsumista ja se ei varmasti kaada hyvää kokonaisuutta.

– Jos pystyy noudattamaan ruokavaliota 90 prosenttisesti, niin sillä pääsee pitkälle. Kohtuus kaikessa ratkaisee. Juhlistakin pitää pystyä nauttimaan kunhan se ei ole viikoittaista.

– Harjoittelun ei aina kuulu olla sata lasissa treenaamista. Viikkoon pitää kuulua kevyempiä harjoitteita ja kävelylenkille voi vaikka lähteä kaverin kanssa vaihtamaan kuulumisia. Yhdessä harjoittelu on aina hauskempaa.

Tehokas ja turvallinen harjoittelu syntyy oikeaoppisesti suoritetuista liikkeistä.

Kunnon kumppani

Jos liikunnan aloittaminen kiinnostaa, mutta alkuun pääseminen tuntuu hankalalta, kannattaa apua kysyä ammattilaiselta. Salon Gym & Fitness Centerissä on laaja kuntosali, monipuolinen valikoima ryhmäliikuntatunteja, personal trainer -palveluita ja erilaisia pienvalmennusryhmiä.

– Jos ei ole aiemmin käynyt kuntosalilla, niin suosittelen ohjelman tekemistä. Ohjelma ja liikeradat on hyvä käydä läpi ammattilaisen kanssa. Näin varmistetaan, että harjoittelu on tehokasta ja turvallista, Mäkelä opastaa.

Mäkelän neuvoja kannattaa kuunnella, sillä hänen yrityksensä on liikuttanut ihmisiä hyvällä menestyksellä jo 20 vuoden ajan.

– Olen erittäin ylpeä henkilökunnastamme. Liikunnan aloittaminen on aina helpompaa, kun tukena on aurinkoisia ja ammattitaitoisia ohjaajia. Asiakkaidemme kirjo vaihtelee nuorista eläkeläisiin sekä kilpaurheilijoihin. Meillä on asiakkaita, jotka ovat treenanneet meillä säännöllisesti avajaisista lähtien.

Pitkistä asiakassuhteista puhuttaessa kiitosta saa myös Lounaismaan Osuuspankki.

– Olemme olleet OP:n asiakkaita koko historiamme ajan. Asiointi on mutkatonta ja pidän todella paljon OP:n verkko- ja mobiilipalveluista. Ne ovat nykyaikaisia ja säästävät aikaa. Niiden ansiosta minulle jää enemmän aikaa omalle treenille ja yrityksen 20-vuotisjuhlien suunnittelulle, Mäkelä naurahtaa.