Ville Vinnikainen tarkastelee porkkanoita tyytyväisenä kotitilallaan Forssan Koijärvellä. Kulunut kesä aiheutti omat ongelmansa, mutta sato on laadultaan hyvälaatuista ja sitä kelpaa toimittaa eteenpäin.

– Sadon määrä jää kuivuuden takia 30 prosenttia normaalia pienemmäksi. Viime vuoteen verrattuna korjuukeli on kuitenkin ollut melko hyvä, joten täytyy olla tyytyväinen, Ville hymyilee.

Monien muiden tilojen tapaan myös Vinnikaisella meinasi viime vuonna jäädä suuri osa sadosta maahan sateisen kesän takia.

– Tilasimme Kanadasta nostokonetraktoriin uudenlaiset kumitelat, joiden ansiosta pääsemme nyt myös märemmille pelloille. Sääolosuhteet tuntuvat muuttuvan vuosi vuodelta hankalammiksi. Silloin on vain oltava valmis reagoitava ja löydettävä uudenlaisia ratkaisuja.

Ville tietää mistä puhuu, sillä Vinnikaisen tilalla on viljelty avomaavihanneksia vuodesta 1963 lähtien. Porkkanan, nippusipulin ja punajuuren lisäksi tilan pelloilla kasvaa viljelykierron ylläpitämiseksi myös viljaa ja nurmea.

– Viljelyn lisäksi hoidamme myös vihannesten pesemisen ja pussittamisen omissa tiloissamme. Meillä on tällä hetkellä noin kymmenkunta asiakasta, joista Lidl on selkeästi suurin. Toimitamme heille noin 60 prosenttia koko tuotannostamme. Lähes kaikki tuotteemme kuljetetaan omilla kylmäkuljetusautoillamme, joten valvomme itse koko toimitusketjun

Forssan Koijärven multamaissa kasvaa tunnetusti mehukkaita ja makeita porkkanoita.

Mukana pienestä pitäen

Talvella Vinnikaisen tilan toiminta keskittyy lähinnä vihannesten kuorintaan ja pakkaamiseen. Oman tuotannon lisäksi Vinnikaisella käsitellään myös muita vihanneksia.

– Työllistämme ympärivuotisesti kahdeksan henkeä. Sadonkorjuuaikana määrä kasvaa yleensä 12 työntekijään, Ville kertoo.

Perheyrityksessä työskentelee myös Villen vaimo sekä isä, joka auttelee etenkin kiireaikoina.

– Viisi- ja seitsemänvuotiaat lapsetkin ovat aina innoissaan lähdössä traktorin kyytiin. Heillehän tätä tavallaan tehdään, joten on mukava, että ainakin toistaiseksi innostusta löytyy.

Ikänsä tilan töissä mukana ollut Ville otti isännän roolin neljä vuotta sitten, kun Vinnikaisella tehtiin sukupolvenvaihdos.

– Olin kuullut etukäteen, että sukupolvenvaihdos saattaa olla hankala prosessi. Meillä se sujui kuitenkin todella vaivattomasti. OP Lounaismaa oli tukenamme koko ajan, eikä rahoituksen kanssa ollut ongelmia.

Elinehtona kasvu

Tulevaisuutta ajatellen Vinnikaisella tehtiin viime vuonna merkittäviä investointeja, kun tilalle rakennettiin uusi pakkaamo ja henkilökunnan sosiaalitilat.

– Tilan eteenpäin vieminen on nykyaikana elinehto kannattavalle maanviljelylle. Uskon myös, että puhtaan kotimaisen ruoan kysyntä kasvaa tulevaisuudessa entisestään, Ville sanoo.

Ville kiittelee myös pankin yhteyshenkilönä toimivaa Juho Pettersonia, joka on ollut mukana mahdollistamassa tilan kehittämistä.

– Juho selkeästi ymmärtää maanviljelyksen päälle, mikä helpottaa asioiden hoitoa huomattavasti. Meidän kohdallamme puhutaan kuitenkin melko isoista investoinneista, joten on todella tärkeää, että vastapuolella oleva ihminen tietää mistä puhuu.