OP on tuonut markkinoille taloyhtiölainan korkosuojauksen. Uuden palvelun avulla on mahdollista sopia kiinteästä viitekorosta lainalle ja varmistaa, että rahoitusvastikkeet eivät korkotason noustessa seuraa perässä.

– Taloyhtiöt ovat viime vuosina velkaantuneet ennätysvauhtia. Syynä on isot remonttilainat, joita monilla taloyhtiöillä voi olla useita päällekkäin. Laina-ajat ovat usein myös pitkiä, kertoo yritysneuvoja Sari Lehtinen.

Euribor-korot ovat edelleen historiallisen matalalla eikä tilanteeseen odoteta muutosta lähitulevaisuudessa. Miksi siis maksaisi nyt kalliimpaa korkoa?

– Korkosuojaus on vähän sama asia kuin vakuutus. Me vakuutamme talomme, automme ja perheenjäsenet ja toivomme, että mitään ei tapahtuisi. Kun ottaa lainalle korkosuojan, se tarkoittaa yhtä lailla varautumista pahimpaan, Lehtinen toteaa.

– Nyt pitkät korot ovat kääntyneet nousuun. Ne viitoittavat tietä euribor-korkojen nousulle. Nousupainetta aiheuttavat Euroopan asteittain piristyvä taloustilanne ja keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka.

Budjetointi helpottuu

Forssan OPKKn isännöitsijät Mari Moisander ja Päivi Oksanen ovat tutustuneet taloyhtiöiden korkosuojaukseen.

– Taloyhtiöillä on harvoin alle 15 vuoden lainoja. Pitkä laina-aika tarkoittaa, että matkan varrella ehtii tapahtumaan mitään vaan. Korkosuojauksella voi varmistaa, että lainakustannukset olisivat tiedossa koko laina-ajalle. Se helpottaa niin taloyhtiön kuin jokaisen osakkaankin talouden suunnittelua.

Taloyhtiöiden velkamäärät ovat nousseet koko maassa kuluneen vuoden aikana 13 prosentilla. Yksityisillä lainanottajilla vastaava määrä on kaksi prosenttia.

– Taloyhtiöissä on nyt remonttibuumi. Kunnostustarvetta on ikkunoissa, käyttövesiputkissa ja julkisivuissa, hissit ja lämmitysmuodon uusimiset mukaan lukien. Remontteja on tehty paljon, mutta toki vielä remontoitavaa riittääkin. Suurien remonttien laina-ajat ovat pitkiä, Moisander sanoo.

Isännöitsijät pitävät korkosuojausta hyvänä työkaluna taloyhtiön taloudensuunnitteluun. Ja myös jokaisen osakkaan henkilökohtaiseen taloudensuunnitteluun.

– On hyvä, että osakkailla on korkosuojauksen jälkeenkin mahdollisuus maksaa oma osuus yhtiölainasta pois milloin tahansa.

Oikea aika nyt

Korkosuojaus voidaan liittää joko uuteen tai olemassa olevaan taloyhtiön lainaan. Korkosuojauksen voi valita haluamalleen ajanjaksolle. Suojauksen saa 5–25 vuodelle.

– Korkosuojauksen saa siis myös vanhoihin lainoihin, eikä siitä tule erillistä maksua, kertoo Sari Lehtinen.

Isännöitsijät voivat pyytää tarjouksia korkosuojauksesta ja viedä asian hallituksen käsiteltäväksi. Tarjoukset ovat viitteellisiä, lopullinen korko muodostuu päivän korkotason mukaan. Yhtiökokouksen tehtäväksi jää hyväksyä mahdollinen uusi rahoitusvastike.

– Nyt on hyvä aika suojautua korkojen nousulta. Kun sen tekee nyt, varmistaa matalat korkokulut pitkälle tulevaisuuteen, Lehtinen toteaa.

Korkosuojauksella varmistetaan, että lainan kulut pysyvät samana viitekoron vaihteluista huolimatta.

Teksti Johanna Talikainen

Kuva Kalle Lahtinen