Ovikello pirahtaa muuten hiljaisessa rappukäytävässä. Asunnosta kuuluu askelia ja pian oven avaa pitkän huiskea nuori mies ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi. Laitan takin naulakkoon ja astun peremmälle valoisaan huoneistoon, ammattikuvaaja Sander Villin kotiin.

Sander ohjaa minut keittiön pöydän ääreen istumaan ja kaataa lasiini raikasta juomaa. Ympärillä on seesteistä ja hiljaista. Sander istahtaa minua vastapäätä ja kertoo, miksi toivoi tapaamisen juuri tänne.

– Valitsin tapaamispaikaksi oman kodin ja keittiön, sillä tämä on minulle erityisen inspiroiva paikka. Suurin osa projekteistani saa lähtölaukauksen juuri tässä, Sander kertoo.

Vaikka Sander on vasta 21-vuotias, hän on tehnyt kuvauksia ammattimaisesti jo kuusi vuotta. Miehen eleistä ja olemuksesta on helppo aistia, että nämä kuusi vuotta ovat kasvattaneet hänestä taitavan ihmistuntijan ja sopeutuvan keskustelijan.

– Yrittäjänä minulle on ensiarvoisen tärkeää, että kanssani on mukava olla. Tein heti alusta asti paljon hääkuvauksia ja tutustuin erilaisiin ihmisiin. Opin huomioimaan paremmin ympärilläni tapahtuvia asioita ja osaan sopeutua sulavasti äkillisiinkin muutoksiin.

Sander Vill

Oma kamera oli haaveiden täyttymys

Mistä sitten on syntynyt palava into kuvaamiseen? Sander otti ensimmäiset valokuvansa ala-asteen kuvaamataidon tunnilla. Uskelanjoen rannassa otetut kuvat kiinnittivät luokkakavereiden ja opettajan huomion.

– Nautin kuvaamisesta jo silloin, mutta olin vähän hämmästynyt, kun otokseni keräsivät niin paljon huomiota. Ehkä opettajan harjaantunut silmä huomasi, että asettelu ja linssin läpi katselu on minulle luontaista, Sander kertoo.

 Sander sai ensimmäisen kameransa, punaisen pienen pokkarin, 11-vuotiaana.

– Oma kamera oli haaveideni täyttymys. Laadultaan kyseinen kamera ei ollut kovin hohdokas, mutta toimi kuitenkin hyvin alkutaipaleella, kun into oli kova. Nuorempi siskoni syntyi juuri kameran hankkimisen aikoihin, joten olen kuvannut hänen kasvuaan melko tiiviisti.

Ensimmäiseen laadukkaampaan kameraansa Sander keräsi rahat itse. Hän teetti itse ottamistaan luontokuvista seinäkalenterin, jota kiersi myymässä ovelta ovelle.

 – Olin tuolloin 15-vuotias ja viiletin pitkin Salon katuja urheilukassi olalla. Tein kalenteria vielä kahtena seuraavanakin vuonna, jolloin toimin 4H-yrittäjänä. Nuo kalenterin myyntikierrokset kasvattivat minua paljon ihmisenä. Aina vastassa ei ollut iloinen ostaja.

4H-yrittäjänä Sander toimi vuoden 2015 ja seuraavana vuonna saavutettuaan 4H-yrittämisen suurimman sallitun liikevaihdon oli luontaista vaihtaa toiminimeen.  Käänteentekevä hetki tuli, kun Sander sai lukion loppuun. Töille jäi enemmän aikaa ja niitä olikin yhtäkkiä niin paljon, että hän pääsi lähes saumattomasti siirtymään opiskelijasta täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

– Silloin päätin, että nyt perehdyn vain kuvaamiseen ja kehitin itseäni siinä. Haalin kuvauskeikkoja oikeastaan mistä vain. Kieltämättä tein keikkoja liian edullisesti, sillä alkuaikoina minulla ei ollut hinnoittelusta kokemusta. Samalla edulliset hinnat kuitenkin mahdollistivat sen, että sain rutkasti kokemusta ja kehityin paljon nopeassa ajassa.

Tärkeä yhteistyö vei eteenpäin

Kuvausinto sai lisää buustia, kun Sander sai merkittävän tarjouksen. Canon lähestyi häntä kamerayhteistyön merkeissä.

– Minulla oli tuohon aikaan sosiaalisen median kanavissa hieman yli 1000 seuraajaa. Olin huomannut, että Canon oli jakanut muutaman ottamani kuvan omalla Facebook-sivullaan. Hieman myöhemmin he tarjosivat minulle yhteistyötä, johon lähdin tietenkin mukaan, Sander kertoo.

Yhteistyö mahdollisti Sanderille entistä laadukkaampia kameroita ja muuta kuvausvälineistöä.

Sander esittelee tunnelmallisia hääkuvia puhelimensa näytöltä. Hetket, joita hän on saanut taltioitua ovat puhuttelevia ja ajatuksia herättäviä. Kuva, joka jää auki puhelimen näytölle, on otettu merenrannassa kallioilla. Takana velloo myrskyn villitsemä meri ja sulhanen halaa morsianta suojelevasti.

Mielestäni aina on hyvä sää kuvata. Myrskyllä, vesisateella ja auringolla on kaikilla omat mahdollisuutensa.

Keittiön seinällä on iso tuloste, joka on teetetty vuosia sitten Sanderin luokkaretkellä ottamasta kuvasta. Pilvinen, hieman synkähkö maisema on ikuistettu Färsaarilta. Lisää luontokuvia löytyy olohuoneen seiniltä.

Yrittäjä painaa pitkää päivää

Yrittäjyydestä ja yrittämisestä puhuessa Sanderin puhe kääntyy päättymättömiin työpäiviin ja satojen kilometrien matkoihin, joita ajetaan kuvauspaikoille. On hyvä muistaa, että ammattivalokuvaajalle tämä ei ole vain huvikseen räpsimistä.

Sander myöntää, että nykyään hän on kiireinen miltei vuoden ympäri.

– En osaa olla paikoillaan. Kun olen kotona, tartun töihin. Nautin siitä, mitä teen, mutta joskus on ihan hyvä lähteä vähän kauemmas ja irtautua töistä. Varsinkin, kun pahimman koronakaaoksen jälkeen kalenteriin alkoi taas tulla varauksia, otin ne kaikki vastaan. Huomasin, että vedin itseni välillä jopa liian tiukoille, Sander sanoo.

Tällä hetkellä hän kuvaa työkseen pääasiassa yritys- ja häävideoita sekä valokuvia.

– Kesäkuun alusta elokuun loppuun on yleensä enemmän juoksua hääkeikkojen osalta. Elokuusta alkaa yleensä yritysvideoprojektit, kun työntekijät palaavat lomilta, Sander kertoo.

Sander työskentelee yrityksessään yksin, joten hän vastaa kaikesta aina suunnittelusta ja kuvaamisesta editointiin asti. Yksinyrittäjänä hän pääsee toteuttamaan itseään. Toimia omien tapojensa mukaan ja ottaa huomioon juuri ne asiat, jotka ovat hänen mielestään kuvauksissa ne kaikista olennaisimmat.

– Yksinyrittämisessä on puolensa ja puolensa. Toisaalta saan tehdä itse ison linjan päätökset, mutta taustatukea ei ole. Toisinaan kaipaisi tukea ja erilaista näkökulmaa.

– Olen myös toisinaan haaveillut siitä, että ulkoistaisin markkinoinnin osittain. Siten minulle jäisi enemmän aikaa ydinasian pyörittämiseen eli töiden suunnitteluun ja kuvaamiseen.

Sander Vill

Kohti omannäköistä uraa

Sander haluaa olla nöyrä, mukava tyyppi, jonka kanssa on kiva tehdä töitä. Työviikot rakentuvat usein niin, että yksi päivä kuluu suunnittelussa, toinen kuvauksessa ja kolmas editoinnissa.

– Projektien ja kuvauskohteiden erilaisuus tekee jokaisesta työpäivästä uuden ja erilaisen. Se on yksi syy, miksi jaksan innostua ja antaa kaikkeni jokaisessa kuvausprojektissa. Hinnoittelussa pitää muistaa ottaa huomioon, että vaikka työvaihe näyttäisi kuinka pieneltä ja mitättömältä, siihen voi mennä aikaa useampia tunteja, Sander sanoo.

Olen elämässä oppinut sen, että rahan ja toimeentulon eteen pitää aina tehdä töitä. Se, että saan tehdä rakastamaani asiaa elääkseni, on minulle kunnia-asia. Haluan tehdä työni kunnolla ja kantaa vastuun kaikista valinnoistani.

Ammatillisena tavoitteenaan Sander pitää oman, tunnistettavan tyylin kehittämistä.

– Minulle merkittävintä on se, että saan olla mukana ihmisten tärkeissä päivissä ja hetkissä. Ikimuistoisimpia kuvauskeikkoja ovat olleet ehdottomasti intiimit hääkeikat, kun saan kulkea hääparin mukana koko päivän, valmistautumisesta aina jatkoille asti.

– Toivonkin, että kun ihmiset valitsevat kuvaajaa tärkeisiin hetkiin, he eivät menisi hinta edellä. Haluan, että minut valitaan tyylin, osaamisen ja vahvan näkemyksen vuoksi.