OP Lounaismaan ja salolaisseurojen yhteiseen tempaukseen osallistui satoja lapsiperheitä.

- Järjestimme tapahtuman ensimmäisen kerran vuosi sitten. Suosio oli mahtava ja päätimme jatkaa hyvällä asialla myös tänä vuonna, markkinointipäällikkö Emmi Palomäki kertoo.

Tutustu ja tykästy -päivän aluksi jokaiselle lapselle annettiin lajipassi, johon sai merkinnän lajikokeilun jälkeen. Mukana olevilla seuroilla oli paikan päällä valmentajia ja ohjaajia, jotka kannustivat ja opastivat oman lajinsa pariin.

SalPan jalkapallon juniorivalmennuspäällikkö Matias Willgren ihasteli muiden tavoin osanottajamäärää ja Salohallin tunnelmaa. Rastilta toiselle mentiin vauhdikkaasti ja pallo sai kyytiä tanssisalia ja juoksusuoraa lukuun ottamatta kaikilla muilla rasteilla.

- Lapset selvästi tykkäävät kokeilla eri lajeja. Kaikki ovat mukana hyvällä fiiliksellä, niin lapset kuin eri pisteiden ohjaajat, Willgren sanoi muiden seurojen edustajien nyökytellessä vieressä.

Seurojen edustajat pitivät erinomaisena ideana tapahtuman suunnittelua ja tekemistä yhdessä. Samalla pääsi itsekin näkemään ainakin sivusilmällä, miten naapuri saa lapset liikkumaan.

Lajipäivässä olivat mukana Salon Vilpas koripallo ja yleisurheilu, SalPan jalkapallo ja salibandy, LP Viestin ja Salon Viestin lentopallo, tanssiurheiluseura Swivel ry ja FC Halikko futsal sekä Salon kaupunki.

- Salossa on moneen muuhun kaupunkiin verrattuna hyvä toimia lasten ja nuorten kanssa, koska liikuntapaikat ovat maksuttomia, seurojen edustajat kiittävät.

Iso osa salolaislapsista harrastaa säännöllisesti ohjattua liikuntaa. Seuroissa halutaan tavoittaa myös niitä, joilla ei harrastusta vielä ole. Seurat käyvät muun muassa kouluissa pitämässä palloilukerhoja ja tutustuttamassa lapsia omiin lajeihinsa.

 Ensikokeiluja ja tuttuja lajeja

Swivelin seuraohjaaja Elisa Niinistö sai innostettua kaikenkokoiset lapset mukaan tanssikuvioihin. Osa pienimmistä tanssahteli turvallisesti äitinsä sylissä.

Konsta, Kasper ja Oliver hyppäsivät hiki päässä pituutta Salohallin juoksusuoran päässä olevaan hiekkalaatikkoon.

- Täällä on kivaa. Käytiin jo alhaalla salissa kahdessa paikassa ja saatiin merkit. Sitten tultiin välillä tänne ylös, pojat kertoivat ennen siirtymistä tanssisaliin.

Salohallin tanssisalissa pyörähdeltiin Swivelin ohjaajien opastuksella.

Salohallissa esiteltävistä lajeista pojille olivat entuudestaan tuttuja ainakin sähly ja koripallo. Myös parkouria on kokeiltu.

Salon Vilppaan nuoret yleisurheilijat Jonne Aho ja Essi Lokisto opastivat hyppääjiä ja mittasivat loikkien tuloksia.

- Moni on ihmetellyt, että täällä on alastulokuopassa oikeaa hiekkaa, kuten ulkokentilläkin. Paras tulos on ollut hiukan yli kolme metriä, kaksikko kertoi.

Jonne Aho ja Essi Lokisto opastivat pituushyppypaikalla muun muassa Konstaa, Kasperia ja Oliveria.
Jonne Aho ja Essi Lokisto opastivat pituushyppypaikalla muun muassa Konstaa, Kasperia ja Oliveria.

 Sisarukset Elsi (7) ja Isla (5) pitivät lentopalloverkolla Salon Viestin ohjaajaa Satu Lindegreniä tiukasti näpeissään. Kolmikko pallotteli verkon yli ja välillä myös ali.

- Me osataan jo vähän, heppoja ja tanssia harrastavat tytöt ilmoittivat pallonlennättelyn lomassa.

Satu Lindegren pelaa Salon Viestin naisten kakkosarjajoukkueessa liberon tontilla. Lentopallo sopii kaikenikäisille ja -mittaisille.

- Taisin tulla lajin pariin aikanaan Särkisalossa. Kaverini oli lentopalloperheestä. Tämä vaatii elinikäistä oppimista, Satu naurahtaa.

Isla ja Elsi pysähtyvät Satu Lindegrenin kanssa yhteiskuvaan kesken lentopallon pelaamisen.


Vilppaan koripallopisteellä pienimmät pääsivät heittämään palloja yhtä aikaa kahteen koriin; isommat saivat yrittää samaan koriin kuin paikalla olleet Vilppaan Korisliigapelaajat.

Minea (7) ja Miilo (4) osuivat ja välillä eivät osuneet koriin, mutta se ei ollut tärkeintä. Kaikkia pallopelejä oli mukava kokeilla.

- Juoksimme tuolla ylhäällä myös aitoja. 

Äiti ja isä Tiia ja Aleksi Sarin katselivat lastensa touhua tyytyväisinä.

- Näimme ilmoituksen ja päätimme lähteä katsomaan. Lapset harrastavat jo partiota, mutta täällä pääsee tutustumaan eri liikuntalajeihin.

Aleksi, Tiia, Miilo ja Minea Sarin kokeilivat tarkkuuttaan koripallon heitossa.

Susanna Kivelä katseli kaukalon laidalta, kun isä Juuso ja tytär Alisa antoivat turvalasit päässä pallolle kyytiä salibandykentällä.

- Tulimme katsomaan löytäisimmekö Alisalle muskarin lisäksi uutta harrastusta. Alisa todella tykkää liikkumisesta.

Susanna Kivelä katseli kaukalon laidalta, kun isä Juuso ja tytär Alisa testasivat salibandyä.

Salon kaupunki oli järjestänyt Salohallin päätyyn temppuradan, jossa pääsi konttaamaan ja kiipeämään sielunsa kyllyydestä.

Vilppaan koripallotyttöjen kahviosta sai palanpainiketta pientä korvausta vastaan.

- Kaikki on leivottu itse, ainakin melkein, tytöt kertoivat.

 OP Lounaismaan Emmi Palomäki ja Mirjami Aaltonen kävivät tervehtimässä Vilppaan koristyttöjen kahviota pitäneitä Miisa Aaltosta, Anu Toivosta ja Evelina Nurmista.

Seurojen ja OP Lounaismaan saama palaute jo paikan päällä ja myös jälkikäteen kannustaa jatkamaan Tutustu- ja Tykästy -tyyppisen harrastuspäivän järjestämistä myös tulevaisuudessa. Missä muodossa ja miten lapsia liikutetaan, siitä keskustellaan yhdessä sopivassa välissä.