Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna uhkuu positiivisuutta. Merkittäviä asioita on tapahtunut ja tapahtumassa. Sellaisia, jotka selvästi kertovat nousun alkaneen myös Salossa.

– Sain juuri uuden ennusteen ensi vuoden verotulokertymästä ja se näyttää erityisesti yhteisöveron osalta selkeää kasvua.

– Erityisen hyviä kasvun merkkejä ovat myös Salcompin ennätysinvestointi Kiinaan ja Salo IoT campukselle saadut 40 uutta yritystä, jotka kaikki kertovat olevansa kasvussa. Tällaisia uutisia meillä on nyt paljon ja kaikki ne yhdessä todistavat suunnan muuttuneen.

Salo kuuluu C21-kaupunkien eli maan 21 suurimman kaupungin joukkoon. Lauri Innan mielestä se on status, josta on ehdottomasti pidettävä kiinni.

– Salo on edelleen iso kaupunki, vaikka pari tuhatta ihmistä on muuttanut viime vuosien aikana pois. Lounais-Suomessa on nyt valtava kasvu päällä ja meillä on mahdollisuus kasvaa siinä samassa imussa. Turun lisäksi tulossa on uusia päänavauksia pääkaupungin suuntaan tunnin juna -hankkeen myötä.

Vahvuudet esille

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi lähti ensitöikseen luotsaamaan uutta elinvoimastrategiaa kaupungille. Samanaikaisesti elinvoimaa mietitään koko maakunnan ja Forssan seudun kanssa.

– Forssa ja Kanta-Häme näyttävät väestötilastoissa häviäjiltä, mutta ei asiat ole niin huonosti kuin yleisesti uskotaan. Forssan seutu kuuluu elinvoimaisuuden tunnusluvuilla joka tapauksessa kaikkien seutujen toiseksi parhaaseen viidennekseen.

– Forssan onni ja epäonni on sijainti. Käytännössä parempaa paikkaa keskellä kasvukeskuksia ei voisi olla, mutta toisaalta jäämme näiden kasvukeskusten varjoon. Meidän pitää osata hyötyä tästä sijainnista ja ympärillä olevien kasvukeskusten imusta huomattavasti aikaisempaa paremmin.

– Meidän pitää löytää omat vahvuutemme ja nostaa niitä reippaasti myös esille. Pitää erottautua muista ja tehdä mieleenpainuvia juttuja. Jo nyt meillä on niin paljon kerrottavaa, mahtavasti osaamista ja yrityksiä avaruusteknologiasta alkutuotantoon ja kansainvälistyvään elintarviketeollisuuteen.

Asenne puoli voittoa

Kasvun esteet ovat usein henkisiä. Negatiiviset uutiset vievät mennessään ja toisaalta uutisten perusteella syntyneet mielikuvat voivat olla hyvinkin yksipuolisia.

Molemmat kaupunginjohtajat ovat sitä mieltä, että myös asenteita on aika tuulettaa. Salossa on innostettu paikallisia asukkaita, päättäjiä, yrittäjiä ja kaupungin työntekijöitä osallistumaan yhteiseen aivoriiheen, miten Saloa pitäisi kehittää. Kyselyssä Salon menestystekijöiksi nousivat mm. sote-palvelut, koulutusmahdollisuudet, uudet työpaikat ja julkinen liikenne.

– Kun hain Salon kaupunginjohtajan paikkaa, totesin, että ”Salo is too big to fall” eli liian suuri kaatuakseen. Olen sitä mieltä yhä vahvemmin. Täällä on ihmisillä hyvä asenne, eikä minulla ole mitään syytä epäillä, etteikö Salo nousisi uuteen nousuun ja kukoistukseen, Lauri Inna sanoo.

Jari Kesäniemen mukaan asenne ratkaisee paljon. Hänen mukaansa negatiivisuuden kierre on katkaistava ja positiiviset asiat nostettava valokeilaan.

– Meidän valttina voi olla vaikkapa lapset. Forssan koululaisilla on kaikilla käytössään nyt Ipadit tai tietokoneet. Meillä on suunnitteilla myös tulevaisuuden koulukeskuksen rakentaminen. Tässä asiassa me voimme olla todellisia edelläkävijöitä.

Teksti Johanna Talikainen

Kuvat Kalle Lahtinen