Asiakkuuspäällikkö Hanna-Leena Heikkinen ja asiakkuusasiantuntija Teemu Ahonen OP Oulusta auttavat sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä Isokadun toimipaikassa.

MIHIN TÄSSÄ ENÄÄ USKALTAA rahansa jemmata pahan päivän varalle? Maailmanpolitiikka heiluttaa markkinoita, ja pörssi sahaa ylös alas. Mitä jos menetän rahani?

Asiakkuuspäällikkö Hanna-Leena Heikkinen ja asiakkuusasiantuntija Teemu Ahonen Oulun Osuuspankista tuntevat asiakkaiden huolet kuin omat taskunsa.

”Mihinkään hätiköintiin ei ole tarvetta. Suhdannevaihtelut kuuluvat sijoittamiseen. Aina on parempi olla mukana markkinoilla kuin niiltä pois”, Heikkinen kertoo.

”Siinä missä aiemmin sijoittaminen perustui enemmän korko- ja osakesalkkuihin, nyt ihmiset kaipaavat näiden oheen myös vakaampia ja maltillisemmin tuottavia kohteita. Se on ymmärrettävää, ja siihen meillä on monta hyvää vaihtoehtoa tarjolla”, Ahonen lisää.

Asiantuntijat painottavat, että sijoittaminen perustuu aina yksilölliseen sijoittajaprofiiliin. Se on kaiken lähtökohta.

”Mikä on oma tilanne ja tavoite sijoittamiselle? On eri asia lähteä kerryttämään rahaa vaikkapa lomamatkaa varten kuin eläkeiän turvaksi”, Heikkinen muistuttaa.

Tärkeää on myös muistaa, ettei sijoittaminen ole tie äkkirikastumiseen.

”Osakkeisiin ja osakerahastoihin sijoittaminen on aina pitkän aikavälin toimintaa, johon tulee sitoutua vähintään seitsemäksi vuodeksi”, Ahonen sanoo.

Kiinteistörahastot houkuttelevat

Tällä hetkellä suosiotaan kasvattavat erilaiset kiinteistörahastot, joita OP:n valikoimassa on monta erilaista. Ne ovat vaivattomia sijoituksia, jotka tarjoavat kohtuullista tuottoa ja kattavaa hajautusta pienellä sijoituksella.

Metsäkiinteistöihin voi sijoittaa OP-Metsänomistaja-rahastossa. Se on vakaa kohde, joka on historiansa aikana ylittänyt tuotto-odotuksensa.

”Tuotto tulee puun myynnistä ja metsäkiinteistöjen arvonnoususta. Metsä on siitä hyvä kohde, että se kasvaa koko ajan. Metsäteollisuus panostaa moderneihin innovaatioihin, ja uusiutuvana luonnonmateriaalina sen on näinä muovia kaihtavina aikoina kiinnostava kohde.”

OP-Vuokratuotto-rahasto puolestaan mahdollistaa asuntosijoittajaksi ryhtymisen pienellä, 5 000 euron alkusijoituksella. Se on huomattavasti vähemmän kuin kokonaisen asunnon hankkiminen sijoitettavaksi.

”Tässä tuottoa tulee vuokralaisten maksamista vuokrista sekä mahdollisista myynneistä. Koska mukana on asuntoja, toimitiloja ja rakentamista, riski on mukavasti hajautettu”, Heikkinen kuvailee.

Oulussa rahasto omistaa kahdeksan kerrostaloa ja monia toimitiloja, kuten Talenomin pääkonttorin Peltolassa.

Uusi OP-Palvelukiinteistöt-rahasto puolestaan sijoittaa opetus-, sosiaali-, liikunta- ja terveystoimen kiinteistöihin ja toimii myös niiden rakennuttajana.

Hajauttamien tuo turvaa

Hajautusta voi tehdä paitsi rakentamalla salkkua erilaisilla kohteilla, myös ajallisesti eli pienemmillä kuukausittaisilla summilla.

”Kuukausisijoittaminen on kasvava sijoittamismuoto, jonka asiakkaat ovat ajan saatossa hyvin tyytyväisiä. Siinä ei ole väliä, milloin aloittaa, sillä huonompina aikoina samalla rahalla saa enemmän osuuksia, parempina vähemmän. Aika tasaa vaihtelua”, Ahonen kertoo.

Obligaatioissa eli joukkovelkakirjoissa puolestaan on kohtuulliset tuotto-odotukset, ja niihin pääsee mukaan jo 1 000 eurolla.

”Koska sijoittamiseen kuuluu aina riski, obligaatiot ovat siinä suhteessa hyvä kohde, että ainakin tiedät etukäteen, mitä voit pahimmassa tapauksessa menettää. Se on sijoittamista kypärä päässä.”

OP:lla on tarjolla myös lukuisia indeksirahastoja, joiden kautta pääsee mukaan kansainvälisille osakemarkkinoille pienellä kuukausittaisella summalla.

”Nykyään myös suoran osakekaupankäynnin kulut ovat niin pienet, että jopa niihin voi sijoittaa pienemmillä summilla kuukausittain. Aiemminkin se oli mahdollista, mutta kulurakenteen takia se ei ollut järkevää.”

Suurin este sijoittamiselle on Heikkisen mukaan se, että rahat tarvitaan johonkin hankintaan.

”Jos rahat tarvitaan vaikkapa kesämökin hankintaan parin vuoden sisällä, nyt ei ole oikea aika laittaa niitä sijoitukseen. On kuitenkin sanottava, että suomalaiset ovat kehittyneet sijoittajina. He tuntevat asiat ja tavoitteensa hyvin, kun tulevat meidän juttusille.”

Ihanne olisikin, että säästäminen, sijoittaminen ja kuluttaminen kulkisivat käsi kädessä.

”Yöunet eivät saa sijoittamisen takia mennä, ja kyllä rahaa pitää välillä kuluttaakin. Jos nämä asiat mietityttävät, voi silloin tulla luoksemme sijoitusneuvontaan. Teemme yhdessä sijoittajaprofiilin ja annamme vaurastumissuunnitelman”, Ahonen kannustaa.

”Vaikein päätös on se, että aloittaa sijoittamisen. Kun se on tehty, aika tekee tehtävänsä.”

Lue lisää säästämisestä ja sijoittamisesta >

Soita suoraan OP Oulun säästämisen ja sijoittamisen asiantuntijalle >

OP Kiinteistörahastot lyhyesti

OP-Metsänomistaja-erikoissijoitusrahasto

 • Sijoittaa varansa suomalaisiin metsäkiinteistöihin.
 • Tuotto-odotus 4%, viimeisen kolmen vuoden toteuma vuosituottona 5,5 %.
 • Tuotto muodostuu puun myyntituotosta ja metsävarallisuuden arvonmuutoksesta.

OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto

 • Sijoittaa varansa pääasiassa asuntoihin (50%), toimitiloihin (30%) ja asuntojen rakentamiseen (20%).
 • Tuotto-odotus 4,5 %, viimeisen kolmenvuoden toteuma vuosituottona 4,69 %.
 • Tuotto muodostuu vuokratuloista ja myyntivoitoista.

OP-Palvelukiinteistöt-erikoissijoitusrahasto

 • Sijoittaa opetus -, sosiaali-, liikunta- ja terveystoimen kiinteistöihin.
 • Tuotto-odotus 4,5 %. Uusi rahasto.
 • Tuotto muodostuu vuokratuloista ja myyntivoitoista.

Yhteistä

 • 5 000 euron minimisijoitus, jonka jälkeen merkintöjä ei rajoiteta.
 • Rahastot jakavat osuudenomistajilleen vähintään 75% vuotuisesta realisoituneesta tuloksestaan. Jakamaton osuus jää kasvattamaan rahasto-osuuden arvoa.
 • Korkeatasoinen, ammattimainen rahastonhoito.
 • Kerryttää OP-bonuksia omistaja-asiakkailleen.