Geopoliittiset jännitteet ja epävarma taloustilanne ovat heiluttaneet reippaasti myös valuuttakursseja. Kansainvälisillä markkinoilla toimiville suuryrityksille valuuttojen suojaus on jokapäiväistä, ja nyt se kiinnostaa entistä enemmän myös keskisuuria ja pieniä yhtiötä. Kyse ei ole spekuloinnista, vaan ostetusta ajasta. Se antaa rauhaa tarkastella muutostilanteita.

Tyypillisesti valuuttasuojauksessa asiakas sopii tietyn määrän valuuttaa vaihdettavaksi tulevana ajankohtana. Sovittujen suojaustoimeksiantojen ja valuuttakurssimuutosten seuraaminen sekä lukuisten valuuttakauppojen toteutus on helpottunut pitkälle automatisoitujen sähköisten valuuttakaupanjärjestelmien myötä. Tehokkuus, tarkkuus ja ajansäästö kelpaavat jokaiselle taloushallinnolle!

Korko vaikuttaa merkittävästi osakemarkkinoiden tuottoon, tuotto-odotukseen ja valuuttakursseihin. Raju inflaatio kiristää rahapolitiikkaa ja nostaa euribor-korkoja (12 kk euribor 2,102 % / 13.9.2022), mikä tuntuu erityisesti velkaisten kotitalouksien kukkarossa. Inflaatio syö ikävän monipuolisesti ostovoimaa, ja yhä suurempi osa kuluttajan palkasta kuluu välttämättömiin arjen hankintoihin. Vaikka inflaation osalta kyseessä ovatkin suurelta osin tarjontapuolen haasteet, ei keskuspankeilla ole muuta vaihtoehtoa kuin nostaa korkoja ja siten suitsia laaja-alaiseksi muodostunutta inflaatiota. Euroopan keskuspankin (EKP) viimeisin koronnosto, 75 korkopistettä, on historiallisen suuri!

Hyvän sään aikana sähköhintansa kiinnittäneet voivat nyt onnitella itseään – aivan kuten korkoriskinsä suojanneet. Vaikka moni kuluttaja, yritys ja julkisyhteisö on jo hyvissä ajoin suojautunut korkojen nousulta, vielä ei ole myöhäistä. Sumu tulevaan ei ole hälventynyt, joten epävarmuutta kannattaa hallita. EKP jatkaa ohjauskorkojen nostamista. Sillä on edelleen vaikutusta euribor-korkojen ja korkosuojausten hintatason määrittävien pitkien korkojen nousulle. Rahapolitiikan globaali kiristyminen ja keskuspankkien taseiden pienentäminen tukevat inflaatioriskien ohella pitkien korkojen nousua.

Edellä kerrotut kuluttajien – siis asiakkaidesi – haasteet näkyvät tietenkin myös yritysten arjessa. Energia kallistuu, raaka-aineiden hinnat heiluvat eikä työntekijöitä tahdo löytyä. Riskejä taklaavia suojauksia kannattaa käyttää! Valuuttasuojaus voi estää yrityksesi valuuttamääräisen myyntikatteen sulamisen ja korkosuojaus poistaa riskin pitkittyneestä inflaatiosta aiheutuvalle rajulle korkojen nousulle. Pääomaturvattu sijoitusratkaisu turvaa täysimääräisesti yrityksesi hyvän päivän varalle kerrytetyt rahavarat.

Hallitse epävarmuutta yhdessä OP:n kanssa. Me autamme sinua keskittymään liiketoimintaasi.

---

Juttu on julkaistu aiemmin Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjä -lehdessä.