Aurinko tervehti meitä aamulla täydessä loisteessaan ja luonto oli hiljalleen pukeutumassa syyspukuun antaen syksyn väreistä jo häivähdyksen. Suuntasimme ”Napakymppi-kollektiivin” miehityksellä (kuvassa vas. Kimmo Malm, Harri Bastman, Risto Oja, Terhi Heikkilä, Antti Väyrynen ja Juha-Matti Tolonen) aamulla Oulun Osuuspankin Isonkadun Antellin henkilöstöravintolaan hakemaan tilattuja retkieväitä ja tarkistamaan, että kaikki tarpeellinen on mukana.

Isoltakadulta jatkoimme matkaa autoilla kohti Kiiminkiä ja Jaarankartanoa, jossa kannoimme valmiiksi pakatut retkieväät sisään. Liityimme mukaan asukkaiden ja henkilökunnan kahvihetkeen ja tarjosimme mukanamme tuomamme vastapaistetut pullat, jotka herättivät ansaittua ihastusta! Sekä asukkaat että henkilökunta saivat meidät tuntemaan olevamme lämpimästi tervetulleita.

Palvelukoordinaattori Anna Saarela Jaarankartanosta oli ollut mukana päivän suunnittelussa, kun saimme päätettyä HIIOP-päivämme kohteeksi vanhusten palvelutalon. Halusimme toteuttaa päivän yhdistäen ulkoilua, tarinointia nuotiolla, makkaranpaistoa ja eväiden syöntiä ja jatkaa päivää vielä palvelutalossa lauluhetkellä. Tuolloin mukaan pääsisivät myös he, jotka eivät retkelle kuntonsa vuoksi päässeet. Tämä ajatus toteutuikin mielestämme paremmin kuin hyvin!

Kiireettömän rupatteluhetken lomassa tutustuimme taloon, sen asukkaisiin ja henkilökuntaan odotellen bussin saapumista. Jaarankartanon palvelukeskuksessa Kiimingissä tarjotaan kodinomaisia asumispalveluja vanhuksille, jotka eivät enää tule toimeen kotihoidon palvelujen turvin kotona. Tehostetun palveluasumisen hoito on ympärivuorokautista ja se sisältää asukkaan tarpeiden mukaan päivittäisen perushoidon, ateriapalvelut, siivouksen ja turvapalvelun. Jaarankartanossa hoitotyö on kuntouttavaa eli hoitotyöllä tuetaan asiakkaiden omatoimisuutta ja itsenäistä selviytymistä. Asukkailla on nimetyt omahoitajat, mikä ohjaa hoitajien työskentelyä. Hoitajat tekevät työtä täydellä sydämellään, ja se välittyi myös meille päivän aikana.

Sudenpennuiksi ristimämme reippaat nuotiopojat Kimmo ja Harri lähtivät tässä vaiheessa etukäteen valmistelemaan nuotiot tulille sekä varmistamaan, että puita ja makkaratikkuja riittää paikalla. Bussin saavuttua siirryimme OTP-Travelin mukavan kuljettajan avustuksella vanhusten kanssa pyörätuolihissillä autoon. Antti, Juha-Matti ja Risto avuliaina auttoivat pyörätuolit turvallisesti omille paikoilleen ja Risto kiinnitteli entisen rahtarin varmoin ottein turvavaljaat kiinni. Matkalla Risto piti tervehdyspuheen bussissa ja kertoi, kuinka päivä liittyy Suomi 100 -juhlavuoteen ja OP Ryhmän HIIOP-hankkeeseen. Hän tähdensi, että halusimme valita kohteeksi nimenomaan senioriväestön ajatuksena kiittää aikaisempaa sukupolvea eteemme tehdystä työstä.

Paikalle saavuttuamme Sudenpennut olivatkin meitä iloisesti vastassa ja johdattivat lämpimien tulien äärelle koskien kuohujen partaalle. Oli hienoa nähdä vanhusten silmistä loiste, kun he näkivät vapaana juoksevan veden sekä kuulivat kuohujen kohinan auringon lämmittäessä. Monelle se selvästi herätti muistoja lapsuudesta ja aikaisemmista retkistä paikalle - pääosa asukkaista kun oli Kiimingistä tai lähialueelta. Resurssien puutteen johdosta tällaiset retket ovat kuitenkin harvinaista herkkua, vaikka toimintaa talolla toki muutoin pyritäänkin järjestämään. Asukkaista näki, miten he aidosti nauttivat ulkoilusta, tulistelusta ja tarinoinnista nuotiolla. Moni vanhus, joka ei talolla puhunut juuri mitään, alkoikin porisemaan nuotiolla kertoen esimerkiksi savottamuistojaan. Sudenpennut pitivät tulia yllä, ja makkarat paistuivat hyvällä hiilloksella alta aikayksikön! Eväät maistuivat hyvin ulkona; jokin taikahan siinä on, että kahvikin maistuu niin taivaalliselta nuotion loimussa.

Jatkoimme leppoisaa jutustelua, kiireetöntä yhdessäoloa ja vanhusten ulkoilutusta pyörätuolien kanssa esteettömällä reitillä Koitelinkosken kauniissa maisemissa. Paikalla ollut hoitaja kertoi tarinoita mm. saamelaisalueen vanhustenhoidosta, ja asukkaat ja hoitajat esittivät meille kiitoksena yhteislaulun. Liikuttavia hetkiä, kun vielä laulun sanat ”Kotimaani ompi Suomi” osuivat niin hyvin ympäröivään kauniiseen luontoon.

Useamman tunnin ulkoilun jälkeen palasimme bussilla takaisin talolle, kahvittelimme vielä yhdessä ja jatkoimme yhteislauluhetkellä kaikkien asukkaiden kanssa. Lauloimme kaikki yhdessä ikivihreitä kotimaisia klassikoita kuten Uralin pihlaja, Kulkurin valssi ja Lähteellä. Musiikin voima sai taas vanhusten aistit eloon. Huomasimme kuinka tutut, vanhat laulut herättivät muistoja ja saivat sanat palaamaan mieliin, joista moni muu asia on saattanut jo kadota kokonaan. Nautimme tästäkin hetkestä. Puhuimmekin yhdessä vielä päivän jälkeen, kuinka saimme varmasti itse päivästä vähintään yhtä paljon kuin mitä pystyimme tarjoamaan virkistyksenä asukkaille. Ikimuistoinen päivä.

Tehdään yhdessä hyvää – se palaa aina takaisin, tavalla tai toisella!

Kiitos yhteistyökumppaneillemme: Antell-ravintolat, OTP-Travel, Jaarankartano/Anna Saarela!

Hiiop100.fi on osa OPn lahjaa satavuotiaalle Suomelle. Tavoitteena on kerryttää vuoden 2017 aikana sata vuotta vapaaehtoistyötä, ja siihen tarvitaan jokaista suomalaista. Juhlavuoden aikana jokainen OPn työntekijä saa tehdä päivän vapaaehtoisena työajallaan. Löydä sinäkin oma tapasi toimia vapaaehtoisena osoitteesta hiiop100.fi.

Hiiop! Miten mukaan?