Myös pankeilta tulee ennusteita Suomen talouden selviämisestä pandemian koettelemuksista joko enemmän tai vähemmän kolhuilla, mutta selviämisestä kuitenkin. Esimerkiksi OP:n ekonomistit ovat tuoreeltaan ennustaneet Suomen BKT:n kasvavan aiemman ennusteen mukaisesti 2,7 prosenttia. Minusta tuo kasvuennuste on näissä olosuhteissa varsin hyvä.

Talouden kasvuluvuista jaksamiseen

Tutustuin Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien nettisivuilla nyt tammikuussa julkaistuun Kasvun suunta 2022 -tutkimukseen. Tutkimukseen vastanneista yrittäjistä 47 % toimii sektorilla Palvelut (sisältää kuluttajille yrityksille tarjottavat palvelut), ja yli 50 % vastanneista on joko yksinyrittäjiä tai alle viisi henkilöä työllistäviä. Juuri niitä, joiden palveluita sinä ja minä käytämme.

Isona kasvun rajoittajana yrittäjät kokivat oman jaksamisensa. Vuodet ovat koetelleet. Vapaisiin kenttiin kirjatut korona-ajan plussa- ja miinusmaininnat osoittivat, että koronan vaikutukset ovat hyvin toimialariippuvaisia. Siinä, missä toisen kysyntä on kasvanut ja hän on päässyt laajentamaan palveluvalikoimaansa, toiselta korona on vienyt mehut kehittämisestä, ja kannattavuus on heikentynyt. Jaksamiseen vaikuttavia tekijöitä molemmat.

Vaikka tutkimuksessa ei analysoitukaan syvemmin jaksamiseen vaikuttavia tekijöitä - eikä se ollut tarkoituskaan - ollaan positiivisella tavalla huolissamme ihmisistä ympärillämme. Soitto ja kysymys ”miten sinulla menee” on aina paikallaan, ja kuten yrittäjätuttavani onkin hyvin usein todennut: ”Soittaminen kollegalle on aina etuoikeus ja tämä etuoikeus muuttuu hyvin nopeasti kumppanuudeksi.” Tämä auttaa jaksamaan.

Kyllä tämä tästä

Tätä blogia kirjoittaessani innostuin OP:n talouskatsauksesta ja poimin sieltä vielä muutamia ajatuksia.

Vaikka euroalueen inflaatiovauhti on kiihtynyt, inflaatio kertoo talouden elpymisestä. Talous siis kohenee, vaikka yleinen epävarmuus huokuu vielä jonkin verran ympärillämme. Käsillämme on erikoinen talouden epäsuhta. Tällä hetkellä osa yrityksistä kärsii koronasta paljon, ja toisaalta kokonaistalouden mittareilla elämme vahvaa korkeasuhdannetta.

Yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että talouden ennusmerkit kuitenkin näyttävät orastavan kasvukauden alkaneen kuten kohta alkavaan vuodenaikaan kuuluukin. Ei kuitenkaan unohdeta tätä talouden epäsuhtaa - käytetään rohkeasti paikallisten yrittäjien palveluita. Tällä tavalla ruokimme kukin osaltamme alueemme elinvoimaa.

Pidetään tiiviistä yhteyttä

Rohkaisen yrittäjiä verkostoitumaan ja olemaan aktiivisia alueensa yrittäjäjärjestön puitteissa. Mikäli kassavirran tai talouden kanssa tulee kysymyksiä, omaan pankkiin kannattaa aina olla yhteydessä. Kasvun kynnyksellä ennakkoon pankin kanssa suunniteltu kasvun rahoittaminen sujuu varmasti näppärästi. Samalla kassavirran epävarmuustekijöihin voidaan varautua, kunhan ne on vain kassavirtaennusteen avulla käyty yhdessä oman pankin kanssa läpi.

Aktiivista yhteydenpitoa voidaan näin pitää yhtenä yhteistyön kulmakivenä. Tavoitettavuuden ja yhteydenpidon helpottamiseksi olemme Oulun Osuuspankissa laittaneet kaikkien asiantuntijoidemme suorat puhelinnumerot nettiin näkyville. Lähdetään yhdessä suunnitelmaan ja katsomaan, miten voimme olla avuksi.

Vaikka kuluva vuosi on jo toisella kuukaudella, toivotan edelleen menestystä vuodelle 2022!

Lähteet

Kasvun suunta kyselyn tulokset Pohjois-Pohjanmaa - Yrittajat.fi

Suhdanne-ennuste ja talouskatsaukset - OP - Suhdanne-ennuste tammikuu 2022

Blogikirjoitus on julkaistu aiemmin Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n sivuilla.