Taitaja-stipendi on merkittävä pohjoissuomalainen huomionosoitus, joka omalta osaltaan kannustaa positiiviseen yhteisöllisyyteen. Stipendillä on jo pitkät perinteet, sillä se on jaettu yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 alkaen. Ensimmäisen stipendin vastaanotti tuolloin uraansa aloitteleva sopraano Helena Juntunen. Sittemmin hän on valloittanut estradeja ympäri maailman ja vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten oopperatähtien joukossa.

Vuosien varrella valitut stipendiaatit ovat edustaneet alkuperäisten periaatteidensa mukaisesti hyvin laajasti kulttuuria, tiedettä, taidetta ja urheilua. Stipendi on auttanut nuoria kykyjä urallaan alkuun ja antanut tunnustusta pitkälle uralle hyvin erilaisilla huippuosaamisen alueilla. Erilaisuudestaan huolimatta näitä osaajia on yhdistänyt ylpeys omaista juuristaan, mikä on luonut positiivista nostetta koko Oulun seudulle.

Monialainen toimikunta päättää stipendien saajat

Stipendin saaja on Oulun seudulta oleva tieteen, taiteen, kulttuurin tai urheilun saralla työskentelevä yksityinen henkilö tai yhteisö, joka on tehnyt työllään ja osaamisellaan kotiseutuaan myönteisellä tavalla tutuksi. Se jaetaan Oulun Osuuspankin hallituksen vuosittain nimittämän monialaisen toimikunnan harkinnan pohjalta – sitä ei voi hakea.

Taitaja-stipenditoimikunnan puheenjohtajana toimii OP Oulun hallintoneuvoston puheenjohtaja Tiina Rajala ja jäseninä Oulun kaupungin tapahtumapäällikkö Samu Forsblom, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki, Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori, Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurin osaston koulutus- ja tki-johtaja Riitta Tötterström, Oulun kaupungin kulttuurijohtaja Risto Vuoria, OP Oulun hallituksen puheenjohtaja Pertti Tarvainen, OP Oulun toimitusjohtaja Timo Levo sekä toimikunnan sihteerinä OP Oulun viestintäpäällikkö Katja Karjalainen.

Olisiko sinulla idea uusiksi Taitajiksi? Ehdota!

Tänäkin vuonna Taitaja-työryhmä kerää ehdotuksia stipendin saajaksi sähköisten kanavien kautta, mm. OP Oulun Facebook-sivuilla pyörivän kampanjan avulla 22.6.-6.7.2017. Omat ehdotuksesi voit jättää myös suoraan tähän osoitteeseen täyttämällä molemmista omat lomakkeet.

Viime vuonna saimme vastaavanlaisen kyselyn kautta lähes parisataa loistavaa ideaa, jotka ehkä muuten olisivat jääneet saamatta. Noiden ideoiden joukosta löytyi vuoden 2016 Taitaja-stipendin saaja tekstiilitaiteilija Susanna Sivosen (kuvassa ylhäällä).

Ketä aiemmin on palkittu?

2000 sopraano Helena Juntunen

2001 käsikirjoittaja-ohjaaja Markku Flink

2002 Oulunsalon kunnan kulttuurisihteeri Kylli Marttila

2003 sisustusarkkitehti, muotoilija Päivi Mikola

2004 OP Oulun 90-vuotisjuhlavuosi: tenori Petrus Schroderus sekä tunnustuspalkinto: matematiikan lehtori Alli Huovinen

2005 arkkitehti Kaarina Niskala

2006 professori, tekniikan tohtori Juha Kostamovaara

2007 kuvataiteilija, galleristi ja runoilija Terttu Jurvakainen

2008 lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemi

2009 toimittaja, urheilukirjailija Matti Hannus

2010 viulisti, mezzosopraano Virpi Räisänen

2011 akatemiaprofessori Anssi Paasi

2012 kirjailija Riikka Pulkkinen

2013 Qstockin taustavaikuttajat Mikko Forstén ja Pekka Aarikallio

2014 OP Oulun 100-vuotisjuhlavuosi: näyttelijä Martti Suosalo (15 000 euroa)

2015 jääkiekkovalmentaja Kari Jalonen

2016 tekstiilitaiteilija Susanna Sivonen

Vuoden 2017 Taitaja-stipendin saajat julkistetaan marras-joulukuussa.