Säästämisen ja sijoittamisen aktiivisuus lisääntyi tämän vuoden alkupuoliskon aikana merkittävästi, ja uusien säästäjien ja sijoittajien määrä jatkoi kasvuaan. Kaikkiaan Oulun Osuuspankin asiakkaiden varallisuudenhoidon volyymit kasvoivat vuodentakaiseen verrattuna yli 30 prosentilla. Kasvua oli kaikissa omaisuuserissä eli osakkeissa, rahastoissa ja vakuutussäästöissä. Aktiivisten osakesäästäjien määrä lisääntyi pankissa pelkästään alkuvuoden aikana lähes 30 prosenttia. Erityisesti lapselle säästäminen lisääntyi merkittävästi.

Perinteisiä kotimaisia osakkeita ja uusia pörssitulokkaita

Alkuvuonna Oulun Osuuspankin asiakkaat ostivat eniten pörssiosakkeista Sampon, UPM:n ja Orionin osakkeita. Eniten myytyjä osakkeita olivat puolestaan Nokia, Outokumpu ja Nordea. Nämä tiedot perustuvat Oulun Osuuspankin nyt ensimmäistä kertaa julkaistaviin kaupankäyntitilastoihin.

Näillä osakkeilla oululaiset kävivät eniten kauppaa alkuvuonna:

–Tehtyjen kauppojen perusteella oululaiset tuntuvat luottavan omissa osakesijoituksissaan vahvasti suuriin ja perinteisiin suomalaisyhtiöihin, Oulun Osuuspankin varallisuudenhoidosta vastaava pankinjohtaja Jari Anttila summaa.

Osakekaupankäynnin volyymit kasvoivat OP Oulussa tammi-toukokuussa 11 prosenttia. Lisäksi aktiivisten osakesäästäjien asiakasmäärä kasvoi kaikkiaan 28 prosenttia. Erityisesti nuorten, alle 30-vuotiaiden sijoittajien määrä nousi OP Ryhmässä alkuvuonna merkittävästi, ja sama trendi on nähtävissä selvästi myös Oulun seudulla.

–Aktiivista sijoituskauppaa käyneiden nuorten asiakkaiden määrä kasvoi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna tammi-toukokuussa lähes 60 prosenttia, Anttila kertoo. –Kauppamäärät kasvoivat samana vertailujaksona yli 50 prosenttia. Kahden vuoden takaiseen aikaan verrattuna nuorten, alle 30-vuotiaiden kauppamäärät ovat kasvaneet kaksi ja puoli -kertaiseksi.

Sijoittajan kannalta mielenkiintoa ovat tuoneet pörssitulokkaat. Uusia yhtiöitä on listautunut alkuvuoden aikana Helsingin pörssiin ilahduttavan paljon. Suomi onkin tähän saakka poikennut merkittävästi esimerkiksi muista pohjoismaista listautumisten määrässä.

Jos pienet yhtiöt kiinnostavat, niin niihin on helppo sijoittaa myös rahaston kautta. Tätä tarkoitusta varten OP ryhmä on lanseerannut juuri mielenkiintoisen erikoissijoitusrahaston OP-Pohjoismaat Mikroyhtiöt.

–Pörssissä noteeratuissa ETF-rahastoista suosituin ostokohde oli VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF. E-urheilu ja videopelaaminen kiinnostavat myös sijoitusmielessä, Anttila huomauttaa.

Vastuullisuus nouseva trendi

Vastuullinen sijoittaminen ja vaihtoehtoiset sijoituskohteet kiinnostivat edelleen sijoittajia alkuvuonna. 

–Sijoitusteemoja tarkasteltaessa vastuullinen sijoittaminen ja vaihtoehtoiset sijoitukset ovat nousseet tärkeään asemaan. Vastuullinen sijoittaminen muodostuu ympäristön, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan (ESG) huomioimisesta sijoituspäätöksenteossa. Se on erittäin iso teema sijoittajien keskuudessa ja sen mukaan ottamisen uskotaan edesauttavan hyvien pitkän aikavälin tuottojen toteutumista, Anttila toteaa.

Vastuullisista rahastoista asiakkaita kiinnosti eniten OP-Ilmasto-sijoitusrahasto. Vaihtoehtoisista sijoituskohteista suosituin oli OP-Alternative Portfolio -rahasto. Vaihtoehtoisilla sijoituksilla tarkoitetaan mm. kiinteistö-, infrastruktuuri- ja metsäsijoituksia.

Mobiilia ja henkilökohtaista palvelua

Anttila muistuttaa, että pörssikauppaa ei tarvitse enää tehdä pankin tiskillä, vaan kaupankäyntiväline kulkee kätevästi mukana vaikkapa taskussa.

– OP-mobiilissa sijoitukset, ajantasainen markkinainformaatio ja kaupankäynti kulkevat aina mukana. Osakkeiden ja rahastojen ostaminen ja myyminen on helppoa ja nopeaa. Alkuvuoden aikana lähes puolet OP Oulun osakekaupankäynnin volyymeista hoidettiin OP-mobiililla. Kehitys on ollut todella nopeaa ja jatkuu todennäköisesti tällaisena jatkossakin.

OP Oulu tarjoaa asiakkailleen myös yksityispankkipalveluja eli OP Private -palvelua. OP Private Oulun asiakkaat saavat perinteisen varainhoidon lisäksi mahdollisuuden hoitaa kaikki pankkiasiat joustavasti ja mutkattomasti yhdessä paikassa. Henkilökohtainen varainhoitaja pitää huolta niin varallisuuteen liittyvistä asioista kuin muista pankki-, laki- ja vakuutuspalveluista. OP Oulun asiakkailla on OP Private -palvelun hoidossa lähes miljardin euron edestä sijoitusvarallisuutta, ja asiakasmäärät Private-palvelussa OP Oulussa ovat kasvaneet merkittävästi koko alkuvuoden ajan.