Mitä digitalisoituneemmaksi maailma muuttuu, sitä tärkeämmäksi tietoturvan merkitys kasvaa. Edistyneen ja helppokäyttöisen etäyhteyksien rakentamisen ja suojaamisen teknologian kehittäneelle oululaiselle Tosibox Oy:lle tämä tietää vahvoja kasvumahdollisuuksia.

Tosiboxin perustaja Veikko Ylimartimo on vakuuttunut, että yritys on nyt ison loikan kynnyksellä.

"Viime vuoden liikevaihtomme oli 4,3 miljoonaa euroa ja nyt alkuvuoden perusteella tänä vuonna on hyvä mahdollisuus yltää 7 miljoonan euron liikevaihtotasoon", hän ennakoi.

Ylimartimon tavoite on kuitenkin vielä paljon korkeammalla.

"Asetin yritystä perustaessani tähtäimen sadan miljoonan euron liikevaihtoon ja uskon sen saavuttamiseen edelleen. Ihan niin nopeasti emme tosin ole edenneet kuin alun perin ajattelin", hän myöntää.

Tosibox aloitti toimintansa vuonna 2011 ja toi ensimmäisen tuotteensa markkinoille noin vuotta myöhemmin.

Voimakasta ja globaalia kasvua

Voimakasta ja globaalia kasvua Tosiboxille hakee myös yrityksen toimitusjohtaja Jarno Limnéll. Jo nyt Tosiboxin tuotteita käytetään yli 120 maassa. Vahvin ajuri Tosiboxin bisnekselle on Limnéllin mukaan esineiden internet. Tätä nykyä se laajenee hurjaa vauhtia, kun yhä enemmän laitteita yhdistetään verkkoon. Ensi vuosikymmenellä maailmassa arvioidaan olevan kymmeniä miljardeja internetiin kytkettyjä laitteita.

"Tällaisessa maailmassa on pystyttävä keräämään dataa, yhdistämään laitteita internetiin ja etäkäyttämään niitä tietoturvallisesti. Me autamme yrityksiä ja yhteisöjä tekemään tämän", hän kuvailee.

Nykyisin tietoturvan tärkeys tunnustetaan ja ymmärretään Limnéllin mielestä varsin hyvin. Jos jokin yritys ei jostain syystä ole sitä vielä hoksannut, voi oppia olla luvassa kantapään kautta.

"Tietoturvasta huolehtiminen suojelee paitsi yrityksen brändiä ja toimintaa myös sen asiakkaita", hän muistuttaa.

Tosiboxin ratkaisuja hyödynnetään muun muassa kiinteistö- ja teollisuusautomaatiossa sekä turvallisuusalalla. Kuluttajamarkkinoilla yritys ei ainakaan vielä toimi. Tuotekehitykseen se panostaa vahvasti. Toimitusjohtaja Limnéll ennakoi, että Tosiboxin ratkaisut siirtyvät jatkossa yhä enemmän puhtaiksi softatuotteiksi, kun niissä vielä nyt on mukana myös fyysinen komponentti.

Käyttäjäystävällisyys korostuu

Ihan ydinasiana Jarno Limnéll pitää tietoturvaratkaisujen käyttäjäystävällisyyttä. Monimutkaisia ratkaisuja eivät ihmiset hyödynnä. Tosiboxin tuotteiden vahvuus onkin niiden helppokäyttöisyys, vaikka taustalla on edistynyt teknologia. Tähän yritys on kiinnittänyt paljon huomiota alusta lähtien.

Tosiboxin perustaja Veikko Ylimartimo oli ehtinyt kerätä vankan kokemuksen toiminnasta operaattoreiden, tietotekniikan ja verkkopalvelujen parissa. Työssään hän joutui usein tekemisiin etäyhteyksien kanssa – ja aina niiden pystyttäminen oli yhtä hankalaa.

Ahaa-elämyksen hän sai lentokoneessa istuessaan.

– Olin käynyt ohjaamossa ja ihmetellyt mittarien, katkaisimien ja nappuloiden määrää. Mietin että lentämisen täytyy olla monimutkaista puuhaa, mutta matkustajana minun ei tarvitse siitä välittää. Rupesin pohtimaan, että miksi etäyhteyksiä tarvitseva ei voisi olla kuin lentomatkustaja – yhteydet saisi toimimaan ilman erityisempää asiantuntemusta, muistelee Ylimartimo.

Oulun Osuuspankista SME takauksia Euroopan unionista

Tosiboxin ja Oulun Osuuspankin yhteistyö alkoi viime vuonna. Yritys hankki OP Oulusta Euroopan unionin Horisontti 2020 rahoitusinstrumentit -ohjelman ja ESIR-rahaston takaamaa rahoitusta innovatiivisille pk-yrityksille. Kokemukset OP Oulusta ovat niin myönteiset, että Veikko Ylimartimo pitää hyvin mahdollisena yhteistyön syventymistä ja laajentumista.

"Oulun Osuuspankki voi hyvin olla Tosiboxin kumppanina, kun matkaamme kohti päämääräämme", hän arvioi.

Ota yhteyttä OP Oulu Yrityspalveluiden asiantuntijoihin - olemme tässä lähellä!

Kuvassa Tosibox Oy:n toimitusjohtaja Jarno Limnell (vas.), Tosibox Oy:n perustaja Veikko Ylimartimo sekä asiakkuusjohtaja Kari Ollikainen Oulun Osuuspankki.

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Yrityslehden numerossa 1/2019.