Mitä yhteistä mahtaa olla Khalifan satamassa Abu Dhabissa toimivilla Konecranesin nostureilla ja Ilmatieteen laitoksen sääasemalla Etelämantereella?

Tietysti se, että molempia suojaa tulipaloilta oululaisen Salgrom Technologies Oy:n sammutusjärjestelmä. Näiden lisäksi Salgromin turvaamia kohteita on eri puolilla Suomea ja maailmaa jo satoja.

Uudenlaista teknologiaa

Neljä miestä, jotka tunsivat toisensa monen mutkan kautta ja joilla oli hyvin erilaiset taustat, perusti Salgromin vuonna 2011. Kului parisen vuotta, kunnes yrityksen ensimmäiset tuotteet tulivat myyntiin.

"Halusimme tuoda markkinoille uudenlaisen sammutusteknologian", kertoo toimitusjohtaja Tommi Holappa.

Toimitusjohtajan lisäksi muutkin Salgromin perustajat ovat edelleen yrityksen osakkaita ja mukana sen

toiminnassa.

"Ulkopuolisia sijoittajia meillä ei ole lainkaan. Olemme koko ajan toimineet omin voimin ja oman pään varassa", naurahtaa Holappa.

Salgrom on sammutusjärjestelmien toimittaja ja palontorjuntateknologian osaaja. Tommi Holappa kuvailee yrityksen teknologiaa luotettavaksi, tehokkaaksi ja nopeaksi. Se on myös turvallinen niin ympäristölle kuin suojattaville tiloille ja laitteille.

Asiakkaita yrityksellä on monenlaisia – Suomessa ja ulkomailla, suuria ja pieniä, useilta eri aloilta.

"Näiden joukossa on etenkin valmistavan teollisuuden ja energiateollisuuden yrityksiä, mutta paljon myös muita. Onpa järjestelmämme Oulussa omakotitalossakin", hän toteaa.

Tulipalot sammuvat jo syttyessään

Salgromin sammutusteknologia tukahduttaa tulipalot muutamissa sekunneissa. Teknologia soveltuu lisäämään paitsi teollisuuden myös muun muassa sähköautojen paloturvallisuutta.

Kokonaan uusia ja merkittäviä mahdollisuuksia Salgromille on avautumassa sähköautojen suojaamisessa tulipaloilta. Holapan mukaan keskusteluja autonvalmistajien kanssa on jo käyty.

Sammutusaerosolia

Salgromin sammutusjärjestelmien teho perustuu niin sanottuun MAG-aerosolitekniikkaan, joka on alun perin kehitetty avaruus- ja puolustusteollisuuden tarpeisiin. Sähkö- tai lämpösytytys saa sammutusyksikössä aikaan reaktion, jonka seurauksena siitä purkautuu hyvin nopeasti erittäin tehokasta sammutusaerosolia. Sen tärkein ainesosa on kaliumkarbonaatti.

"Aerosoli leviää aivan hetkessä ja katkaisee paloketjun silmänräpäyksessä", kuvailee Holappa.

Oululaisyritys valmistaa monen muotoisia ja kokoisia sammutusyksikköjä – pienimmät ovat suunnilleen kahden euron kolikon suuruisia, suurimmat nestekaasupullon luokkaa. Yksiköt voi asentaa toimimaan yksinään tai kytkemään sarjaan kokonaiseksi järjestelmäksi.

Salgromin sammutusyksiköt sijoitetaan tulipalojen syttymisen kannalta riskialtteimpiin kohtiin. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja datakaapit, sähkö- ja palvelinkeskukset sekä monet koneet ja laitteet. Järjestelmällä voidaan luonnollisesti suojata myös kokonaiset tilat.

"Yhdistetty tila- ja kohdesuojaus tarjoaa parhaan mahdollisen turvan tulipalojen varalta", huomauttaa toimitusjohtaja Holappa.

Liikevaihto kasvussa

Salgromin liikevaihto on nyt noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Suunta on ylöspäin. Lähimmän viiden vuoden kuluessa yrityksen tavoitteena on nostaa luku noin 30 miljoonaan euroon.

Pelkästään omin voimin Salgrom ei aio edetä. Neuvottelut kumppanuudesta suuren oululaisen yhtiön kanssa ovat jo pitkällä. Tarkoitus on, että Salgromin tuotteita myytäisiin kumppaniyhtiön verkoston kautta.

Salgrom hoitaa päivittäiset raha-asiansa Oulun Osuuspankissa. Saman pankin kautta on järjestynyt myös yrityksen tarvitsema rahoitus. OP Ryhmässä ovat lisäksi Salgromin vakuutukset.

"Olemme saaneet OP Oulusta nopeaa ja laadukasta palvelua", toimitusjohtaja Holappa sanoo tyytyväisenä.

Ota yhteyttä OP Oulu Yrityspalveluiden asiantuntijoihin - olemme tässä lähellä!

Kuvassa Salgromin toimitusjohtaja Tommi Holappa (oik.) esittelee OP Oulu Yrityspalveluiden Jonne Härköselle Salgromin sammutusteknologiaa.

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Yrityslehden numerossa 1/2019.