Myyntijohtaja Marita Ravaska (vas.) ja maatalousasiantuntijat Merja Piirainen ja Ville Honkanen tuntevat maatiloilla tapahtuvat muutokset ja haluavat olla yrittäjien tukena kaikissa tilanteissa.

Tilamäärät laskevat, tilakoot kasvavat, velkamäärät nousevat, maatilat muuttuvat liikeyrityksiksi ja samalla pankkisuhde muuttuu yritysmäisemmäksi. Digitalisaatio on jyllännyt myös rakenteita ja digi on nyt maatiloillakin arkipäivää.

Maatiloilla tapahtuva muutos on merkinnyt myös sitä, että yrittäjävaatimukset ovat kasvaneet – maatalousyrittäjästä on täytynyt kuoriutua moniosaaja. Yrittäjältä vaaditaan vankkaa tietopääomaa talousosaamisesta, peltoviljelystä, eläintenhoidosta, teknisestä osaamisesta, rakentamisesta ja johtamisesta, sosiaalista kyvykkyyttä unohtamatta.

Tosiasia on, että eri osa-alueilla keskimääräistä parempi yrittäjä pärjää tiukkoinakin aikoina. Yhtä totta on myös se, että maailman väestönkasvu jatkuu voimakkaana ja ruokaa ja maataloustuotantoa tarvitaan yhä enemmän. Näin maatalouden rakennemuutos kaikessa haasteellisuudessaan tuottaa paljon myös mahdollisuuksia.

Me haluamme olla mukana vastaamassa näihin haasteisiin. OPn pääjohtaja Timo Ritakallion sanoin ”pidämme huolta juuristamme”. Hoidamme kaikki ne hankkeet, jotka ovat rahoituskelpoisia.

On ollut hienoa huomata, kuinka palveluamme arvostetaan. OP tarjoaa yksilöllistä, yrittäjää lähellä olevaa palvelua, olipa kyse sitten maatilojen omistajanvaihdoksesta ja yhtiöittämisestä, kasvun/investointien tukemisesta, maksuvalmiuden hallinnasta, hankintojen ja myynnin tukemisesta tai myös siitä tärkeimmästä eli yrittäjäperheestä.

Riskienhallinta on myös tärkeä osa yrittäjyyttä. Tästä yhtenä esimerkkinä on korkoriskin hallinta. Elämme markkinatilannetta, joka on korkosuojaukselle suotuisa ja velallisen näkökulmasta tarkasteltuna jopa otollinen. Koska euribor-korkojen odotetaan nousevan vielä maltillisena, on suojautuminen nyt edullista. Suojaus on mahdollista lukita nyt ennätysmatalaan tasoon ja pitkälle tulevaisuuteen olipa sitten kyse uudesta tai vanhasta luotosta.

On sanottu, että korkoriskin suojaaminen on yhtä iso päätös kuin suojaamatta jättäminen. Tämän voi helposti allekirjoittaa, onhan maatila yrittäjälle paitsi yritys ja työpaikka, myös koti ja arvokkain omaisuuserä.

Maatalouden muutosten myötä myös vakuuttamistarpeet ovat murroksessa. OP on kumppani myös kaikkeen vakuuttamiseen liittyvissä asioissa. Kartoituksen voi aloittaa esimerkiksi sähkö- ja turvakartoituksella, jonka jälkeen kerromme eri vaihtoehdot riskienhallintaan.

Me OPssa emme unohda niitäkään tiloja, jotka heikon kannattavuuden vuoksi ajautuvat kroonisiin ongelmiin. Asioihin on vain tartuttava riittävän ajoissa ja etsittävä yhdessä sopivat ratkaisut.

Kiinnostuitko OP Oulun palveluista maatalousyrittäjille?

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme:

  • Maatalousasiantuntija Merja Piirainen puh. 010 2535 462
  • Maatalousasiantuntija Ville Honkanen puh. 010 2535 322
  • Myyntijohtaja Marita Ravaska puh. 010 2535 263

Kaikkien OP Oulun asiantuntijoiden suorat puhelinnumerot löydät tästä.

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Yrityslehden numerossa 1/2018.