Kiinteistön energiaratkaisut kuntoon – vinkit myyjälle ja ostajalle
Lisää aiheesta
Kiinteistöä myytäessä tai vuokrattaessa lähdetään liikkeelle siitä, että kiinteistöllä on aina voimassa oleva energiatodistus. Energiatodistus antaa tärkeää tietoa asunnosta. Sen avulla kuluttajat voivat vertailla kiinteistöjen energiatehokkuutta ja siten tehdä tietoon perustuvia päätöksiä kiinteistön valinnassa.
Asumis- ja elinkustannusten nousu tuntuu merkittävästi kuluttajien arjessa ja taloudessa. Tämä on saanut monet pohtimaan nykyisen kodin energiaratkaisujen tilaa ja harkitsemaan energiaremonttia.
Kun suunnitelma kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseksi on laadittu pätevöityneen asiantuntijan toimesta, pystyy kiinteistön myyjä näyttämään suoria toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi. Näin myös ostaja voi etukäteen laskea, mitä eri remonttivaihtoehdot tulisivat hänelle maksamaan. Kiinteistön energiaratkaisujen päivittäminen voi olla merkittävä investointi. Siksi on tärkeää arvioida päivityksen kustannukset ja miettiä, miten ne vaikuttavat kiinteistön kokonaiskustannuksiin ja asunnon arvoon sekä sen nousuun.
Miten kiinteistön myyjä ja ostaja voivat hyödyntää energiatodistusta?
Energiatodistuksessa kerrotaan kiinteistön yleiset tiedot, energiatehokkuusluokka, toteutunut energiankulutus sekä usein myös annetaan toimenpide-ehdotuksia E-luvun (energiatehokkuusluokka) parantamiseksi.
-Energiatodistuksessa esitetyt tiedot auttavat rakennuksen omistajia ja käyttäjiä ymmärtämään rakennuksen energiatehokkuutta ja tunnistamaan mahdollisia tapoja energiankulutuksen vähentämiseksi ja siten kustannusten säästämiseksi. kertoo toimitusjohtaja Kari Rännäli LVI-insinööritoimisto Plansell Oy:stä.
Energiaremontin teettää kiinteistön myyjä: Tilattu suunnitelma energiatehokkuuden parantamiseksi auttaa myyjää esittelemään kiinteistön energiasäästöpotentiaalin investointikustannuksineen ostajille. Tämä tekee kiinteistöstä houkuttelevamman ostajalle ja saa aikaan mahdollisesti myös paremman myyntihinnan ja nopeuttaa kaupantekoa. |
Energiaremontin teettää kiinteistön ostaja: Kiinteistön myyjän tilaama suunnitelma energiatehokkuuden parantamiseksi auttaa ostajaa arvioimaan kiinteistön energiatehokkuutta ja sen päivittämisen mahdollisuuksia. Ostaja voi käyttää suunnitelmaa lainaneuvottelussa saadakseen rahoituksen kiinteistön hankinnalle sekä myös energiainvestoinnille. Hyvin hoidettu ja energiatehokas kiinteistö on vakuusarvoltaan myös parempi. |
Se kumpi energiaremontin teettää, myyjä vai ostaja, on punnittava jokaisen kiinteistön kohdalla tapauskohtaisesti.
-Jos kiinteistön myyjällä ei ole mahdollista tehdä itse investointeja, hän voi teetättää suunnitelmat ja avustushakemukset valmiiksi ja auttaa näin ostajaa. Ostajan ei ole syytä pelätä energiaremonttia vaativan kohteen ostamista, sillä se voi tarjota mahdollisuuden säästää rahaa heti sekä pitkällä aikavälillä. Energiaremontin kustannukset saattavat tuntua suurilta, mutta niitä kannattaa tarkastella asunnon arvonnousuna sekä investointina tulevaisuuteen, Rännäli kuvailee.
Miten energiaratkaisut ja niiden tila vaikuttaa kiinteistön arvoon?
Suunnitelman teettäminen energiatehokkuuden parantamiseksi auttaa kaikkia osapuolia arvioimaan kustannuksia, tehostamaan myyntiä ja ostoa sekä parantamaan ja nostamaan asunnon arvoa. Myös ympäristöystävällisyydestä on tullut tärkeä tekijä monille kiinteistön omistajille. Energiatehokkuuden parantaminen auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä ja edistämään kestävää kehitystä.
-Ostajat ymmärtävät koko ajan enemmän ja enemmän energiatehokkuuden vaikutuksen mm. vuosikustannuksiin. Päivitetyt energiaratkaisut nostavat kiinteistön arvoa ja helpottavat ostopäätöstä, kertoo myyntineuvottelija Timo Kanervo OP Koti Päijät-Häme Oy LKV:stä.
Mitä toimenpiteitä tyypillisesti tehdään energiaremontissa?
Yleisimpiä energiaremontin toimenpiteitä ovat ikkunoiden vaihto, lisäeristäminen ja lämmitysjärjestelmän päivittäminen.
Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin voi hakea valtiolta avustusta muun muassa ARAlta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus). Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt. Avustusta voi saada rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen sekä uusiutuvan energian käyttöönottoon. Avustushakemuksessa tulee esittää selvitys hankkeen tarpeellisuudesta ja kustannusarvio. ARA:n myöntämän avustuksen määrä vaihtelee hankkeen laajuuden ja sisällön mukaan.
Kiinteistön myyjän ja ostajan muistilista:
- Onko kiinteistöllä energiatodistusta?
- Jos ei, teetä katselmus. Jos on vanha, päivitä energiatodistus
- Keskustele asiantuntijan kanssa toimenpiteistä
- Pyydä tarjouksia tarvittavista toimenpiteistä
- Vertaile ja priorisoi -> investoi tulevaisuuteen
Tule asumisen webinaariin kuulemaan lisää!
Oletko myymässä tai ostamassa kiinteistöä? Pohditko nykyisen tai uuden kodin energiaratkaisuja? Ilmoittaudu webinaariimme 24.4.2023 klo 17.30 ja poimi talteen vinkit, joiden avulla parannat kiinteistön myyntimahdollisuuksia ja varmistut myös uuden kodin tulevista remonttitoimenpiteistä ja osaat huomioida ne jo lainalupausta hakiessasi.