Lehtopolku kertoo tulevan kesän festivaalin kuvastavan monessa suhteessa niitä asioita, joita hän on halunnut tuoda festivaalille omalla kaudellaan.

”Teokset piirtävät kuvaa tanssista rikkaana taidemuotona, jossa erilaiset tekemisen tavat, perinteet, tyylilajit ja kehot käyvät intensiivistä vuoropuhelua.”

 Festivaalille on pyritty tuomaan monipuolisia teoksia, jotka kontrastoivat nykypäivän kovaa maailmaa.

Monet ensi kesän teoksista tarttuvat rakkauden, halun ja kaipuun teemoihin. Mikä olisi tärkeämpää tässä maailmantilanteessa, kuin puhua ihmisten välisen lämmön ja lempeyden puolesta?”

Lehtopolun viisivuotinen kausi saa upean päätöksen Pori Dance Companyn herkän Songs-teoksen myötä, jonka koreografian hän on tehnyt yhdessä esiintyjien kanssa, ja jossa hän myös itse tanssii.

 ”Songs on rakkauskirje yhdessä tanssimiselle. Näyttämön jakavat kanssani monta itselleni tärkeää, eri sukupolvia edustavaa tanssijaa. Teoksessa on läsnä kaksi kiintymyksen tasoa: rakkaus tanssijan ammattia kohtaan sekä lämpö kanssaesiintyjien välillä.”

 Tanssi on ollut läsnä elämässä aina

 Jo nelivuotiaana tanssin aloittanut Lehtopolku kertoo, että ei osaa nimetä yhtä hetkeä, jolloin hän olisi päättänyt ryhtyä tanssijaksi.

 ”Olen tanssinut niin kauan kuin muistan, ja pikemminkin oma ratkaisuni on ollut olla astumatta pois tanssin maailmasta”, hän nauraa.

 Vuosien varrelle tanssin parissa on mahtunut monia merkittäviä hetkiä.

 ”Vaikka kohdalle on osunut monia erityisen onnistuneita yksittäisiä teoksia, työskentelyjaksoja ja hienoja vierailuja sekä kotimaassa että kansainvälisesti, niin kuitenkin koen, että arvokkaimmat asiat itselläni liittyvät jatkuvuuksiin. Pori Dance Company on monessa mielessä kotiryhmäni, jossa olen saanut kasvaa tekijänä.”

Merkittäviksi hetkiksi Lehtopolku nostaa myös Jorma Uotisen koreografisena assistenttina työskentelyn sekä Tero Saarisen teoksen Wanha, jota Lehtopolku esitti kollegansa Mikko Lampisen kanssa yli 15 vuoden ajan.

Haasteellisia, mutta sitäkin palkitsevimpia aikoja

Kuluneet viisi vuotta eivät ole olleet tapahtuma-alalle helppoja.

 ”Esimerkiksi vuonna 2020 kaikki suunnitelmat menivät uusiksi – ja moneen kertaan. Muistan, miten itseäni hävetti kirjoittaa taiteilijoille aina uudelleen, että taas perutaan, mutta ei ollut muuta vaihtoehtoa.”

 Samalla olen juuri näistä vuosista erityisen ylpeä. Kaikki joustivat, etsittiin yhdessä ratkaisuja mahdottomissa tilanteissa ja lopulta sellaiset myös löydettiin.

 ”Parasta työssä on ollut nähdä valtava määrä loisteliasta tanssia, tutustua suureen joukkoon taiteilijoita eri puolilta maailmaa, seurata ihaillen talkoolaisten omistautumista ja kohdata innostuneita festivaalikävijöitä. On suuri ilo nähdä, kun jokin teos on koskettanut, yllättänyt tai inspiroinut.”

 Festivaalia tehdään yleisöä varten

Tulevan kesän festivaalin on vielä tovi aikaa, ja Lehtopolku kertookin, ettei vielä tässä vaiheessa osaa kokea haikeutta.

”Työ on vielä sen verran kesken, mutta varmasti haikea olo vielä tulee.”

 Mitä odotuksia hänellä on viimeiseltä vuodeltaan taiteellisena johtajana?

 ”Ennen kaikkea toivon, että viikosta tulee yleisölle merkityksellinen tapahtuma, heitä varten festivaali on olemassa. Toivon ja kannustan lähtemään rohkeasti esityksiin, seuraamaan toriohjelmaa sekä osallistumaan kursseille ja seminaareihin.”

 Tapahtuman jälkeen Lehtopolku ei jää lepäämään laakereilleen.

 ”Hyppään heti juhannuksen jälkeen seuraaviin töihin, mikä on ehkä hyväkin; joskus isojen projektien jälkeinen tyhjyys on musertavaa, työ auttaa.”

 ”Kesällä on ensin hetki tanssijan työtä, sen jälkeen uusi oopperaproduktio ja elokuussa yksi teoksistani on kutsuttu vierailulle festivaalille New Yorkiin. Syksyksi olen tekemässä uutta isoa teosta kuudelle tanssijalle ja sinfoniaorkesterille, ja olen myös mukana useammassa teoksessa tanssijana. Näiden rinnalla teen opetustyötä ehtiessäni. Nautin siitä, että saan olla mukana erilaisissa rooleissa tanssin parissa!”

OP Pohjois-Savolla ja Kuopio Tanssii ja Soi:lla on takanaan pitkä, jo yli 10 vuoden yhteistyö. Lämmin kiitos Rikulle yhteisistä vuosista!

Tänäkin vuonna OP:n omistaja- asiakkaat saavat mahtavia etuja festivaalin tapahtumiin:

  • -20 € alennuksen Kuopio Tanssii ja Soi esitykseen Dorrance Dance/Myelination ke 12.6.2024 klo 18.00. Lipun hinta omistaja-asiakkaille 39 € (normaalihinta 59 €).
  • -10 € alennuksen Kuopio Tanssii ja Soi esitykseen Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos ma 17.6.2024 klo 15.00 Lumitin juhlasalissa. Lipun hinta omistaja-asiakkaille 9 € (normaalihinta 19 €).
  • Etuhintaiset liput voit ostaa OP-mobiilin kautta. Kaksi etuhintaista lippua per omistaja-asiakas.

Tutustu Kuopio Tanssii ja Soin 12.-18.6. ohjelmistoon

Lue lisää omistaja-asiakkaiden paikallisista eduista

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille