Tukihenkilöt ja sporttikummit ovat järjestön kouluttamia ja tukemia vapaaehtoisia aikuisia, jotka tulevat turvallisena aikuisystävänä mukaan lapsen tai nuoren elämään. Tapaamisia on pari kertaa kuukaudessa, ja tuettaville perheille palvelu on maksutonta.

Tukihenkilötoiminta on tarkoitettu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Tapaamisissa voidaan esimerkiksi keskustella, leikkiä ja pelata tai retkeillä ulkona tai tehdä yhdessä läksyjä. Sporttikummit puolestaan kannustavat ja tarjoavat 4–17-vuotiaille lapsille ja nuorille seuraa liikkumiseen ja harrastamiseen.

Perheet helposti mukaan toimintaan

- Perheet voivat hakea mukaan toimintaan ottamalla yhteyttä suoraan ja milloin tahansa. Tietoa toiminnasta saa Pelastakaa Lasten verkkosivuilta ja somekanavista, neuvoloista, kouluista ja ”puskaradiosta”. Toimintaa esitellään myös pyydettäessä eri yhteistyötoimijoiden tilaisuuksissa ja vertaisryhmissä, koordinaattori Mervi Hakkarainen kertoo.

Tukihenkilötoiminta alkoi yli 20 vuotta sitten ja sporttikummitoiminta noin 10 vuotta sitten. Tukihenkilöinä ja sporttikummeina toimii eri-ikäisiä ihmisiä. Miehiä toivotaan toimintaan mukaan nykyistä enemmän. 

Lasten kannalta pitkät tukisuhteet ovat parhaita. Toivomme, että vapaaehtoinen toimisi vähintään vuoden ajan. Pisimmät tukihenkilösuhteet ovat kestäneet lähes 15 vuotta, Hakkarainen sanoo.

Koordinaattori Mervi Hakkarainen kannustaa erilaisia ihmisiä mukaan tukihenkilöksi tai sporttikummiksi.

Kummeille maksetaan kuitteja vastaan toimintatukea 150 euroa vuodessa lasta kohti. Vähävarainen perhe voi lisäksi tarpeen mukaan hakea harrastustukea lapselle.

Jatkuvuutta OP Pohjois-Savon lahjoituksella

OP Pohjois-Savon lahjoituksella mahdollistetaan tukihenkilö- ja sporttikummitoiminnan jatkuvuutta Pohjois-Savon alueella monin tavoin.

- Valmennamme uusia vapaaehtoisia toimintaan mukaan koko vuoden ajan, meillä on niin sanotusti jatkuva haku päällä. Toimijoita tarvitaan lisää, sillä ilman vapaaehtoisia ei ole toimintaa, he ovat meille äärimmäisen tärkeitä, Hakkarainen korostaa.

Jokainen perhe, joka kantaa huolta oman lapsen hyvinvoinnista, voi ottaa meihin yhteyttä.

- Kartoitamme perheen ja lapsen kanssa yhdessä kokonaistilannetta ja pohdimme, voisimmeko tukea lasta tukihenkilön tai sporttikummin avulla. Yksikään yhteydenotto ei ole turha. Toimintaan voi hakeutua mukaan pitkin vuotta.

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa

Sporttikummi Anni kertoo, että hän päätti lähteä mukaan vapaaehtoiseksi, kun hän pohti kandivuoden kurssivalintoja.

- Olin kuullut toiminnasta jo aiemmin ja tykästyin siihen heti. Tänä syksynä minulla tulee jo neljä vuotta täyteen sporttikummina, Anni esittelee.

- Minulla oli alkujaan yksi kummilapsi, joka oli toiminnan alkaessa kuusivuotias. Hän on minun tavoin harrastanut pallopelejä. Myöhemmin mukaan tuli myös hänen sisaruksensa. Molemmat lapset ottivat minut iloisen innokkaasti vastaan, vaikka aluksi heitä varmasti hieman jännittikin, aivan kuten itseänikin, kertoo Anni. 

- Tärkeä tavoite on se, että lapset ja nuoret saisivat yhdenvertaiset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen, jalkapalloa harrastava sporttikummi Anni sanoo.

Anni on pelannut jalkapalloa lapsesta asti ja harrastus jatkuu edelleen, samoin muita lajeja on tullut harrastetuksi. Lisäksi hän oli muutaman kuukauden työkokeilussa päiväkodissa, joka on tukenut vapaaehtoisuutta Pelastakaa Lapsilla.

Liikuntaa ja muuta puuhailua

Kummilasten kanssa on käyty muun muassa luistelemassa, hiihtämässä, makkaranpaistoretkellä sekä heittelemässä ja potkimassa palloa. Suosikkeja ovat myös olleet käynnit HopLopissa, trampoliinipuistossa ja uimahallissa. Käyntien yhteydessä he ovat usein käyneet myös syömässä, mikä on sekin ollut mukavaa.

- Sporttikummina toimiminen antaa paljon. Pystyn auttamaan lapsia ja perheitä mielekkäällä tavalla sekä edistämään lasten ja nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen, mikä on äärettömän tärkeää, Anni korostaa.

- Suosittelen kaikkia kiinnostuneita lähtemään mukaan. Aikataulut ja aktiviteetit ovat hyvin joustavia. Kummin ei tarvitse olla kaikkia urheilulajeja taitava moniottelija, vaan tärkeintä on, että on kiinnostunut lapsen hyvinvoinnista ja haluaa tarjota lapselle mahdollisuuden kokea liikunnan ilo molemmille mieluisten aktiviteettien äärellä, Anni huomauttaa.

Lapset innoissaan tapaamisista

Myös tukea saavat lapset ja perhe ovat olleet tyytyväisiä Annin vapaaehtoistoimintaan:

-Arjessa jaksaa paremmin, kun Anni vie lapset muutamaksi tunniksi vaikkapa HopLop-sisäleikkipuistoon, trampoliinipuistoon, mäenlaskuun, jalkapalloon tai uimaan. Sporttikummin kanssa puuhaillaan kerran kuussa tai sen mukaan, miten tapaamiset saadaan sovituiksi. Lapset ovat tykänneet sporttikummistaan ja odottavat aina innoissaan uutta tapaamista.

Varhaisen tuen palvelut:

  • Pelastakaa Lapset tavoitti vuonna 2023 valtakunnallisesti yhteensä 69 872 lasta, joista 4 658 lasta sai tukea sporttikummilta, tukiperheeltä, tukihenkilöltä tai lomakodilta.
  • Myös perheen vanhemmille ja muille lapsille toimintaa.
  • Tuen piirissä olevat vähävaraiset lapsiperheet voivat hakea lapselle harrastustukea enintään 250 euroa vuodessa.
  • Tarjolla on myös 50 euron ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille.
  • Pohjois-Savon alueella on tällä hetkellä 68 aktiivista vapaaehtoista tukihenkilöä ja sporttikummia.
  • Toiminnassa mukana olevia perheitä on 56, joissa on 130 lasta.
  • Tarve varhaisen tuen palveluille on kasvussa, sillä pelkästään Itä-Suomessa yli 100 lasta ja nuorta jonottaa mukaan toimintaan.

Lisätietoja:

Hae rohkeasti tukea perheellesi

Tule mukaan Pelastakaa Lapset ry:n vapaaehtoistoimintaan

Lahjoitukset ovat osa OP Pohjois-Savon vastuullisuustyötä ja -ohjelmaa. Tämän päivän teko, huomisen hymy.

Lue lisää OP Pohjois-Savon vastuullisuusohjelmasta ja -työstä.