Varkauden seudun ekonomien Johanna Kemppinen, Pohjois-Savon Osakesäästäjien Tommi Jäntti ja OP Pohjois-Savon Private-palvelun varainhoitaja Pauli Leinvuo istuivat pyöreän pöydän ääreen puhumaan sijoittamisesta.

Mistä lähti intosi sijoittamiseen?

Johanna: Innostuin talouden seurannasta lukiossa ja kauppatieteitä opiskellessa. Opiskelijana oli ratkaistava, kuinka saada rahat riittämään arjessa. Innostuin konkarisijoittajan ja entisen pörssikolumnistin Erkki Sinkon sijoitustarinasta ja siitä, miten voin itse vaikuttaa talouteeni sijoittamalla. Kun ensimmäinen asuntolaina oli ajankohtainen, kaukaa viisas pankinjohtaja lupasi lainan, jos laittaisimme osan tuloistamme sivuun ja alkaisimme sijoittaa. Tein ensimmäiset sijoitukset rahastoihin.  

Tommi: Olen lama-ajan lapsi. Mielenkiinto sijoittamiseen on lähtenyt säästäväisyydestä jo lapsena. Karkkirahan saatuani saatoin myydä osan karkeista kavereilleni. Siten jäi vielä rahaa itselle. Aikuistuessa kansalaisopiston kurssi sijoittamisesta ja alan kirjallisuus ovat olleet tärkeää oppia. Esimerkiksi korkoa korolle ilmiö on kiinnostanut. Sijoittamalla osingot takaisin osakkeisiin pääsin toteuttamaan tätä ilmiötä heti sijoittamisen alkumetreillä.

Pauli: Raha ja sijoitusmarkkinat ovat aina kiinnostaneet, mikä on auttanut myös nykyisessä työssäni. Sijoittamiseni lähti liikkeelle nuorena osakerahastoihin sijoittamalla.

Millainen sijoittaja olet?

Johanna: Motivoidun siitä visiosta, mitä taloudellinen vauraus mahdollistaa. Olen tavoitteellinen ja teen sijoitussuunnitelmaan välietappeja. Se auttaa hahmottamaan, mitä rahallisen tavoitteen saavuttamiseen vaaditaan. Nykyään salkkuni koostuu indeksirahastoista ja osakkeista.

Tommi: Kokemuksen kasvaessa riskinottokykyni on kasvanut, samoin ymmärrys siitä, että markkinoiden heilahtelut kuuluvat pörssin luonteeseen. Sijoitusten hajauttaminen antaa mielenrauhaa. OP:n Sijoittajaprofiilin mukaan sijoittajaprofiilini on nykyisin tuottohakuinen. Minulla on muun muassa osakesäästötili, indeksirahastoja ja Metsäliiton M1-lisäosuuksia. 

Pauli: Työni kautta osaaminen ja ymmärrys sijoitusmarkkinoista on kasvanut. Ymmärrän sijoittamiseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet ja arvostan helppoutta ja vaivattomuutta. Hyödynnän aktiivisesti hoidettuja yhdistelmärahastoja, ja minulla on myös osakkeita, indeksirahastoja ja sijoitusasuntoja.

Omaan hyvinvointiin sijoittaminen on aina hyvä sijoitus, vinkkaa Varkauden seudun Ekonomien Johanna Kemppinen. Hän sekä Tommi Jäntti kiinnostuivat sijoittamisesta jo nuorena.

Millaisia sijoitusmokia olet tehnyt?

Johanna: Olen tehnyt sijoitusmokia usein silloin, kun olen mennyt uutisoinnin aiheuttaman tunteen mukaan ja poikennut sijoitussuunnitelmastani.

Tommi: Olen langennut seuraavien sanontojen ansaan: ”älä tartu putoavaan puukkoon” ja ”älä osta huipulta”. Jos osakkeen kurssi putoaa jyrkästi, niin siihen on yleensä syy, ja ostot kannattaa jättää väliin. Samoin kova kysyntä tarkoittaa kovia odotuksia, jotka eivät välttämättä toteudu.

Pauli: Kuten useimmille käy, minullakin joskus tunteet ovat ottaneet vallan ja olen tehnyt sijoitusmokia. Olen myös ylianalysoinut, poikennut sijoitussuunnitelmastani ja myynyt rahastoja liian aikaisin. Näin olen menettänyt kurssien noususta koituvan hyödyn.  

Miltä kevään myrskyisä markkinatilanne on näyttänyt sijoittajan silmin?

Johanna: Pörssikurssien voimakkaat liikkeet ovat näkyneet indeksisijoituksissa jyrkkinä laskuina ja osakkeiden isoina päivävaihteluina. Isoja heilahteluja on ollut aiemminkin, ja nousupäivät tulevat aikanaan. En ole myynyt kurssien laskiessa, vaan jatkanut kuukausittaista sijoittamista. Ostin lisää Nordean osakkeita, kun niiden kurssi laski huhtikuussa pörssissä.  

Tommi: Kevät on ollut ikävää seurattavaa. Suomen talous ja pörssi näyttivät jo lähtevän kauan odotettuun nousuun, mutta Trumpin tullimääräykset katkaisivat odotukset koko maailman taloudessa. Mutta sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa, ja jossain vaiheessa nousukin taas tulee.

Pauli: Olen tänä keväänä työssäni pankin varainhoitajana tarkastellut asiakkaitteni kanssa usein heidän sijoitussuunnitelmiaan. Niitä on päivitetty elämäntilanteen ja markkinatilanteen mukaan. Ajantasainen sijoitussuunnitelma on tärkeä, jotta siinä voi pitäytyä myös haastavimpina hetkinä. Nämä ajat ovat pitkän aikavälin sijoittajille hyviä, koska nyt voi ostaa osakkeita tai rahastoja edullisemmin.  

Mihin nyt kannattaa sijoittaa?

Johanna: Pysyn sijoitussuunnitelmassani ja ostan säännöllisesti indeksirahastoja sekä suoria osakkeita. Ostimme puolisoni kanssa korkojen laskiessa ensimmäisen sijoitusasunnon.

Tommi: Myllerryksessä indeksirahastot ovat hyvä sijoituskohde. Niissä tulee hajautusta ja tuotto on indeksin mukainen.

Pauli: Laaja hajautus sijoituksissa on aina järkevää. Ammattilaisten aktiivisesti hoitamat rahastot tarjoavat sijoittamiseen vaivattoman vaihtoehdon. Ammattilaisen avulla voi myös löytää ajankohtaisia sijoitusideoita tuomaan tuottopotentiaalia. 

Jos nyt ostaisin, panostaisin indeksirahastoihin Euroopassa ja Aasiassa, sanoo Pohjois-Savon Osakesäästäjien Tommi Jäntti.  

Sijoitustapahtuma Kuopiossa 2.6.

Pohjois-Savon Osakesäästäjät, Sijoittamalla vauraaksi -sijoitusryhmä, Varkauden seudun ekonomit ja Pohjois-Savon ekonomit sekä OP Pohjois-Savo järjestävät yhteistyössä 2.6. Kuopiossa Sijoittamalla vauraaksi -tilaisuuden.

Tutustu lisää:

Selvitä millainen sijoittaja olet?

Seuraa somessa - OP:n tuoreimmat sijoituspodcastit, sijoitusblogit ja -uutiset

OP Pohjois-Savon Privaten palvelut ja asiantuntijat

Näin aloitat osakesijoittamisen

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Sijoituspalvelut tarjoaa Osuuspankki.