Teemme yhdessä hyvää -kampanjassa korostuivat lapset, nuoret ja lähiluonto
Lisää aiheesta
OP Pohjois-Savon Teemme yhdessä hyvää -kampanjan lahjoituskohteiden valinnassa korostuivat tänä vuonna hankkeet lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä lähiluonnon hyväksi. Tukea jaettiin yhteensä 30 000 euroa.
Monet yhdistykset kunnostivat tai rakensivat lahjoituksen avulla liikunta- ja harrastuspaikkoja, kuten frisbeegolfratoja, retkeily- ja nuotiopaikkoja, rantalentopallokenttiä ja leikkipuistoja. Avustus tuki materiaalihankintoja ja työt tehtiin yhdistyksissä talkoovoimin.
Lahjoituksilla järjestettiin myös esimerkiksi taidetapahtumia sekä opastettuja luontoretkiä, luonnontarkkailutapahtumia ja luontotiedotusta. Tuen avulla myös lisättiin nepsylasten, diabeetikkolasten ja -nuorten sekä vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia.
OP Pohjois-Savon Teemme yhdessä hyvää -lahjoitushaku käynnistyy jälleen ensi vuonna huhti-toukokuussa.
Kuutin syyskutsut ja linturetkiä
Varkauden Luonnonystävät järjesti 1 000 euron lahjoituksen avulla uuden koko perheen toiminnallisen ilmaistapahtuman Kuutin syyskutsut museokeskus Konstissa.
Kuutin syyskutsuilla marraskuussa oli saimaannorppa-aiheista puuhaa koko perheelle. Tapahtumassa muun muassa askarreltiin isänpäiväkortteja, jumpattiin norpan tyyliin sekä tutustuttiin saimaannorpan pesintään ja norppaturvalliseen Saimaa-katiskaan. Toiminnallisia rasteja kiertämällä sai muistoksi oman norppadiplomin.
Norppana on hyvin jännittävää -nukketeatteri kertoi nuorten norppien seikkailuista.
- OP Pohjois-Savon tuki oli meille merkittävä, tapahtuma onnistui hyvin ja osallistujia oli mukava määrä, Varkauden Luonnonystävien rahastonhoitaja Liisa Tolvanen kertoo.
-Keväällä järjestämme useita opastettuja lintujen tarkkailutapahtumia. Linturetkemme ovat kaikille avoimia ulkoilmatapahtumia.
Vuonna 1975 perustettu Varkauden Luonnonystävät toimii Varkauden, Leppävirran ja Joroisten alueella. Yhdistyksessä on noin 150 jäsentä, joista monet harrastavat lintujen tarkkailua ja valokuvausta esimerkiksi Ruokojärven lintutornilla.
Lapset taiteilivat purkutalossa
Iisalmen Seudun Kuvataideseuran Taidepysäkin eli lasten ja lapsiperheiden taideaamupäivät ja -iltapäivät purkutaidetalossa ja sen pihapiirissä koko viime heinäkuun ajan saivat hyvän suosion.
Talossa oli ohjattua taiteen tekemistä, ja talossa kävi läheisen päiväkotilasten lisäksi päivittäin paljon muitakin lapsia vanhempineen.
- Talossa oli ohjatusti maalausvälineitä sekä sormi- ja akryylivärejä, joilla lapset voivat joko ohjatusti tai itsenäisesti maalata oman innostuksensa mukaisesti esimerkiksi talon seiniä ja ovia sekä pihan kiviä, kuvataideseuran puheenjohtaja Pirjo Suhonen esittelee.
Suhosen mukaan kuvataideseuran saama 1 500 euron tuki OP Pohjois-Savolta oli ratkaiseva Taidepysäkin järjestämiseksi. Avustusta käytettiin esimerkiksi tapahtuman kahden kesätyöntekijän palkaamiseen.
Vuonna 1952 perustetussa Iisalmen Seudun Kuvataideseurassa on lähes sata jäsentä, niin ammattitaiteilijoita kuin kuvataiteen harrastajia. Yhdistys muun muassa järjestää taidenäyttelyitä eri kohteissa tavoittenaan tuoda taidetta kaikkien lähelle.
Vauvat ja taaperot luonnon helmassa
Valtakunnallisen Vauvan päivä 2024 -kampanjapäivän tavoitteena syyskuussa oli lapsen ja vanhemman luontosuhteen vahvistaminen esimerkiksi kulttuurin ja toiminnallisuuden eri keinoin. Kuopiossa tapahtuman järjesti Kuopion ensikotiyhdistys, joka sai järjestelyihin OP Pohjois-Savon 1 500 euron avustuksen.
Ohjaaja Nelli Pirskanen kertoo, että tarjolla oli luontoaiheista ohjelmaa, kuten esimerkiksi luontolauluja, marjoilla maalausta ja aistihuoneita, joissa heräteltiin luontokokemuksiin kuuluvia aisteja.
-Tapahtumaan osallistui 50 vauvaa ja taaperoa vanhempineen, jotka olivat tyytyväisiä kokemaansa. Lapsiperheet saivat tietoa, tukea ja myönteisiä kokemuksia sekä vinkkejä siitä, miten omassa arjessa voi monipuolisesti saada luontokokemuksia. Tapahtumaa ympäröinyt somekampanja tavoitti yli 4 000 henkilöä.
Pirskasen mukaan järjestelyihin saatu rahallinen tuki oli hyvin tarpeellinen ja sen avulla voitiin rakentaa laadukas tapahtuma monipuolisine sisältöineen.
Vuonna 1946 perustettu Kuopion ensikotiyhdistys ry tarjoaa ennaltaehkäiseviä ja kuntouttavia palveluita perheille, joiden elämää haastavat esimerkiksi uupumus, päihteet, lähisuhdeväkivalta tai ero.
Turvallisuutta oheisharjoitteluun
Suonenjoen Kiekko-Karhujen jääkiekkojuniorien oheisharjoitteluun tuli myönteinen pomppu, kun seura hankki turvallisuutta ja mukavuutta parantavan permantomaton Suonenjoen jäähalliin. Maton koko on 2 x 14 metriä ja sillä voidaan harjoitella turvallisesti ja monipuolisesti esimerkiksi hyppyjä ja kehonhallintaa.
Vuonna 1965 perustetun seuran puheenjohtaja Olli Kortelainen mainitsee, että jäähallin pukukoppien lähellä oleva matto on erittäin tarpeellinen lisä nuorten kiekkoilijoiden harjoitteluun.
- Kova betonilattia on ollut huono alusta. Nyt harjoittelua voidaan monipuolistaa sopivan pehmeällä matolla. Pitkäikäinen matto voidaan myös tarvittaessa kätevästi rullata varastoon säilytykseen.
OP Pohjois-Savon 1 500 euron avustuksella seura pystyi rahoittamaan suurimman osan permantomaton hankintahinnasta. Kortelaisen mukaan seura ja sen juniorit ovat hyvin tyytyväisiä saatuun lahjoitukseen.
- Meillä on noin sata juniorijäsentä eri ikäryhmissä. Pyrimme tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Keski-Savon seurojen Sawo Hockey -yhteistyön avulla voimme tarjota halukkaille mahdollisuuden myös kilpaurheiluun.
Teemme yhdessä hyvää -lahjoitushaku 2024:
- 23 lahjoitusta pankin toimialueella toimiville paikallisille yleishyödyllisille yhdistyksille ja säätiöille, yhteensä 30 000 euroa
- Lahjoitushakemuksia tuli ennätysmäärä eli yhteensä 67, yli 170 000 euron arvosta
- Toteutettiin viidennen kerran, seuraavan kerran lahjoitushaku käynnistynee huhti-toukokuussa 2025