Antti-Jussin tie pankinjohtajaksi kulki useamman mutkan kautta. Lukioikäisenä hän innostui niin paljon lumilautailusta, että päätyi silloiselta kotipaikkakunnaltaan Juvalta Nilsiän alppilukioon. Tavoitteellinen urheilu-ura jäi, kun paikka olympiajoukkueesta ei toteutunut, ja näin opiskelut kauppatieteellisessä muuttuivat ajankohtaisiksi.

– Tiesin jo lukiossa, että lumilautailu ei välttämättä ole kovin pitkäaikainen juttu. Tein kaiken sen ehdoilla, mutta samalla päätin hoitaa kouluni kunnolla. Sitten kauppatieteellinen ja pankkiala
alkoivat kiinnostaa. Lisäksi alalla oli töitä tarjolla, Antti-Jussi pohjustaa uransa alkumetrejä.

OP Ryhmä avaa mahdollisuuksia nähdä pankkityön eri kulmat

Antti-Jussin ura OP Ryhmässä alkoi jo vuonna 2003, jolloin hän aloitti opintojen ohella työt Etelä-Savon Osuuspankin kassapalveluissa. Sieltä tie jatkui Kuopion Osuuspankkiin asiakasneuvojan pestin kautta rahoitusneuvojaksi. Erilaiset pankkityöt tulivat tutuksi aina
palvelupisteen asiakaskohtaamisista ulossoittotyöhön. Ensimmäinen esimiestehtävä hänelle aukeni Leppävirran Osuuspankissa rahoituspäällikkönä.

Sen jälkeen hän on työskennellyt entisessä Kuopion Osuuspankissa rahoitusjohtajana ja nykyisessä Pohjois-Savon Osuuspankissa liiketoimintajohtajana, jossa vastuualueena oli rahoitus- ja vahinkovakuutuspalvelut. Nykyisessä työssään pankinjohtajana hän aloitti vuonna 2016.

– Kun tekee oman sen hetkisen työnsä mahdollisimman hyvin, juttelee ihmisten ja oman esihenkilön kanssa, niin kiinnostavia mahdollisuuksia varmasti aukenee. Sitten pitää vain uskaltaa tarttua tilaisuuteen, Antti-Jussi muotoilee.

OP Ryhmä on todella vahva kotimainen toimija, jonka omistus on lujasti sen omilla asiakkailla. Antti-Jussin ura OP Ryhmässä on erinomainen esimerkki siitä, miten monipuolisia mahdollisuuksia valtakunnallinen pankkiverkosto antaa niitä janoaville.

Nyt johtaminen on hänelle iso juttu. Työn jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ihmisten kanssa toimiminen on hänelle intohimo.

– En usko, että yksikään johtaja pystyy yksin sanomaan, miten asiat tulisi tehdä. Tällainen sankaritarina johtajista on mielestäni aivan väärä. Ihmiset tekevät asiat yhdessä. Johtajana tehtäväni on kysyä kysymyksiä, auttaa meidän tekijöitä eteenpäin ja sparrata matkalla.

Yhteisellä arvopohjalla menestykseen

Nykyisestä työtehtävästään Antti-Jussi nostaa esille kolme parasta asiaa: vaihtelevuus, numerot ja ihmiset. Hänen mukaansa finanssiala voi kuulostaa jäyhältä, mutta työ on todella vaihtelevaa ja ala on jatkuvassa muutoksessa.

– Koko ajan tulee uutta, sekä asiakkaiden että viranomaisten suunnalta, jolloin meidän on kehitettävä toimintaa jatkuvasti.

Antti-Jussi nostaa esiin OP Ryhmän arvot, joista tässä ajassa hänelle eniten korostuu vastuullisuus. Se tarkoittaa sitä, että pankin pitää olla vastuullinen toimija, joka ymmärtää nykyajan vaatimukset sekä pankin että asiakkaan puolelta. Miten asiakkaille tarjotaan sellaisia ratkaisuja, että molemmat voivat elää niiden kanssa myös tulevaisuudessa?

– Olen joskus sanonutkin, että pankki varmasti pärjää, mutta miten asiakas pärjää?

Vastuullisuus kuuluu jokaisen OP:laisen arkeen, tehtäviin ja päätöksiin. Antti-Jussi tunnustaa nauttivansa numeroista, tilastoista ja analysoinnista, koska niiden avulla pystytään seuraamaan tekemistä ja löytämään kehittämisen paikkoja.

– Tämä kaikki tehdään yhdessä ihmisten kanssa. Saan paljon mielihyvää siitä, kun yhdessä asetamme tavoitteet, mietimme miten niihin päästään, seuraamme toteutusta ja viemme asioita jatkuvalla parantamisen ajatuksella eteenpäin. On vastuullista toimia yhdessä.

Päätökset saavat tukea metsästä ja maastopyöräilystä

Antti-Jussi tottui jo urheiluaikoinaan tavoitteelliseen tekemiseen. Edelleenkin hän kokee, että hänellä pitää olla jokin tavoite, jotta tekee sen eteen varmasti töitä. Kymmenen vuotta sitten hän löysi uudestaan toisen nuorena harrastamansa lajin, maastopyöräilyn. Selkeänä tavoitteena on kehittyä lajissa, mutta sivutuotteena syntyy paljon muutakin.

– Aivot tuulettuvat sopivasti ennen tai jälkeen työpäivän. Jos suuntaan ajatuksia työ- tai muihin asioihin, voin olla varma, että olen seuraavassa mutkassa nurin. Toki pyöräily auttaa myös pysymään fyysisessä kunnossa, mikä auttaa itseäni jaksamaan paremmin töissä.

Antti-Jussi löytää maastopyöräilyn ja työnsä välillä paljon muitakin yhtymäkohtia.

– Aivan kuten työssäkin, maastopyöräilyssä vastaan tulee ennakoimattomia ja yllättäviä tilanteita, joihin pitää usein reagoida nopeasti. Siinä voi harjoittaa omaa suhtautumistaan asioihin ja lopputuloksen näkee, tai tuntee, heti, hän naurahtaa.

Antti-Jussi kokee, että harjoittelu tekee tässäkin asiassa mestarin. Kun työuraa on takana jo parikymmentä vuotta, kokee hän pystyvänsä suhteuttamaan erilaisia asioita ja tekemään
järkeviä päätöksiä.

– Finanssialalla kun ollaan, niin turhien riskien välttäminen on järkevää. Maastopyöräilyssä on sama. Jos tuntuu, ettei ole kykeneväinen johonkin, niin kannattaa jättää tekemättä. Sekä metsässä että työelämässä saattaa sattua pahasti, jos ottaa liian suuren ja arvaamattoman riskin, Antti-Jussi muotoilee.

Uudessa konttorissa ihmiset kohtaavat

OP Pohjois-Savon Kuopion konttori muutti loppuvuodesta 2022 täysin uusiin tiloihin Kuopion kaupungintalon taakse. Uudet tilat parantavat työhyvinvointia, mahdollistavat tiimien välisen kanssakäymisen paremmin ja palvelevat koko OP Pohjois-Savon henkilöstöä.

– Nyt meillä on tila, jossa voimme kokoontua helpommin kuin vanhoissa, Antti-Jussi kiittelee.

Antti-Jussi uskoo, että moderneissa tiloissa pankin eri tiimit pystyvät toteuttamaan yhteisöllistä rooliaan paljon paremmin, eli kohtaamaan työpäivän aikana enemmän spontaanisti sovittujen palaverien ulkopuolella.

– Ihmiset lopulta tekevät tilan, muutenhan se on pelkkää seinää ja rakennetta. Itse odotan uudelta konttorilta eniten juuri sitä, että pääsen luopumaan omasta huoneestani ja siirryn tekemään töitä ihmisten keskelle, Antti-Jussi päättää.

OP Pohjois-Savo on täynnä mielenkiintoisia uratarinoita. Se on meille rikkaus ja mahdollistaa menestymisen yhdessä. Uratarinat-juttusarjassa esittelemme, millaisia urapolkuja pitkin meille on tultu töihin, ja mitä eri asioita työntekijämme arvostavat työn teossa.

Katso Antti-Jussin uratarina myös YouTubesta.